«El repte de tots els juristes és aconseguir que el segle XXI sigui el segle de la Justícia»

AutorSandra Purroy
Páginas19-22

Page 19

Josep-Delfí Guàrdia Canela (Balaguer, 1945) es llicencià en Dret per la Universitat de Barcelona i l’any 1966 començà l’exercici de l’advocacia, que només va interrompre breument per ser Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya (2001-2002). Ha estat membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona en els períodes 1970-1975 i 1978-1983. El 1975 fou elegit membre de número de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, de la qual fou Secretari entre els anys 1977 i 1983 i President en dos períodes: 1992-2000 i des del 2008 fins a l’actualitat. Ha estat també professor de Dret Processal i de Dret Civil a la Universitat de Barcelona i a l’Estudi General de Lleida i compta amb nombroses publicacions en aquests àmbits del Dret. En el seu dilatat currículum, cal destacar també que ha estat membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya, la seva implicació com a àrbitre en nombrosos processos arbitrals o, en la seva vessant més economicista, que ha estat membre de la Comissió de Control del Consell d’Administració de "la Caixa". Entre els premis rebuts, hi ha la Creu de Sant Jordi 1998. Comissió de Control i del Consell d’Admnistració.

Page 20

P: Després d’una vida dedicada a l’advocacia, amb una breu etapa en el món de la política i ara des de l’Acadèmia, quina creu que ha estat l’evolució del món del Dret en el decurs d’aquests darrers quaranta anys?

El Dret privat evoluciona a mesura que ho fa la societat civil

R: Fa quaranta-sis anys que em vaig col·legiar, el desembre de 1966. I des de llavors, en el camp del Dret Públic, destacaria el pas de la dictadura a la demo-cràcia, que fou el canvi essencial per a tothom i també per a la juridicitat. En l’àmbit del Dret Privat, el canvi no és tan concret, tan aparatós, però hi ha hagut també una evolució. El Dret Privat va al compàs de la societat civil i, per tant, va evolucionant a mesura que ho fa la societat civil.

Pel que fa a la meva trajectòria, precisament al discurs de comiat de l’Acadèmia en el mandat anterior ja vaig dir que sempre he estat molt vinculat a l’Acadèmia i al Col·legi d’Advocats. Del 1970 al 1983 vaig ser -amb una aturada de tres anys- membre de la Junta del Col·legi. Després em van elegir acadèmic molt jove, més del que és habitual, i vaig ser durant sis anys Secretari i, després, durant vuit anys, President. Ara torna a fer-ne quatre que ocupo la Presidència. De manera que la vinculació a aquesta casa i al Col·legi d’Advocats de Barcelona ve de molt lluny. L’activitat política la vaig exercir només dos anys i va ser una mica per casualitat, perquè jo no sóc un home polític ni m’hi vaig voler dedicar; senzillament, es va donar una conjuntura que va fer que considerés que ho havia d’acceptar.

Es podrien resoldre millor els problemes de la Justícia si la Generalitat tingués més competències en aquesta matèria

P: Quins factors creu que són clau per aconseguir la tan preuada Justícia moderna que demanda la societat actual?

R: Personalment, crec que és un dels punts febles de la configuració de l’Estat autonòmic. Amb l’Estat autonòmic es va fer la constitució d’un autèntic Parlament similar a les Corts Generals, al Parlament espanyol. Per tant, hi ha un govern de la Generalitat similar, salvant les distàncies, al del Govern de l’Estat, però no hi ha pròpiament un poder judicial de Catalunya. I les competències de la Generalitat en matèria de Justícia són massa minses. Tenim encara la Justícia gestionada per un Consell General del Poder Judicial amb seu a Madrid i per un Ministeri de Justícia amb seu a Madrid i, en canvi, les competències de la Generalitat aquí són escasses. Al meu parer, tot i les dificultats que això comporta, i que de problemes de la Justícia n’hi ha a tot arreu, també als països més avançats del món, crec que es podrien resoldre una mica millor o temperar-ne la incidència en la vida social si hi hagués unes majors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR