El Degà de la Concòrdia, Josep Betriu Cots

AutorRicard Borràs Iglesias/Antoni Riba Esteve
CargoDegans
Páginas30

Page 30

Governar un Col·legi en temps de canvi és sempre cosa difícil; fer-ho quan es canvia un règim polític, coincidint sota un mateix sostre demòcrates i franquistes, requeria una notable facultat d'habilitat juntament amb un ascendent moral molt sòlid.

Recordem al Degà Betriu com l'home de la concòrdia que sempre va saber llimar asprors i posar sensatesa en els molts problemes que el Col·legi tenia.

Els va tenir amb els col·legiats, (aquí es "arremansaban" demò-crates convençuts, antifranquistes acèrrims i franquistes històrics), els quals defensaven les seves idees a través d'impulsar o frenar iniciatives col·legials. Els Col·legis Professionals eren llavors germens dels incipients partits polítics i sovint la gent no sabia utilitzar els nous instruments i pretenien que els Col·legis seguissin tenint una influència política que necessàriament devien deixar.

El seu Deganat va ser també escenari de canvis legislatius i aquí Betriu va estar llest utilitzant la seva amistat amb l'exdegà de Reus i president del Consell General de l'Advocacia, Pedrol Rius. Les visites al xalet de Pedrol a Tarragona van ser famoses.

El nostre Degà va fer que personatges d'alt nivell jurídic, existents llavors a Lleida, tinguessin una excel·lent relació amb els col·legiats, fomentant reunions, debats i conferències. Així els Mena, Escusol, Alamillo, Capell, Gual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR