La tercera etapa de la Revista catalana de dret públic: l’aposta pel format exclusivament electrònic

El 1985 naixia la llavors anomenada Autonomies. Revista Catalana de Dret Públic, en què l’objecte d’estudi se centrava bàsicament en la descentralització de l’Estat derivada de la Constitució de 1978. Es tractava d’una publicació en paper, amb una doble edició: la versió en català i la versió en castellà (Autonomias. Revista Catalana de Derecho Público).

Més endavant, el 2005, en un moment en què ja estava superada aquella fase en què la preocupació principal havia estat la de posar en marxa el funcionament de les institucions autonòmiques i l’adquisició i consolidació del marc competencial, la publicació encetava una segona fase i prenia una vocació més àmplia, que quedava reflectida tant en el seu títol com en la seva edició i la seva projecció. D’una banda, dequeia del títol la paraula “Autonomies” per dir-se únicament Revista catalana de dret públic —el seu enfocament seria amb rellevància, amb obertura al dret comparat, amb temes monogràfics número a número— i, de l’altra, la seva edició deixava de ser doble per a ser única, però multilingüe, amb l’ajut del format web: paper i electrònica es combinaven per oferir estudis de debat amb pretensió i abast generals; en la versió en paper, s’hi publicaven els originals, fossin en l’idioma que fossin, i en la versió electrònica hi havia, en tot cas, la versió original més les versions catalana i castellana de cada article. Aquest nou enfocament i doble sistema d’edició (paper i electrònic), juntament amb la incorporació sistemàtica d’autors estrangers de renom i la inclusió i observança acurada de criteris de qualitat editorial exigibles a qualsevol publicació científica, ha permès a la Revista disposar d’una major visibilitat, com també ser cada cop més present en els repositoris i bases de dades nacionals i internacionals de publicacions científiques, i augmentar la qualificació com a publicació científica en matèria de dret públic.

Ara, el 2012, quan es compleixen cent anys de la creació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, editora de la Revista, més de vint-i-cinc del naixement de la publicació i set de la seva segona etapa, fem un pas endavant, en consonància amb els requeriments dels nous temps, marcats per la suficiència i omnipresència d’internet i la interacció que ens permet la xarxa amb els lectors: la Revista catalana de dret públic passa a editar-se únicament en format electrònic a partir del proper número. Des de 2005 hem viscut una etapa —necessària— de transició en què paper i electrònica han conviscut, en què hem observat el que, a ulls d’avui, lògicament era d’esperar: una minva clara de la demanda —insuficient— del format paper i una progressiva i creixent demanda dels arxius electrònics. L’aposta per Internet, però, no comporta únicament deixar de fer la Revista en paper, sinó que preveu la potenciació i dinamització de la publicació. Si, d’una part, podrà proporcionar els continguts de forma més àgil (semblantment a com vam fer amb l’Especial Sentència sobre l’Estatut, poc després de la publicació del veredicte del Tribunal Constitucional), de l’altra, facilitarà la incorporació, progressiva, d’un punt de debat i interacció entre lectors i autors.

Aquesta és la direcció que estan seguint algunes publicacions estrangeres de més prestigi en el camp del dret, i a la qual nosaltres ens afegim, en certa manera com a pioners de casa nostra, convençuts que aquest és el camí que tard o d’hora calia emprendre.

Així, doncs, a partir d’ara seguirem construint, entre tots, la Revista catalana de dret públic al lloc web de sempre: http://www.eapc.cat.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR