La nova llei de professions titulades i col·legis professionals (II)

AutorAlbert Conesa i Bausà
CargoSecretari de la Junta de Govern de l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats de Granollers

En aquesta segona part de l’article serà objecte d’anàlisis l’exercici de les professions titulades (Títol II: accés a l’exercici, requisits, incompatibilitats, drets i deures, intrusisme i actuacions professionals irregulars, prestacions professionals obligatòries, serveis i prestacions exigits en situacions excepcionals i l’exercici ocasional d’una activitat professional), el règim disciplinari de l’exercici de les professions titulades (Títol III: règim sancionador general per raó de les infraccions vinculades a l’exercici professional, independentment que es tracti de professions col·legiades o no col·legiades), i les associacions professionals (Títol IV: entitats que constitueixen una alternativa a l’organització col·legial en els casos en què no s’aprecien motius que justifiquin suficientment la integració obligatòria dels professionals en una corporació de dret públic).

La nova Llei dedica el seu títol segon a l’establiment dels requisits, condicions, drets i deures de l’exercici de les professions titulades, amb total independència de si aquest exercici s’efectua sota el règim de la col·legiació obligatòria o sense.

En la definició establerta a l’article 4, s’entén per exercici professional la prestació al públic, normalment remunerada, dels serveis propis d’una activitat o una professió de manera permanent, la qual es regeix pel marc general establert per aquesta llei, per les normes particulars que regulen cada professió i pel que el professional o la professional i els receptors dels seus serveis hagin convingut lliurement. Es dóna un impuls, doncs, a la utilització del full d’encàrrec o del contracte d’arrendament de serveis jurídics (disposeu de models a la pàgina web del Col·legi, www.icavor.cat, a l’apartat SERVEIS/Documentació).

Els articles 5, 6 i 7 estableixen les condicions d’accés a la professió, tenint en compte que l’Estat ha aprovat també la Llei 34/2006, de 30 d’octubre, sobre l’accés a les professions d’advocat i procurador dels tribunals (podeu accedir a la versió en català d’aquest text a l’adreça electrònica www.boe.es/boe_catalan/dias/2006/11/01/pdfs/A02795-02799.pdf), els requisits de l’exercici i les incompatibilitats. Pel que fa a l’intrusisme i les actuacions professionals irregulars són tractades en l’article 11.

La regulació continua amb una referència als drets i deures dels professionals titulats: tenen el dret i el deure dactuar segons les normes i les tècniques pròpies del coneixement de la professió, prenent en consideració les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR