Sentències del TSJC d'interès notarial

AutorVíctor Esquirol Jiménez
CargoNotari del Masnou
Páginas165-168

Page 165

Sentència núm 10/2008, de 12 de març

Ponent: Ramón Foncillas Sopena.

DOCTRINA.- El domini es presumeix lliure i qui al·lega l'existència d'una servitud que el limiti, ho ha de provar, sense que els actes considerats com a permissius o de bon veïnatge siguin suficients per a suplir el títol constitutiu.

RESUM.- La propietària d'un terreny segrega dues porcions: una la ven i sobre ella es construeix un edifici en règim de propietat horitzontal; i l'altra, que confronta amb l'anterior, la ven als propietaris de l'edifici, que la destinen a zona comuna ajardinada amb piscina, i es reserva una participació indivisa per poder fer ús ella mateixa de la zona comuna. Amb aquesta finalitat, la propietària de la finca resta obre una porta a la paret mitgera que la separa de la zona comuna; i la comunitat de propietaris n'obre una altra perquè pugui passar un jardiner que portava el manteniment de les dues finques (la resta i la zona comuna). Morta la propietària, la finca resta es ven a una societat que cedeix gratuïtament a la comunitat de propietaris la part que s'havia reservat la difunta en la zona comuna i procedeix a tancar les dues portes d'accés. La comunitat aconsegueix aturar les obres de tancament via interdictal i la societat exercita l'acció negatòria de servitud de pas.

El TSJC nega l'existència d'una servitud de pas, per falta de títol constitutiu. La servitud és una limitació del domini, per la qual cosa la seva existència s'ha de provar per qui l'al·lega al seu favor. Si la servitud s'ha constituït a títol gratuït, l'escriptura pública és un requisit "ad solemnitatem"; si s'ha constituït a títol onerós, és un element probatori que no pot quedar substituït per uns usos que s'han de considerar més com a actes de tolerancia o de bon veinatge que com a expressius d'una voluntat constitutiva de servitud.

Sentència núm 13/2008, de 31 de març

Ponent: Ma Eugènia Alegret Burgués.

DOCTRINA . Propietat horitzontal .- La instal·lació d'una sortida de fums per un pati interior comunitari requereix el consentiment unànime de la comunitat de propietaris.

RESUM. L'arrendatari d'un local comercial en règim de propietat horitzontal modifica la seva activitat per la de restauració i intenta obtenir el consentiment de la comunitat per a instal·lar una sortida de fums per un pati interior comunitari, però la comunitat s'hi oposa. La demanda la presenta abans la l'entrada en vigor del Llibre Vè del CCCat. En primera instància obté una sentència favorable, que és revocada en segona instància per en-Page 166tendre que la instal·lació pretesa afecta al títol constitutiu i, per tant, requereix la unanimitat.

El TSJC...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR