Jornades de reflexió sobre les llengües espanyoles a la justícia

AutorCarles Duarte i Montserrat
CargoCap de la Secció d'estudis de llengua catalana i llenguatge administratiu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya
Páginas151-153

Page 151

Els dies 13 i 14 de novembre es dugueren a terme a l'hotel Santa Marta de Lloret unes Jornades de reflexió sobre les llengües espanyoles a la Justícia, a porta tancada, organitzades per la Direcció General de Relacions amb l'Administració de Justícia, la Direcció General de Política Lingüística i l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat de Catalunya.

En les Jornades participaren personalitats molt destacades en la matèria, tant des d'una perspectiva d'especialització en l'estudi com des d'una posició de responsabilitat pública.

Les Jornades foren inaugurades pel Sr, Joaquim Xicoy, Conseller de Justícia, i foren clausurades pel Sr. Agustí Bassols, Conseller de Governació, amb sengles discursos en què valoraren la importància de l'organització de les Jornades per a la Generalitat. A Tacte de clausura assistiren també el Sr. Xavier Soy, Delegat Territorial del Govern de la Generalitat a Girona, i el Sr. Jordi Martínez, Alcalde de Lloret de Mar, el qual tot seguit oferí un aperitiu. Afegim-hi que una representació dels participants en les Jornades fou rebuda el dia 14 a la tarda pel President de la Diputació dé Girona, Sr, Josep Arnau, i per l'Alcalde de Girona, Sr. Joaquim Nadal.

Els participants en les Jornades van ser el Sr. Jaume Amigo i de Bonet, President de l'Audiència Territorial de Barcelona; el Sr. Eduard Bajet, Degà de la Facultat de Dret a Lleida de la Universitat de Barcelona; el Sr. lago de Balanzó i Solà, Director General de Relacions amb l'Administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Jesús Díez del Corral, lletrat de la Direcció General dels Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia; el Sf. Claro-José Fernandez Carnicero, lletrat i Director de Comissions de'les Corts; el Sr. Antoni Milian i Massaha, professor de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Sr. Antoni Mirambell

Page 152

i Abancó, professor de dret civil de la Universitat de Barcelona; la Sra. Aina Moll i Marquès, Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Miquel Pérez Capella, President de l'Audiència Provincial de Girona; el Sr. Jesús Prieto, professor de dret administratiu i Director de la uned a Segòvia; el Sr. Josep M. Puig i Salellas, notari; el Sr. Josep-Enric Rebés i Solé, Director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya; el Sr. Cesareo Rodríguez Aguilera, senador i ex-membre del Consell General del Poder Judicial; el Sr. Honorat Ros, Cap del Gabinet d'ús i ensenyament del valencià; el Sr. Fernando Sainz Moreno, lletrat de les Corts i catedràtic de dret administratiu de la Universitat Complutense de Madrid; el Sr. Javier Salas Hernàndez, Secretari General del Tribunal Constitucional; el Sr. Pau Salvador i Coderch, catedràtic de dret civil de la Universitat Autònoma de Barcelona; el Sr. Vicent Todolí, Secretari General Administratiu de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana; i el Sr. Joan Antoni Xiol, Director General de Relacions amb l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia i Magistrat del Tribunal Suprem. La sessió del dia 13 al matí fou moderada pel Sr. Miquel Strubell i Trueta, Cap del Servei de normalització de l'ús oficial de la llengua catalana del Departament de Cultura i jo mateix vaig moderar les sessions del dia 13 a la tarda i del dia 14 al matí.

Les Jornades s'estructuraren en quatre ponències, que foren examinades detalladament en un debat ulterior entre els participants. La primera de les ponències fou presentada per Josep M. Puig i Salellas sobre Conceptos bàsicos de la doble oficialidad lingüística. La segona ponència, encomanada a Cesareo Rodríguez Aguilera, tractà de La adaptación de la Administrarien de Justícia a la doble oficialidad. La tercera ponència fou desenvolupada per Jesús Prieto sobre La evolución juris prudencial de la doble oficialidad. La darrera ponència correspongué a Joan Antoni Xiol, el qual hi analitzà El tratamiento jurídico de la doble ojicialidad por parte de las leyes y los reglamentos.

El nivell de les ponències fou excel·lent i els debats foren intensos, rigorosos, d'una gran qualitat i produïts en un ambient de diàleg franc i distès.

Entre els aspectes examinats podem esmentar l'anàlisi de la dimensió jurídica dels conceptes d'oficialitat (comporta obligació de coneixement?) i de propietat (és indicador de normalitat o d'identificació?) lingüística, l'estudi de l'article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, de la seva aplicació efectiva a Catalunya (per exemple l'òrgan encarregat de fer la traducció quan s'hagi de fer d'ofici, etc.) i dels procediments de realització de la selecció i de l'assignació de la destinació pel que fa al personal al servei de l'Administració de Justícia i a Magistrats, Jutges, Fiscals i Secretaris, els principis aplicats pel Tribunal Constitucional i pel Tribunal Suprem eh l'elaboració de les seves sentències en els aspectes relatius a qüestions lingüístiques (amb una referència especial a l'accés a la funció pública i als criteris utilitzats per assegurar la necessària capacitació lingüística dels fun-

Page 153

cionaris que desenvolupen les seves funcions en Comunitats Autònomes amb doble oficialitat lingüística), i l'anàlisi de la funció normativa (lleis, disposicions, circulars i instruccions) pel que fa a la regulació de l'ús de les llengües oficials en l'Administració de Justícia.

La realització d'aquestes Jornades ha de ser valorada molt positivament perquè ha permès un intercanvi aprofundit i seriós entre qualificats representants de posicions en alguns punts discrepants en la matèria objecte de les Jornades. El context previst pels organitzadors en forma de jornades a porta tancada ha permès de realitzar un treball de reflexió mesurat i sistemàtic i d'aconseguir una major comprensió de les posicions mantingudes i fins i tot un cert acostament. Confiem que aquestes Jornades produiran uns resultats positius en contactes posteriors i que s'aniran reflectint en les actuacions futures.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR