Heraclia Castellón Alcalá, «El lenguaje administrativo. Formas y uso»

AutorCarles Duarte
Páginas308-309

Page 308

La publicació de l’obra El lenguaje administrativo. Formas y uso és una notícia excel.lent per als experts en llenguatge administratiu, per als usuaris d’aquesta varietat del llenguatge i per al conjunt dels lingüistes interessats en l’estudi de les variacions que la llengua adopta quan esdevé un llenguatge tècnic, de comunicació especialitzada. El llenguatge administratiu és un dels llenguatges professionals que més antigament va anar adquirint una personalitat diferenciada i ha tingut sempre una importància social molt gran, perquè és el vehicle lingüístic amb què s’expressen les institucions públiques en la seva documentació interna i en les seves relacions amb els ciutadans.

Durant el segle xx la lingüística ha anat evolucionant des de les anàlisis més diacròniques o històriques fins a les més properes als usos concrets de la llengua. Això ha redundat en un coneixement de la llengua efectivament usada en cada cas i incideix en l’adopció d’un ús més reflexiu de la llengua, més conscient de les seves possibilitats i de les seves limitacions.

El llenguatge administratiu, a més, va quedar revestit d’unes connotacions negatives quan s’associava a un poder que no era democràtic i hi abundaven, en castellà, formes com «suplica» o «Gracia que espera obtener de V.I., cuya vida guarde Dios muchos años». Amb el restabliment de la democràcia i el reconeixement oficial del fet plurilingüe a l’Estat espanyol, s’ha produït una profunda renovació del llenguatge administratiu. L’extraordinari llibre d’Heraclia Castellón, col.laboradora de la Revista de Llengua i Dret, ens ofereix, des d’una perspectiva moderna, unaPage 309imatge de conjunt ben útil del llenguatge administratiu castellà, de la seva relació amb el llenguatge jurídic o polític, i inclou una classificació funcional dels textos administratius, un examen detallat de la seva estructura i una anàlisi norma- tiva dels textos administratius.

Amb aquest treball ambiciós, alhora síntesi i assaig, Heraclia Caste- llón ha construït una obra que esdevindrà a partir d’ara de referència en aquest àmbit, per la seva minuciositat, per la seva capacitat d’integrar-hi la tasca realitzada en publicacions anteriors per altres especialistes i per l’esforç per tenir-hi en compte l’experiència duta a terme en altres llengües, com el català, el francès o l’anglès.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR