Reglamento del Tribunal Arbitral de Tarragona

AutorAntoni Vives Sendra
CargoPresident del Tribunal Arbitral de Tarragona
Páginas205-218

Page 205

"Per acord de la Junta de l'Associació per a l'Arbitratge a Tarragona, de data 13 de desembre de 2004, ha estat aprovat el Reglament del Tribunal Arbitral de Tarragona (TAT)".

El present Reglament té per objecte adequar la regulació dels arbitratges institucionals, quina administració s'encarregui al Tribunal Arbitral de Tarragona (en endavant TAT), al que disposa la Llei 60/2003 de 23 de desembre d'Arbitratge.

El TAT es va constituir com a Delegació del Tribunal Arbitral de Barcelona, el 26 de setembre de 1995 per acord dentre l'Associació Catalana per a l'Arbitratge i el Tribunal Arbitral de Barcelona d'una part, i de l'Associació per al l'Arbitratge a Tarragona d'un altre, en desenvolupament de l'art. 3er. dels seus Estatuts que preveu com una de les funcions pròpies de dita Associació "la promoció de la conciliació i arbitratge...".

La potestat normativa per dictar el present Reglament, l'atorga l'apartat c) de l'article 27 dels Estatuts de l'Associació per a l'Arbitratge a Tarragona, en virtut del qual correspon a la seva Junta Directiva "redactar, aprovar i modificar el Reglament Arbitral".

Per últim, quant al procediment d'elaboració i aprovació del present Reglament, aquest s'inicia a instància de la Junta de Govern del TAT, i és aprovat per Acord de la Junta Directiva de l'Associació per a l'Arbitratge a Tarragona.

Article 1 - Adequació de l'arbitratge a la Llei i a aquest Reglament
  1. - La submissió de les parts per conveni arbitral al Tribunal Arbitral de Tarragona (TAT), de l'Associació per a l'Arbitratge a Tarragona, implica que l'administració de l'arbitratge, la integració del conveni i la designació Page 206 dels àrbitres en tot allò no previst per les parts, s'efectuarà d'acord amb el Reglament en cada moment vigent del Tribunal esmentat, llevat d'allò que s'estableix a la Llei d'Arbitratge de 23 de desembre de 2003.

  2. - Pel fet de la submissió, les parts s'obliguen a complir les decisions de l'àrbitre.

  3. - Si el TAT no accepta altra cosa, l'arbitratge es farà per un nombre d'un o tres àrbitres, els quals, en aquest últim cas, formaran el col·legi arbitral. L'ús de la paraula "àrbitre" en aquest Reglament es refereix indistintament a qualsevol d'ambdós supòsits.

  4. - El TAT rebutjarà aquells arbitratges que no s'ajustin a la Llei i podrà rebutjar mitjançant acord motivat aquells altres que les parts acordin de forma diferent a allò previst en aquest Reglament.

  5. - El TAT podrà acumular expedients arbitrals durant el procediment prearbitral o, a petició de qualsevol dels àrbitres, dins del procés arbitral.

Article 2 - Arbitratge multipart

Quan una pluralitat de contractes relacionats entre sí continguessin convenis de submissió al TAT redactats en termes essencialment similars, les parts de cadascun que recíprocament no haguessin signat l'altre tindran entre elles legitimació activa i passiva per promoure i/o intervenir en arbitratges derivats d'aquells contractes i que les afectaran per raó de la matèria continguda en el conjunt de tots ells.

Article 3 - Inici del tràmit prearbitral

La intervenció del TAT es produirà a sol·licitud de qualsevol de les parts mitjançant escrit introductori que es presentarà a la seva seu central o en qualsevol de les seves Delegacions, si n'hi haguessin. La presentació en forma de la instància donarà lloc a l'inici del tràmit prearbitral.

Article 4 - Contingut de la instància
  1. - Juntament amb la sol·licitud s' haurà d'al·legar i acreditar:

    1. El conveni arbitral del qual en resulti la competència del TAT.

    2. La representació en què s'actuï.

    3. Una succinta relació de la pretensió.També s'hi podran acompanyar tots aquells documents que es cregui convenient, bé originals o fotocopiats.

    Page 207

  2. - Si en el conveni arbitral o en l'escrit introductori s'ometés de designar algun dels particulars necessaris per a una correcta i completa constitució de l'arbitratge s'entendrà que la part encarrega la seva designació al TAT. Abans de començar el tràmit, el TAT podrà requerir de l'instant que aclareixi, ampliï o rectifiqui alguns extrems.

  3. - La inexistència o ineficàcia del conveni arbitral no impedirà que el TAT pugui decidir donar trasllat de la instància a la part instada als sols efectes de propiciar, si les circumstàncies ho permetessin, una submissió a l'arbitratge. En aquest cas, l'inici del tràmit prearbitral tindrà efecte a partir d'aquesta submissió.

Article 5 - Còmput dels terminis

Els terminis establerts per dies en aquest Reglament es computaran per dies naturals. Llevat habilitació del TAT, el mes d'agost no computarà.

Article 6 - Trasllat de la instància
  1. - De la instància o escrit introductori se'n donarà còpia a l'altra part perquè, mitjançant un altre escrit introductori de característiques similars, manifesti la seva conformitat o no a l'arbitratge o a algun dels seus particulars. Aquest escrit haurà de remetre's al TAT en el termini que aquest assenyali i que no podrà ésser superior als 30 dies.

  2. - D'aquest trasllat s'exceptuarà el nom dels àrbitres que en el seu cas hagi proposat l'instant segons l'art. 8 d'aquest Reglament.

  3. - La notificació es realitzarà en el domicili de l'instat que hagi assenyalat l'instant. De no produir efectes, la notificació es farà en qualsevol domicili que pugui aparèixer en el contracte o altre documentació que consti a les actuacions. Si en el contracte les parts haguessin contret l'obligació de notificar-se qualsevol canvi de domicili i l'instant negués haver estat informat al respecte, es considerarà el que assenyali el contracte com a últim domicili, residència habitual, direcció o establiment on realitzar l'esmentada notificació als efectes de l'article 5 de la Llei d'Arbitratge.

  4. - En cas que no es rebés l'escrit d'aquesta part dins del termini esmentat, se seguirà el procediment en la seva absència, llevat que s'hagi de sobreseïr i arxivar l'expedient, per inexistència o ineficàcia del conveni.

Page 208

Article 7 - Còpies dels escrits presentats

Tots els escrits i documents que presentin les parts hauran d'anar acompanyats, a més a més, de tantes còpies com parts restants implicades i àrbitres hi hagi en l'arbitratge, quedant els originals dipositats i arxivats a la Secretaria del TAT.

Article 8 - Designació d'àrbitres
  1. - En els seus respectius escrits introductoris cada part tindrà l'opció de presentar al TAT els noms d'aquells àrbitres que proposa. En el cas que hi hagués coincidència entre les llistes en algun nom, s'entendrà que les parts l'escullen com a àrbitre. Sens perjudici d'allò que s'estableix en l'article 9 del Reglament, de no proposarne o de no haver cap coincidència, el TAT podrà procedir lliurement al nomenament de l'àrbitre que cregui convenient o bé, prèviament, a anticipar a les parts una llista amb un màxim de sis noms entre els quals es farà necessàriament la designació. En aquest últim supòsit, les parts gaudiran d'un termini de cinc dies per indicar les seves preferències, que tant sols seran vinculants per el Tribunal en allò que coincideixin de forma expressa.

  2. - En el cas de tres àrbitres, quan en virtut del conveni cada part estigués obligada a nomenar un àrbitre i aquests dos a nomenar al tercer, s'entén que les parts deleguen en el TAB el nomenament del mateix i, fins i tot, de qualsevol dels altres dos que quedés per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR