Crònica legislativa: País Valencià

AutorMercè Teodoro
Páginas351-355

Page 350

Aquest semestre han estat escassíssimes les resolucions relatives a qüestions lingüístiques publicades al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. De l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, només trobem tres convocatòries per a la concessió de beques de pràctiques professionals; cap en matèria de toponímia; pel que fa a l’enseyament, intercanvis escolars, escoles viatgeres i programes europeus Erasmus i Sòcrates completen les previsions; una única resolució relativa a promoció social i cultura; respecte a funció pública, només destaquem l’oferta de cursos per a funcionaris (autonòmics i estatals) i els concursos de trasllats dels ensenyants; finalment, les més nombroses: les previsions de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià amb les seues convocatòries i resultats.

I si quantitativament podem afirmar que aquest ha estat un dels períodes més improductius en disposicions relacionades amb la llengua, qualitativament hem de fer extensiva aquesta valoració. La pràctica totalitat de les resolucions són actualitzacions o reproduccions d’altres d’idèntiques d’anys anteriors, amb l’única excepció, per la seua individualitat, del Decret pel qual el Consell modifica i aprova el text definitiu dels Estatuts de la Universitat de València, en la seua darrera reforma obligada per la modificació de la legislació universitària. En aquest Decret, el Consell Valencià ha suprimit la denominació de llengua catalana que la Universitat de València havia adoptat per a la denominació de la llengua pròpia de la Universitat. Així, novament, la Universitat es veu menystinguda en la seua autonomia, la llengua falsament dividida i els tribunals, encarregats de resoldre un conflicte que jurisprudencialment i legal ja està resolt.

Passem ja a comentar les diverses resolucions relacionades amb qüestions lingüístiques aparegudes al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana entre juliol i desembre de 2004.

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Resolució 5/2004, de 9 de desembre (dogv núm. 4907, de 21 de desembre), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord del Ple, de 26 de novembre de 2004, pel qual es convoquen nou beques per a la realització de pràctiques professionals de tècnics en Lexicografia, Terminologia i Toponomàstica. La dotació econò-Page 351mica de les beques serà de 960 euros bruts mensuals. Pel que fa a requisits dels candidats, destaquem el fet que la resolució exigeix que estiguen en «possessió del títol de llicenciat en Filologia Valenciana o d’altres titulacions equivalents, obtingut a partir de 2000 (inclòs)», quan aquesta denominació per al títol, des de 1995 no existeix i l’única existent és la de Llicenciat en Filologia Catalana. L’avl, per tant, segueix la tònica de la Generalitat Valenciana d’eludir fins i tot el nom oficial de la titulació superior per evitar utilitzar la denominació de català o catalana per a la llengua pròpia.

Resolució 6/2004, de 9 de desembre (dogv núm. 4907, de 21 de desembre), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord del Ple, de 26 de novembre del 2004, pel qual es convoca una beca per a la realització de pràctiques professionals d’informàtica en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La dotació econòmica de la beca serà de 960 euros bruts mensuals. A més dels requisits de la titulació tècnica, pel que fa a coneixements de llengua, la convocatòria de l’avl només exigeix als candidats que estiguin en possessió del certificat de grau mitjà de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià o equivalent.

Resolució 7/2004, de 9 de desembre (dogv núm. 4907, de 21 de desembre), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord del Ple, de 26 de novembre del 2004, pel qual es convoca una beca per a la realització de pràctiques professionals de personal tècnic de biblioteques en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Com en l’anterior convocatòria, sense perjudici dels requisits tècnics en biblioteco

nomia i documentació, es demana que s’estigui en possessió del certificat de grau mitjà de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià o equivalents.

Toponímia

No hi ha cap resolució relativa a aquesta matèria.

Ensenyament

Resolució de 2 de juliol de 2004 (dogv núm. 4803, de 22 de juliol), de la Direcció General d’Ensenyament de la Conselleria de Cultura, EducacióPage 352i Esport, per la qual es fa pública la llista de centres beneficiaris de la convocatòria d’ajudes per a la realització d’intercanvis escolars entre l’alumnat dels centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana per afavorir la integració lingüística.

Decret 128/2004, de 30 de juliol (dogv núm. 4811, de 3 d’agost), del Consell de la Generalitat, pel qual s’aproven els Estatuts de la Universitat de València (Estudi General). El Consell de la Generalitat s’ha oposat a l’aprovació dels Estatuts de les universitats valencianes, reformats obligatòriament en aplicació de la Llei orgànica d’universitats (lou), perquè incloïen la denominació llengua catalana, malgrat que la legalitat d’aquesta denominació ja havia estat resolta pel Tribunal Constitucional i fins i tot per un dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. Mitjançant aquest Decret, el Consell aprova el text definitiu dels Estatuts de la Universitat de València, text que inclou les modificacions introduïdes pel Consell i en el qual s’ha suprimit la referència a la llengua catalana que havia estat acordada pel Claustre de la Universitat.

La Universitat de València s’ha vist obligada a acudir als tribunals per tal de defensar la inclusió d’aquesta denominació als seus Estatuts, recurs a hores d’ara pendent de resolució.

Resolució de 28 d’octubre de 2004 (dogv núm. 4878, de 8 de novembre), de la Direcció General d’Ensenyament de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es convoca l’activitat de les Escoles Viatgeres per a l’any 2005. De la mateixa manera que en ocasions anteriors, s’assenyalen com a objectius de la convocatòria «el descobriment d’una Comunitat Autònoma des d’un punt de vista de medi ambient global (aspectes geogràfics, ecològics, antropològics i lingüístics) i la convivència de l’alumnat de les diferents comunitats participants».

Ordre de 24 de novembre de 2004 (dogv núm. 4902, de 14 de desembre), de la Conselleria d’Empresa, Universitat i Ciència, per la qual s’aproven les bases reguladores per a complementar les beques a la mobilitat dels estudiants universitaris, Programa Sòcrates Erasmus, per al curs 2004- 2005.

Ordre de 2 de desembre de 2004 (dogv núm. 4911, de 27 de desembre), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es convoquen les ajudes de les accions descentralitzades de la segona fase del Programa Sòcrates de la Unió Europea.

Page 353

Promoció social i cultura

Resolució de 17 de juny de 2004 (dogv núm. 4791, de 6 de juliol), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s’adjudiquen els Premis de la Generalitat Valenciana per les activitats de promoció de l’ús del valencià realitzades per les comissions de les fogueres en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Funció pública

Resolució de 6 de setembre de 2004 (dogv núm. 4847, de 22 de setembre), de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística, per la qual es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià per als empleats públics de l’Administració de la Generalitat Valenciana. Es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià, campanya 2004-2005, per al personal en actiu al servei de la Generalitat Valenciana. Hi ha, com sempre, dues modalitats de cursos: els cursos centralitzats que s’organitzaran a les ciutats d’Alacant, Castelló de la Plana i València i els cursos en centres de treball que s’organitzaran en les diferents conselleries i organismes dependents de la Generalitat Valenciana, sempre que hi haja un grup suficient de persones interessades.

Resolució de 13 d’octubre de 2004 (dogv núm. 4870, de 26 d’octubre), de la Direcció General de Personal Docent, per la qual es convoca concurs de trasllats i processos previs en el cos de mestres per cobrir llocs vacants en centres públics d’educació infantil, primària, educació especial i primer cicle d’educació secundària obligatòria en instituts d’educació secundària dependents de l’àmbit de gestió de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport. Destaquem que, per poder concursar en determinades especialitats, és necessari acreditar mitjançant còpia compulsada que s’està en possessió del certificat de capacitació o del títol de mestre de valencià, que no serà necessari quan el concursant estiga habilitat en filologia valenciana, o haver estat seleccionat en procés selectiu posterior al Decret 62/2002, de 25 d’abril (dogv de 2 de maig), que estableix el requisit lingüístic al servei públic docent de la Generalitat Valenciana.

Resolució de 18 d’octubre de 2004 (dogv núm. 4875, de 3 de novembre), del director general de Personal Docent de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es convoca concurs de trasllats de funcionaris docents dels cossos de professors d’ensenyament secundari, professorsPage 354tècnics de formació professional, professors d’escoles oficials d’idiomes, catedràtics i professors de música i arts escèniques i professors i mestres de taller d’arts plàstiques i disseny. Destaquem en aquesta convocatòria l’homologació plena entre els professors titulars de les especialitats de llengua i literatura catalana i valenciana, els quals podran concursar a les places vacants corresponents al cos d’ensenyament secundari que hi ha al País Valencià en les mateixes condicions. A més, i com a conseqüència de l’establiment del requisit lingüístic docent, els concursants que obtinguen destinació en centres d’esta Comunitat estaran obligats a adquirir el nivell de coneixements que els possibilite la comunicació oral i escrita en valencià, encara que no es determina per quina via s’ha de realitzar aquest reciclatge.

Resolució de 25 de novembre de 2004 (dogv núm. 4903, de 15 de desembre), de la directora general de Relacions amb les Corts i Secretariat del Govern de la Presidència de la Generalitat Valenciana, per la qual es disposa la publicació de l’Acord de col.laboració entre la Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana i l’Institut Nacional d’Administració Pública, per a la promoció del coneixement del valencià entre els funcionaris de l’Administració general de l’Estat a la comunitat autònoma valenciana durant l’any 2004. Recordem que aquesta resolució és producte de la pròrroga automàtica del Conveni que el 28 de desembre de 1995 es va subscriure entre l’inap i la Generalitat Valenciana per col.laborar en el foment de l’aprenentatge del valencià. Com en anys anteriors, per al finançament de la

resta de despeses en concepte de contractació de serveis i adquisició de materials per un import total de 130.000 euros, l’Institut Nacional d’Administració Pública i la Conselleria de Cultura, Educació i Esport aportaran 60.100 euros i 69.900 euros, respectivament.

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

Resolució d’1 de juliol de 2004 (dogv núm. 4793, de 8 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de grau elemental de coneixements de valencià.

Resolució de 14 de juliol de 2004 (dogv núm. 4802, de 21 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau mitjà de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge als mitjans de comunicació.

Page 355

Resolució de 23 de juliol de 2004 (dogv núm. 4808, de 29 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau superior de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge administratiu i correcció de textos.

Resolució de 13 de setembre de 2004 (dogv núm. 4846, de 21 de setembre), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual convoca proves extraordinàries per a l’obtenció de certificats oficials administratius de coneixements de valencià, que expedix la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Ordre d’1 de setembre de 2004 (dogv núm. 4863, de 15 d’octubre), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual nomena un vocal de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Resolució de 28 d’octubre de 2004 (dogv núm. 4876, de 4 de novembre), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual s’estableixen els torns d’examen per a l’obtenció de certificats administratius de coneixements de valencià, s’incrementa la quantitat de comissions examinadores i es nomenen els seus membres.

Resolució de 15 de novembre de 2004 (dogv núm. 4886, de 18 de novembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de coneixements orals de valencià.

Resolució de 26 de novembre de 2004 (dogv núm. 4897, de 3 de desembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de grau elemental de coneixements de valencià.

Resolució de 15 de desembre de 2004 (dogv núm. 4908, de 22 de desembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau mitjà de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge administratiu i llenguatge als mitjans de comunicació

Resolució de 20 de desembre de 2004 (dogv núm. 4911, de 27 de desembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau superior de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: correcció de textos.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR