Proleg

AutorAssumpta Crosas Armengol

No resulta fácil pel ciutadá assumir la normalitat de les modificacions en el si de la societat pel que fa referencia a l'ámbit del dret de familia. Si d'una banda, aquesta ha deixat de ser entesa com un nucli extens de persones, d'altra banda, s'estan generant una pluralitat de situacions que també poden ésser compreses en un sentit ampli del qué és la familia. Pero a la vegada, entesa aquesta en qualsevol de les seves manifestacions plurals que en l'actualitat es produeixen, la seva evolució i transformació també ha abastat la consideració individual de les persones que la poden formar.

Les transformacions es manifesten en tots els ámbits i a mesura que aqüestes s'esdevenen, apareixen nous problemes. Es detecta més sovint del que hom podria preveure situacions patológiques en l'entorn familiar: agressions a menors d'edat contráries a tot mínim respecte a la persona, atemptats a persones del col-lectiu de la tercera edat, vinculat aquest aspecte a un augment raonable de l'expectativa de vida de les persones grans i a un assoliment d'una major qualitat de vida, a la vegada que apareixen noves malalties difícilment tractables, etc.; aquests fets condueixen a la societat i especialment el Dret a plantejarse noves situacions i trobar respostes més adequades.

En aquest context situem la present obra La delació voluntaria de la tutela en el dret catalá, que pren per objecte l'análisi de la primera de les fases del procediment de constitució d'una de les institucions més importants del nostre modern Dret de Familia: la tutela.

La delació voluntaria de la tutela és la designació de la persona que ha de desenvolupar el carrec tutelar i s'erigeix com a punt de partida del funcionament de la tutela. Per aquesta rao la primera part d'aquest estudi es centra en les anomenades delacions fetes per la mateix persona o autotutela i en la tutela deferida pel pare i la mare. La configuració jurídica d'ambdues formes de delació voluntaria de la tutela, és a dir, l'estudi del seu concepte, de la seva naturalesa, dels subjectes que poden realitzarles i de la forma i contingut d'aquestes disposicions constitueix el nucli del Primer Capítol de l'obra.

El Codi de familia, aprovat per Llei del Parlament de Catalunya de 15 de juliol de 1998, ha regulat les institucions tutelars seguint la pauta que va establir la Llei de la tutela de 30 de desembre de 1991, modificada per la Llei de 29 de juliol de 1996 -text que va introduir la previsió de l'autotutela en el dret...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR