Presentació

AutorSusana Sartorio Albalat
Páginas7-8

Page 7

Escric aquesta nota introductòria com a coordinadora d’aquest número després de l’encàrrec que ha fet en aquest sentit la directora d’aquesta publicació en la nova etapa iniciada amb el nom de Revista catalana de dret públic.

En aquesta edició, seguint l’orientació que caracteritzarà aquesta nova etapa, hem triat un tema central: el finançament autonòmic. Dic com a tema central, que no exclusiu, ja que evidentment no es pot desvincular del marc en què s’insereix, que és el debat suscitat arran del procés de reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya sobre el finançament de les hisendes territorials. Aquesta circumstància ha motivat que, respectant l’indubtable protagonisme del finançament autonòmic, s’hagi considerat necessari incloure-hi un tractament relatiu a les hisendes locals.

Pel moment en què veu la llum aquest número i per la polèmica suscitada entorn de les qüestions que es tracten en les diverses aportacions que s’hi recullen, sóc conscient que abordem un tema problemàtic i de màxima actualitat, amb els aspectes positius i negatius que això comporta i que, amb aquestes línies, assumeixo plenament en la part que em correspon. En aquest context l’estructura del número pretén oferir elements d’informació i de reflexió amb el recull de treballs que, com advertirà el lector, responen a diversos plantejaments doctrinals; tot això al servei de tots els agents implicats en el procés de reforma estatutària.

Per aconseguir-ho s’ha considerat convenient oferir un tractament multidisciplinari, en què es combinen aportacions de juristes i d’economistes, ja que s’entén que es tracta de visions diferents però complementàries que es projecten sobre una mateixa realitat, representada pels problemes que planteja el finançament del sector públic en els sistemes polítics descentralitzats. Així mateix, hi hem inclòs, seguint la mateixa orientació metodològica, els treballs que analitzen el sistema aplicat a la República Federal d’Alemanya, atès que ha servit com a punt de referència en els nombrosos estudis que s’han dut a terme sobre la matèria que ens ocupa. El número es tanca amb la recensió de jurisprudència constitucional i bibliogràfica sobre finançament autonòmic.

Page 8

Confio que els que es preocupen pel finançament autonòmic i local trobaran en aquest número una documentació que els serà útil per a l’estudi, la reflexió i la discussió.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR