Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administració comú

AutorCarles Duarte
Páginas250-251

Institut Valencià d'Administració Pública, Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administració comú, Sèrie IVAP-Butxaca, núm. 2, València, Institut Valencià d'Administració Pública, 1993, 238 pàg.

Page 250

L'Institut Valencià d'Administració Pública acaba de publicar una excel·lent edició en català de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

La indiscutible importància d'aquesta llei, tant pel que fa a la voluntat de modernitat que l'ha inspirada com pel fet que s'adreça a totes les administracions públiques, fa que sigui singularment oportú que se n'hagi publicat aquesta pulcra edició.

La publicació s'inicia amb una presentació del conseller d'Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Emèrit Bono, i inclou una traducció completa i en general molt encertada del text de la Llei 30/1992, encara que hi trobem alguns criteris discutibles (com ara l'ús general del futur, incloent-hi el valor d'obligació; l'ús de la passiva pro-nominal amb complement agent... -vegeu, per exemple, l'article 107), un valuós i exhaustiu índex temàtic, unes taules de concordances de la nova i de l'antiga llei de procediment administratiu, un pràctic glossari (també amb alguna solució opinable, com l'adopció de la forma encomanda de gestió com a equivalent de encomienda de gestión: amb el diccionari a la mà és una solució del tot correcta, però potser fóra menys forçat d'usar-hi encàrrec de gestió) i els articles de l'antiga Llei de procediment administratiu de 1958 que no han estat derogats expressament.

L'Institut Valencià d'Administració Pública fa amb aquesta publicació una contribució d'una gran utilitat i d'una indiscutible dignitat a l'ús del català a les administracions públiques, duta a terme amb un plantejament ambiciós, que té en compte tant els aspectes lingüístics com els de caràcter jurídic. Cal, doncs, felicitar l'Institut Valencià d'Administració Pública per l'edició d'aquest llibre. Ens consta, a més,

Page 251

que l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya estan preparant una altra edició catalana de la Llei 30/1992. No cal dir que esperem que hi hagi un esforç per garantir la màxima coincidència possible entre aquestes dues versions catalanes de la Llei. D'altra banda, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya acaba de publicar una nova edició del seu Manual de llenguatge admi-nitratiu, ampliada i adaptada a la Llei 30/1992. Valorem positivament aquestes iniciatives, que han de permetre afermar i facilitar l'ús general del català a les administracions públiques que actuen a les terres de llengua catalana dins de l'Estat espanyol.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR