Sentències d’interès notarial del TSJC

AutorVíctor Esquirol Jiménez
CargoNotario de El Masnou
Páginas121-122

Page 121

Sentència núm 15/2008, de 28 d’abril

(Ponent: Ramón Foncillas Sopena)

DOCTRINA. L’acreditació de vigència d’un cens només aprofita als censalistes que la van portar a terme, i no als cotitulars de determinades quotes indivises de l’esmentat cens, que no la van acreditar.

RESUM. Un cens pertany pro indivís a una pluralitat de censalistes. Alguns d’ells van acreditar la seva vigència a l’empara de la DT 3a de la Llei 6/1990, de 16 de març, dels censos; i altres no. Els propietaris de la finca gravada demanen la redempció forçosa de la part del cens no vigent. Els titulars d’aquesta part del cens pretenen que es mantingui la vigència de la seva participació, en base a l’art. 394 CC.

El TSJC considera que només els censalistes que han acreditat la vigència registral del cens segueixen mantenint el seu dret, que s’ha extingit en relació a les quotes pertanyents als titulars que han omès l’esmentada actuació. Els arguments del tribunal són:

1) Les disposicions transitòries de la Llei de Censos responen a la finalitat comú d’eliminar de la realitat jurídica formal, censos amb una fort aparença de inactivitat. Les seves exigències legals són suficients per proporcionar protecció als titulars dignes de ella i penalitzar als negligents.

2) El fonament de la sanció és una omissió personal. Aquest component personal resulta de la pròpia dicció legal, que es refereix a tots els titulars de censos, que han d’acreditar la vigència del cens mitjançant instància signada pel seu titular.

3) Els principis que regeixen la comunitat de béns no són els mateixos que els que actuen en la institució del cens; la normativa sobre els censos està caracteritzada precisament per una potenciació del principi d’extinció i no pel de conservació, que és el que inspira l’art. 394.

4) L’art. 394 exigeix que l’actuació es faci en benefici i nom de la comunitat, no invocant i defenent el dret o interès particular (els titulars de les quotes indivises vigents havien demanat al Registre de la propietat la constància de la vigència de les seves participacions.

Sentència núm 16/2008, de 5 de maig

(Ponent: Ramón Foncillas Sopena)

DOCTRINA. El censatari no por ser obligat a redimir parcialment el cens a l’empara de la DT 4a de la Llei de Censos, en cas que hi hagi una pluralitat de censalistes i només una part d’ells demani la redempció.

Page...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR