La qualitat democràtica

AutorAntonio Garrigues Walker
CargoLlicenciat en Dret per la Universitat de Madrid
Páginas6-8

Page 6

L'estament jurídic espanyol no es pot desentendre de cap tema que afecti la qualitat democràtica perquè seria tant com desentendre's del funcionament del propi sistema jurídic. De fet, hauria de ser l'estament el que hauria de vigilar amb més compte, i amb més rigor, els problemes que estan afectant seriosament el desenvolupament de la vida política.

A Espanya hem renunciat al diàleg. No només al diàleg polític, sinó al diàleg en totes les seves formes. El conjunt de la societat s'està radicalitzant d'una forma inquietant. En ocasions sembla que estem tornant a la més vella i antiga dialèctica dreta/esquerra, amb tota la seva intensitat demagògica, expressions d'odi visceral i el component religiós a flor de pell. Hem oblidat, un cop més, que la democràcia és un sistema l'objectiu bàsic del qual és el de facilitar la convivència, no en l'acord, que no tindria gaire mèrit, sinó justament en el desacord, -que és el que passa habitualment- i aquesta convivència és precisament fruit d'un diàleg en el qual s'ha d'acceptar com a principi rector que no podem tenir -perquè mai es pot tenir- tota la raó i que sempre podem buscar solucions acceptables o, com a mínim, tolerables per a tots.

Una gran majoria dels ciutadans estarien sens dubte disposats a crear, en aquest difícil encreuament, un clima més animós i més esperançat, que és un ingredient essencial, l'actiu bàsic per afrontar qualsevol problema, sigui de l'ordre que sigui, perquè el factor psicològic és molt més important que els factors merament tècnics. Uns cops a l'espatlla i una frase d'ànim oportuna ajuden més eficaçment qualsevol ésser humà que el més elaborat dels consells professionals. Però la veu dels qui així pensen ja no s'escolta. L'escena pública la monopolitzen i la dominen els oportunistes, els sectaris i els radicals.

Encara no tenim, per poder lluitar contra aquesta fauna, una societat civil alerta, vigorosa, compromesa, capaç d'exercir, sense cap por al poder, la denúncia ni la crítica i disposada a aportar objectivitat i decència intel·lectual a tots els debats.

En col·locar l'estament polític com una de les seves preocupacions més serioses -després de la crisi econòmica i l'aturaquesta ciutadania està denunciant un estament al qual tant li fa perdre la seva credibilitat a marxes forçades. Per regla general els polítics ignoren o deprecien aquestes enquestes, i quan se'ls pregunta sobre el tema solen reaccionar amb hàbil sarcasme. Però no és aquest un tema per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR