Entrevista

Llicenciada en Dret, Suficiència investigadora per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió i Resolució de Conflictes de Les Heures (Universitat de Barcelona) Tècniques de Negociació (Universitat de Harvard) representant d'Espanya al Programa europeu COST-A-21 sobre Justícia Restaurativa.

-Darrerament se'n parla molt de mediació, com ens definiria la mediació?

-La mediació és un mètode per gestionar els conflictes de forma pacífica i col·laborativa, en el que un professional mediador facilita el diàleg i la cooperació entre les parts, per tal que, per elles mateixes, puguin arribar a acords i compromisos sobre les seves discrepàncies.

-La mediació va tenir els seus orígens als Estats Units. A partir del 1998 es comença a implantar a Europa i l'any 2001 s'aprova la llei a Catalunya. Pensa que al nostre país hi ha una cultura de mediació?

-Generalment, davant d'un conflicte, hi ha la tendència a pensar en com fer valdre la pròpia veritat, demostrar que tenim "tota la raó" i vèncer a l'altre a través de la confrontació, deixant que decideixi, finalment, un tercer. La mediació, en canvi, propugna aplicar al conflicte valors com el diàleg i la col·laboració, per tal de trobar respostes en comú, que puguin ser assumides per les persones implicades i suposin una suma d'esforços en benefici de tots. Per altra banda, la mediació retorna el poder de decidir a les pròpies parts, per tant, a través de la mediació, les persones protagonistes del conflicte, tenen l'oportunitat de ser també protagonistes en la presa de decisions, i evidentment, qui millor que ells mateixos pot trobar les respostes més adequades a la seva pròpia problemàtica? Malau- Sra. Anna Vall Rius Directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya radament, la mediació i la cultura de pau que la recolza, és encara una via poc coneguda a casa nostra i cal fer un esforç per tal que els ciutadans i ciutadanes la pugin conèixer i utilitzar quan la necessitin.

-Quins són els beneficis que comporta l'acudir a una mediació?

-El mediador, aplicant les seves tècniques professionals, col·labora a rebaixar el nivell de tensió propi del conflicte, facilita el diàleg, el respecte, el reconeixement mutu i un apropament que fa possible, que les parts, vagin exposant les seves angoixes, interessos i necessitats. Generalment, les persones que travessen un conflicte d'aquest tipus tenen una gran necessitat d'explicar el que han passat i com ho han viscut, el fet de poder- ne parlar i ser escoltats pel mediador i sobretot per l'altra persona, els facilita poder expressar com es senten i els ajuda a assumir la situació.

El mediador estimula la comprensió mútua del moment present per enfocar-los envers la necessitat de cercar respostes útils de futur, que siguin factibles i vàlides per a tots. Tot això facilita que les persones puguin sentir-se més tranquil·les i comencin a veure la possibilitat de resoldre i de què cooperant poden guanyar-hi més que enfrontant-se constantment. Un altre avantatge molt destacat és que la mediació preserva la relació entre les parts i, per tant, la capacitat de comunicarse, cosa que és molt important en el cas que hi hagin fills menors, ja que resten moltes coses per decidir, com a pares, respecte a la seva cura i benestar.

-Per tal de poder anar a una mediació és necessari la voluntarietat d'ambdues parts. Quina diferència podem trobar en una separació o divorci de mutu acord?

-Si les parts han arribat, per si mateixes, a acords o no es dóna una dificultat destacada per aconseguir compromisos, possiblement ja no arribin a mediació, doncs l'advocat ordenarà i formalitzarà jurídicament aquests acords i compromisos, que les parts han negociat prèviament entre ells. Generalment, les parts arriben a la mediació quan es dóna una dificultat relacional manifesta que els impedeix assolir acords per ells mateixos i moltes vegades fins i tot comunicarse.

En aquests casos el mediador els ajudarà a superar aquestes dificultats personals i a recuperar la capacitat de prendre decisions en comú. Posteriorment aquests acords aconseguits en mediació, passaran per l'advocat corresponent que els hi donarà la forma jurídica adequada i els presentarà al jutge.

En la mediació els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR