Pesos, mides i mesures dels Països Catalans

AutorCarles Duarte i Montserrat
Páginas325-326

Claudi Alsina i Català, Gaspar Feliu i Monfort i Lluís Marquet i Ferigle, Pesos, mides i mesures dels Països Catalans, Barcelona, Curial Edicions Catalanes, 1990, 427 pàg., isbn 84-7256-350-Z.

Page 325

L'obra d'Alsina, Feliu i Marquet és el resultat d'un llarg procés d'elaboració, inciat a l'any 1978 i que integra, com explicita el sumari, tres parts clarament diferenciades: la primera és una descripció dels sistemes de pesos, mides i mesures dels Països Catalans; la segona és un interessant i ric diccionari dels pesos, mides i mesures dels Països Catalans, i la tercera és un nomenclàtor dels pobles de Catalunya (Principat i comtats) amb les mesures, els pesos i les mides de cada lloc. El llibre es tanca amb una valuosa bibliografia, força completa. Aquesta diversitat interna de l'obra la fa singularment interessant, però hauria admès també una publicació en llibres separats.

El llibre és sens dubte el fruit d'un treball rigorós i complet. S'hi observen mostres constants de bon mètode: precisió, documentació, ordenació sistemàtica, presentació acurada, etc. Ben segur, doncs, que constituirà d'ara endavant una obra bàsica, de referència inexcusable, en treballs d'història econòmica, però també en estudis sobre documentació jurídica antiga, en què tan sovint apareixen citats pesos, mides i mesures avui en desús.

Un aspecte també remarcable d'aquest extens treball és el seu abast territorial. S'hi percep i s'agraeix l'esforç important dut a terme pels autors del llibre amb l'objectiu d'incorporar informacions i dades del conjunt de l'àrea lingüística catalana, encara que no hagin pogut ser sempre exhaustius (com en el cas de l'Alguer) i sistemàtics (per exemple la tercera part de l'obra es limita a Catalunya) en l'aplicació d'aquest criteri global.

Page 326

Una obra com la que és objecte d'aquesta recensió era tan difícil de fer com utilíssima per al desenvolupament de molts treballs posteriors. Els autors han fet una ambiciosa labor de recerca, amb l'anàlisi de diverses fonts documentals i amb la consulta de nombrosos especialistes esmentats al capítol d'agraïments. I aquesta labor apareix clarament reflectida en la riquesa de les informacions aportades i en la precisió amb què són usades. Basti recordar articles del diccionari com almud, barcella, bóta, cafís, quartem, etc.

Celebrem, doncs, l'edició d'aquest llibre, excel·lent per tants motius, i felicitem els autors i l'editor per l'encert i la dignitat d'aquesta singular publicació.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR