La persona física i la persona jurídica

AutorCarlos J. Maluquer de Motes i Bernet
Páginas54-177
Introducció

El dret civil és el dret general de la persona. Aquesta afirmació permet apuntar dues idees:

1) La primera fa referència a la definició del dret civil com a dret de caràcter general, aplicable a totes les persones sense distinció i diferent d'aquells ordenaments que, partint del dret civil, s'anomenen especials.

2) La segona idea ens condueix a delimitar, dins el dret civil, aquelles normes i institucions que tenen present la persona en ella mateixa així com també la seva aptitud per a dur a terme actes amb rellevància jurídica.

El dret de la persona és el que té en compte la persona en les seves manifestacions més bàsiques:

a) En quin moment un ordenament la considera persona (naixement, mort).

b) En quines condicions la considera sotmesa a aquest (nacionalitat, veïnatge).

c) Quins són els drets de la personalitat.

d) En quines condicions se li reconeix capacitat per a portar a terme actes amb rellevància jurídica.

e) Quines solucions arbitra la llei per posar remei a determinades circumstàncies en què el subjecte i els seus interessos es troben mancats de protecció (absència, incapacitació).

f) Quins mitjans ha previst la llei per donar publicitat a les diferents situacions que l'afecten (registre civil).

Tot i així, cal tenir en compte que la noció de persona no sols es limita a la persona física, sinó que s'estén a la jurídica. Així, l'estudi del mòdul es clou amb una anàlisi completa de la persona jurídica i de les seves modalitats, en especial la fundació i l'associació.

El dret de la persona contribueix de forma decisiva a una tendència a la "despatrimonialització" del dret civil, davant la preponderància donada a l'estudi de la persona únicament en la mesura que és titular de drets patrimonials.

Aquesta tendència ha rebut un impuls considerable a partir de la Constitució de 1978 i del reconeixement dels drets i deures fonamentals per part de les lleis que la desenvolupen o de les que reformen la legislació preexistent. En aquest sentit, el dret civil sembla haver consolidat el seu epicentre o la seva font última en la persona. L'estudi del dret de la persona permetrà no sols el domini de les categories legals, sinó també l'apropament a les manifestacionsPage 55 concretes de les llibertats i els drets personals (pensem, per exemple, en el dret a no ser discriminat, en els drets dels menors o en el dret d'associació).

Objectius

Els objectius fonamentals d'aquest mòdul són els següents:

1. Comprensió de les diferents manifestacions del concepte de capacitat: capacitat jurídica i capacitat d'obrar. Diferenciació de figures que repercuteixen sobre l'eficàcia de l'acte, com ara les prohibicions o la manca de legitimació.

2. Delimitació del moment en què una persona comença a ser considerada com a tal per l'ordenament, i del moment que deixa de ser-ho. La protecció del concebut. La identificació d'aquesta persona.

3. Delimitació dels drets de la personalitat i del sentit actual de la condició i de l'estat civil.

4. Comprendre la rellevància de l'edat en l'esfera personal, familiar i patrimonial de la persona.

5. Aprehensió de les diferents manifestacions de les restriccions de la capacitat d'obrar i de les causes i efectes de la incapacitació.

6. Plantejar les causes d'adquisició, pèrdua i recuperació de la nacionalitat i el veïnatge, juntament amb la rellevància jurídica de l'una i de l'altre.

7. Concretar l'absència i les seves possibles manifestacions, i explicar-ne no sols les causes, sinó també, sobretot, els efectes en l'esfera patrimonial, familiar i personal, així com les conseqüències del cessament de la situació d'absència.

8. Descriure el registre civil des de dos punts de vista: d'una banda, com una institució administrativa dotada d'una organització interna, i de l'altra, com a instrument que dóna publicitat de l'estat civil i de la condició de les persones.

9. Explicar i concretar que la consideració de la persona jurídica ha d'assolirse en dos nivells. Des d'un punt de vista general, convé que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR