Un seminari per a la preparació de directrius destinades a millorar la qualitat de les lleis

AutorCarles Duarte i Montserrat
CargoCap del Servei d'Assessorament Lingüístic de la Generalitat de Catalunya
Páginas213-215

Page 213

El Parlament Basc ha dut a terme un Seminari per a la preparació de directrius destinades a millorar la qualitat de les lleis els dies, 6, 7 i 8 d'abril de 1989.

L'objectiu del seminari ha estat de contribuir a la racionalització del procés de producció de normes mitiançant l'elaboració d'unes conclusions en forma de criteris o recomanacions que convé aplicar en l'elaboració de lleis.

El secretari científic del seminari ha estat el professor Fernando Sainz Moreno, catedràtic de dret administratiu i lletrat de les Corts Generals, í el secretari responsable del funcionament ha estat Juan Carlos da Silva, cap del Servei d'estudis del Parlament Basc.

El seminari ha estat inaugurat per Jesús Eguiguren, president del Parlament Basc i també del seminari amb una presentació inicial d'Alberto Figueroa, lletrat major del Parlament Basc i vice-president del Seminari.

El seminari ha estat moderat per Manuel Gonzalo, director del Departament d'Estudis i Documentació del Congrés de Diputats, Ismael Pitarch, oficial major del Parlament de Catalunya, i Francisco Javier Blanco, cap del Servei de règim interior i personal del Parlament Basc.

La xifra de participants ha estat limitada a cinquanta persones, vinculades als legislatius i executius dels òrgans centrals de l'Estat i de les comunitats autònomes.

Les ponències presentades han estat les següents:

- Antecedents

• Antecedents necessaris per pronunciar-se sobre un projecte de llei (art. 88 ce) per Fernando Sainz Moreno.

Page 214

• Antecedents i documentació necessaris per pronunciar-se sobre els projectes de llei de pressupostos per José Javier Abad Pérez, cap del Gabinet d'Estudis de la Direcció General del Servei Jurídic de l'Estat.

- Estructura i contingut

• Llenguatge normatiu per Jesús Prieto de Pedró, secretari de la revista Documentació administrativa.

• Contingut de les Normes. Principi d'homogeneïtat.

Estructura formal per Miguel Sánchez Morón, lletrat del Tribunal Constitucional.

• Definicions i remissions per Pau Salvador, catedràtic de dret civil.

• Textos bilingües per Carles Duarte i Montserrat, cap del Servei d'assessorament lingüístic de la Generalitat de Catalunya.

- Integració

• Integració del dret autonòmic en l'ordenament estatal per Inaki Lasagabaster, professor de dret administratiu de la Universitat del País Basc.

• Tècniques d'inserció i desenvolupament del dret comunitari europeu per Enrique Alonso, lletrat del Consell d'Estat.

• Disposicions derogatòries per José Luis Penaranda Ramos, director de govern interior del Congrés dels Diputats.

• Disposicions transitòries per Carles Viver i Pi-Sunyer, catedràtic de dret constitucional.

• Habilitacions i mandats de desplegament reglamentari per J. Luis Fuertes, advocat de l'Estat.

- Promulgació i publicació

• Promulgació i publicació de normes per Javier Salas, catedràtic de dret administratiu i lletrat del Tribunal Constitucional.

• Actualització de textos per Emilio Jiménez, advocat de l'Estat, del Servei jurídic del Ministre de relacions amb les Corts.

Page 215

— Eficàcia de les directrius

• Competència per dictar directrius de tècnica legislativa per Lluís Aguiló Lucia, lletrat major de les Corts Valencianes.

• Funció dels parlamentaris en matèria de tècnica legislativa per Benigno Pendas García, director de govern interior del Senat.

El desenvolupament general de les sessions ha assolit un alt nivell tècnic de contingut i els debats han permès d'enriquir i completar les ponències inicials amb matisacions que han estat incorporades en les conclusions del seminari.

Anunciem, d'altra banda, la previsió del Parlament Basc de publicar les actes del seminari.

Cal felicitar, doncs, el Parlament Basc per l'encert i l'oportunitat de l'organització de l'esmentat seminari, amb l'esperança que tindrà la repercussió que el treball realitzat mereix i una continuïtat més especialitzada en futures edicions.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR