Maria Àngels Diéguez Seguí, «El Llibre de Cort de Justícia de Valencia (1279- 1321). Estudi lingüístic»

AutorCarles Duarte
Páginas300-301

Page 300

La filologia valenciana viu una etapa excel.lent perquè després de les grans figures que han dominat el segle xx (Manuel Sanchis Guarner, Germà Colón,...) les universitats valencianes estan vivint un rellançament dels estudis lingüístics que l’obra de Maria Àngels Diéguez confirma.

Al pròleg del llibre, el professor Jordi Colomina valora encertadament la importància que els investigadors s’ocupin d’analitzar els textos utilitaris antics perquè ens mostren una realitat lingüística més propera a la quotidiana de l’època que la que apareix als escrits literaris. Maria Àngels Diéguez ens dóna a conèixer en aquesta ocasió un tre- ball científic minuciós i exigent, que és una part d’una brillant tesi doctoral. La recerca de la professora Diéguez s’adreça a analitzar un moment clau en el procés de configuració del català. Els documents que examina són contemporanis de Ramon Llull i per la seva naturalesa (vendes i penyores, denúncies i demandes criminals, testimonis populars en causes criminals, cartes,...) ens permeten adquirir una visió prou rica iPage 301matisada del català d’aquell període a la ciutat de València i ens són valuosos per confirmar l’antiguitat d’alguns trets fonètics, morfològics o lèxics característics del valencià. L’esforç d’exhaustivitat de l’estudi emprès per Diéguez inclou des dels noms propis, que ens ofereixen la possibilitat de conèixer els noms i cognoms de l’època —hi veiem els d’origen català, els d’origen aragonès, navarrès i castellà, els d’origen occità i també els jueus i àrabs—, fins al lèxic, passant per la fonètica i la morfosintaxi.

La professora Diéguez hi destaca amb raó els «molts punts en comú» que el Llibre de Cort de Justícia de València presenta amb els Furs de València, el Llibre de Cort de Cocentaina i el Llibre de les Costums de Tortosa. En definitiva, ens trobem davant d’una obra modèlica, de referència, plantejada i realitzada amb ambició i amb rigor científic, que representa una aportació d’un interès excepcional que ha d’incidir en un aprofundiment dels coneixements sobre el català medieval i l’evolució històrica i les varietats territorials de la nostra llengua.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR