“Valoro molt positivament les iniciatives dels col·legis de notaris i de registradors de Catalunya per a la col·laboració mútua”

AutorMaria Ángeles Alcalá
CargoDirectora General dels Registres i del Notariat
Páginas44-46

Page 44

P: Quin és el balanç que fa després de més d’un any de mandat?

R: Aquest ha estat un any i mig molt intens i apassionant per la importància dels projectes abordats i per les reformes organitzatives introduïdes en aquesta Direcció General. Està sent una experiència enormement enriquidora i, professionalment, m’aporta una perspectiva nova del dret, complementària a la que ha estat la meva activitat universitària.

P: El Ministeri tornarà a intentar aprovar en aquesta legislatura una Llei de jurisdicció voluntària? Quines funcions pensa que els notaris han d’assumir en aquesta futura Llei?

R: És evident, i així ho demostren les iniciatives empreses per aquest Ministeri, que existeix un projecte global i articulat de modernitzar la justícia i, dins d’aquest procés modernitzador, d’impulsar instruments de solució de conflictes alternatius als tradicionals. Així ho evidencia el Projecte de reforma de la llei d’arbitratge i l’Avantprojecte de llei de mediació. En aquest procés hi encaixa plenament una futura Llei de jurisdicció voluntària. Els notaris, com a professionals del dret singularment formats i especialitzats, poden desenvolupar un paper de primer ordre en el desenvolupament d’una llei d’aquesta naturalesa.

P: Amb motiu de l’inici del curs 2009-2010 a l’Acadèmia Madrilenya del Notariat, el passat mes d’octubre, vostè va afirmar que la funció notarial ha d’estar orientada en la col·laboració amb les administracions públiques. A quines funcions concretes es refereix?

Page 45

R: Les meves paraules en aquella ocasió i també en altres intervencions en diferents fòrums, indicaven la importància de la funció social i de protecció d’interessos públics i generals de la funció notarial. Alguns dels àmbits de col·laboració dels notaris amb les administracions públiques han estat i són ja una realitat, com, per exemple, les inversions tecnològiques i l’increment del seu paper en la lluita contra el frau i el blanqueig de capitals, entre moltes altres de les activitats quotidianes en aquest context. Es tracta de ressaltar la funció pública del notariat i dotarla dels millors instruments per desenvolupar aquest paper en benefici sempre del ciutadà.

Des que vaig arribar a aquesta Direcció General, tots els concursos de notaris i registradors s’han desenvolupat en un context de col•laboració

P: Recentment també va anunciar que es permetrà l’accés telemàtic directe dels notaris als llibres registrals. Quan estarà llesta aquesta regulació?

R: La meva intenció és que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR