Il·lm. Sr. Antonio Riba Esteve, Degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Lleida

Páginas4-6

Page 4

Currículum

Va fer els seus estudis de dret a la ciutat de Lleida, a l'Estudi General que era una delegació de la Facultat de Dret de la Universitat Central de Barcelona. Especialista en temes de responsabilitat civil i assegurances. Exerceix la professió d'advocat des del mes d'octubre de 1979. Ha format part de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Lleida com Diputat 4t del 1987 al 1991, essent Degà En Josep Ma. Minguella, i com Secretari del 1997 al 2000, essent Degans En Joan Betriu i En Ricard Borràs. També fou President del Grup de Joves Advocats del 1992 al 1996. Ha format part de la Comissió del Torn d'Ofici des dels seus inicis. Des del desembre de 2005 és vocal del Tribunal Català de l'Esport, designat pel Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya. Al desembre del 2006 fou elegit Degà del Col·legi de Lleida.

El passat 27 de juliol el Ple del Consell de l'Advocacia Catalana aprovà inicialment el projecte anomenat "Normativa de l'Advocacia Catalana". Vostè com a membre del Consell creu que es necessària aquesta normativa, quina valoració en fa i que significarà per la nostra professió.

Crec que aquesta Normativa és necessària pels següents motius:

Primer.- Perquè en aquests mo-ments estem sense una normativa deontològica a Catalunya. El Codi de l'Advocacia Catalana que es va aprovar al 2002, es va declarar nul per sentència del TSJC de 16 de novembre de 2005.

Segon.- Perquè es necessari unificar els criteris deontològics i ètics de la professió a tota Catalunya. Sent, sens dubte, la millor via que el Consell de l'Advocacia catalana redacti aquesta normativa.

Tercer.- Perquè la professió cada cop canvia més i, per tant, hi ha d'haver unes normes que regulin i controlin, a fi i efecte de poder donar un millor servei a la societat.

Per tant, sí crec que és necessària aquesta Normativa.

Recentment, s'aprovà la Llei d'accés a la professió, si bé la seva entrada en vigor serà dins de cinc anys, pensa que potser és massa llarg aquest període?

Tot bé com a conseqüència d'una directiva de la Comunitat Europea que va exigir el controlar l'accés a la professió. Crec que no era necessari fixar un període d'entrada en vigor tant llarg i més sabent que aquest període tenia una motivació política per tal que es pogués facilitar l'accés a l'exercici professional de tots els alumnes que, en aquells moments, estaven matriculats a les facultats de dret, per això es van posar els cinc anys de vacatio legis. Però no és normal que si considerem necessària la regulació de l'accés i per això aproven la Llei, estem cinc anys en posar-la en pràctica, sens dubte hi ha una contradicció en la pròpia llei.

Pensa que la formació ha de fer-se conjuntament amb la Universitat o bé creu que han de ser els Col·legis respectius els que formin als nous lletrats?

La Universitat forma els juristes, els Col·legis d'Advocats han de formar als que vulguin exercir la professió. El que és la pràctica de la professió ha d'estar controlada pels Col·legis , ja que a través dels seus col·legiats, poden traslladar l'experiència necessària...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR