Projecte de Llei de l'accessió i l'ocupació

AutorCol.legi de Notaris de Catalunya
Páginas448-452

Títol I. Accessió Capítol I. Disposicions generáis

Article 1. Concepte

La propietat d'un bé comporta l'adquisició, per accessió, (Talló que se li uneix de manera natural o artificial des de la incorporado, amb l'obligació de pagar, si escau, la indemnització que correspongui, d'acord amb les normes esta-blertes per aquesta Llei.

Article 2. Regulado

L'accessió es regeix per les disposicions d'aquesta Llei, sens perjudici que aquelles ac-cessions que tinguin una regulació especial es regeixin per aquesta.

Capítol II. Accessió immobiliária Secció primera. Títol adquisitiu

Article 3. Adquisició

Per dret d'accessió immobiliária pertanyen al propietari de la finca, les plantacions, conreus i construccions que hi estiguin melosos.

Article 4. Presumpció

Les plantacions, conreus i construccions fets sobre una finca es presumeixen realitzades peí propietari i a carree seu.

Secció segona. Plantacions, conreus i construccions en sol alié de bona fe

Article 5. Plantacions

El propietari de la finca en qué una altra persona ha plantat de bona fe pot optar per fer seva la plantació i abonar les despeses o obligar el qui ha plantat a deixar la finca en l'estat en qué es trobava abans de fer la plantació i, en ambdós casos, amb la indemnització de danys i perjudi-cis que correspongui.

Article 6. Conreus

El propietari de la finca en qué una altra persona ha conreat de bona fe pot optar per fer seva la collita i abonar les despeses o obligar el qui ha conreat a pagar-li Fequivalent a la renda de la finca, fins que hagi acabat la collita i, en ambdós casos, amb la indemnització de danys i per-judicis que correspongui.

Article 7. Construccions

El propietari de sol en qué una altra persona ha construit de bona fe pot optar per fer seva la construcció mitjangant l'abonament de les despeses fetes o obligar el constructor a adquirir el sol i, en aquest darrer cas, amb la indemnització de danys i perjudicis que correspongui.

Article 8. Construcció extralimitada amb valor superior del sol

  1. El propietari del sol en qué una altra persona ha construit totalment o parcialment, de bona fe, quan el valor del sol envait és superior al de la construcció i del sol alié construit, pot optar entre fer seva la totalitat de la construcció i de la part de sol alié, mitjancant el pagament de les despeses fetes i el valor del sol alié, o obligar el constructor a adquirir la part o la totalitat del sol envait.

  2. La facultat d'opció que s'atorga al pro-pietarí del sol en l'apartat 1 d'aquest article caduca ais dos anys de finalitzar l'obra. Si trans-corregut aquest termini, el propietari no ha exercit l'esmentada facultat, el constructor ha d'adquirir el sol envait.

    Article 9. Construcció extralimitada amb valor superior de la construcció.

  3. Qui hagi construit totalment o parcial-ment en sol alié pot fer seva la construcció i el sol que hagi envai't de conformitat amb els re-quisits següents:

    1. La construcció s'ha d'haver fet amb bona fe. La bona fe es presumeix quan qui ha construit es creu propietari del sol envait i deis ami-daments del projecte técnic d'edificació no en resulta el contrari.

    2. El valor de la construcció ha de superar el valor del sol envait.

    3. L'edificació ha de constituir una unitat arquitectónica que no sigui divisible material-ment.

    4. El propietari del sol ha de ser indemnit-zat. L'import de la indemnització está constituit peí rescabalament del valor del sol mes els danys i perjudicis.

  4. El propietari del sol pot obligar el constructor que li compri la totalitat del solar envait quan aquest no es pugui dividir o la resta del sol resulti inedificable o disminueixi de manera notable el seu valor.

  5. El propietari del sol pot optar per una indemnització en especie, mitjancant l'adjudica-ció de departaments quan el constructor hagi constituit el régim de propietat horitzontal.

    Secció tercera. Plantacions, conreus i cons-truccions de mala fe

    Article 10. Actuado de mala fe de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR