Reedició i anàlisi de l?impacte normatiu dels documents de l?Observatori de Bioètica i Dret sobre salut sexual i reproductiva en l?adolescència i sobre la interrupció voluntària de l?embaràs

AutorM. Casado - E. Lamm
Páginas3-42

Page 3

Presentació

La necessitat de reeditar els Documents del Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret sobre salut sexual i reproductiva en l’adolescència (2002) i sobre la interrupció voluntària de l’embaràs (2008) ha permès l’anàlisi de les repercussions que ambdós Documents han tingut en el context sanitari i social així com en l’actuació dels poders públics, i examinar detalladament el seu impacte en la legislació. Aquest estudi n’ha conirmat la impressió inicial, generada tant per la repercussió mediàtica que aquests Documents han tingut com, de manera especial, pel seu ampli ressò en els àmbits de l’especialitat. En efecte, la recent legislació ha acollit en els nous textos que regulen aquestes qüestions les recomanacions d’aquests Documents, amb la qual cosa es pot airmar, amb satisfacció, que el nostre treball ha obtingut uns resultats notables en allò que més importa a juristes i a experts en bioètica: incidir en el canvi normatiu, en la pràctica professional i en el debat social informat.

El fet que el treball i l’opinió d’un grup cientíic i acadèmic hagi tingut tal rellevància en la modiicació de les lleis és extremadament signiicatiu, perquè posa de manifest les estretes implicacions de les normes tècniques respecte de les jurídiques i atorga sentit al paper dels organismes cientiicotècnics -formals i informals- en l’elaboració de les lleis. Aquest és un fenomen nou en el món del Dret i que cada vegada adquireix més importància en l’àmbit de la bioètica, on els comitès d’ètica -en tant que comitès tècnics- i els grups cientíics -com l’Observatori de Bioètica i Dret- tenen una incidència notable en la legislació. És, a més, la tercera vegada que una comparació d’aquest tipus permet acreditar que els resultats del treball del Grup d’Opinió es veuen acollits en la normativa estatal i en l’autonòmica; el mateix va succeir amb la reedició i anàlisi de l’impacte normatiu aconseguit pels Documents sobre reproducció assistida, de 2008, i la repercussió i impacte normatiu dels Documents sobre les voluntats anticipades i sobre l’eutanàsia, publicat el 2010.1En aquest nou volum es reprodueixen els dos Documents elaborats pel Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret -el primer, sobre salut sexual i reproductiva en l’adolescència (2002), i el segon, sobre la interrupció voluntària de l’embaràs (2008)-, analitzant punt per punt les Conclusions llavors presentades i deixant constància del seu impacte concret en cada norma. La presentació es fa respectant la versió original dels dos Documents i afegint

Page 4

després de cada un d’ells un comentari general sobre les seves repercussions i una revisió de les seves Conclusions, indicant amb detall les normes que recullen les propostes que es fan en els Documents.

Aquests Documents van ser elaborats i coordinats, en el seu moment, per les persones que s’esmenten en cada un d’ells i, a més, per a la veriicació i comparació amb la normativa, el Grup ha pogut comptar amb la inestimable ajuda de l’Eleonora Lamm, que ja va col·laborar en el anàlisi de l’impacte normatiu dels documents sobre reproducció assistida, va ser la destinatària de la primera de les beques Josep Egozcue per cursar el Màster de Bioètica i Dret, i és avui la primera Doctora en Dret dins la línia de recerca en Bioètica a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

Esperem que amb aquesta nova presentació, que recull l’impacte normatiu de cada un d’ells, aquests Documents i la seva actualització segueixin sent eines útils per a la discussió i per a les persones interessades en aquestes matèries.

María Casado

Barcelona, gener de 2011

Page 5

Anàlisi de l’impacte normatiu del document sobre salut sexual i reproductiva en l’adolescència

El Document sobre salut sexual i reproductiva en l’adolescència, elaborat pel Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret el juny de 2002, es va fer públic amb la inalitat d’exposar el punt de vista i els arguments del Grup sobre aquestes qüestions i amb la voluntat de participar així en el debat social sobre aquests temes que en la nostra societat són crucials. En aquest Document el punt de partida era la consideració de que cal abordar conjuntament l’educació sexual, perquè el sexe forma part de la vida, l’accés als mitjans de controlar la natalitat i de prevenir les malalties de transmissió sexual, i els problemes que sorgeixen a l’entorn de la interrupció voluntària de l’embaràs, que són especialment complexes en el cas de les menors.

Les propostes del Document s’han relectit en la Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i de documentació clínica i en la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Les recomanacions que contenia aquest document, exposades en forma de Conclusions, han estat acollides gairebé íntegrament per la legislació i constitueixen actualment dret vigent. Cal remarcar de manera especial que aquest Document es va anticipar en assenyalar la necessitat d’atorgar als menors d’edat legal el dret a consentir en el terreny de la sanitat d’acord amb la seva capacitat per comprendre allò que decideixen. Aquesta capacitat va ser després recollida en les lleis que s’acaba d’esmentar, tal com es relecteix en la Conclusió 1. L’única excepció -parcial- a l’acolliment de les recomanacions del Document en la legislació rau en la Conclusió 5. En aquesta, hi ha una diferència entre l’edat proposada en el Document i la inalment adoptada per la Llei, i en els criteris d’informació. En efecte, el Document considerava que els menors d’edat tenen dret a la intimitat i a que es mantingui la conidencialitat de les converses mantingudes en l’entorn professional. Aquesta airmació va ser recollida en l’article 3 de la Llei, encara que en la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs l’article 13 exigeix que almenys un dels representants legals, pare o mare, persones amb pàtria potestat o tutors de les dones compreses en aquestes edats, haurà de ser informat de la decisió de la dona, tot i que es prescindirà d’aquesta informació quan la menor al·legui amb

Page 6

fonament que això li provocarà un conlicte greu, manifestat en el perill cert de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, maltractaments, o de que es produeixi una situació de desarrelament o de desemparament. La resta de les Conclusions d’aquest Document formen part del contingut normatiu dels preceptes de la nova legislació.

A continuació es transcriuen els diferents apartats de la Conclusions del Document i, després de cada un d’ells, l’articulat concret de les noves lleis que recullen les propostes que allí s’hi feien.

S’han utilitzat diferents tipus de lletra per ajudar el lector a la visualització. Les propostes del Document, redactades en forma de Conclusions, es presenten en el format original i les noves normes en un format diferent.

Page 7

Conclusions

La Conclusió 1 del document proposava:

  1. En la prescripció d’anticonceptius cal admetre la validesa del consentiment dels adolescents que tenen capacitat per comprendre allò que decideixen

    Hi ha un deure general de respecte per la persona del pacient, que comprèn el respecte per la seva autonomia i implica obtenir el seu consentiment per als tractaments mèdics, la qual cosa és vàlid també en els casos de menors d’edat. Els mètodes anticonceptius que s’usen actualment en l’adolescència tenen uns riscos mínims per a la salut i, en determinats casos, beneicis davant el risc que l’embaràs representa per a la salut física i psíquica.

    El professional ha de tenir en compte que la qüestió no és si ell considera que el menor té maduresa suicient per tenir relacions sexuals sinó si el menor ha decidit tenir-les. Es tracta de drets dels menors i de la consideració del seu millor interès, no de valoracions sobre la competència dels pacients.

    Aquesta Conclusió es recull en la normativa següent:

    - Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs

    Article 3. Principis i àmbit d’aplicació.

  2. En l’exercici dels seus drets de llibertat, intimitat i autonomia personal, totes les persones tenen dret a adoptar lliurement decisions que afecten la seva vida sexual i reproductiva sense més límits que els derivats del respecte als drets de les altres persones i a l’ordre públic garantit per la Constitució i les lleis.

    Page 8

    Article 5. Objectius de l’actuació dels poders públics.

  3. Els poders públics en l’exercici de les seves polítiques sanitàries, educatives i socials han de garantir:

    1. La informació i l’educació afectivosexual i reproductiva en els continguts formals del sistema educatiu.

    2. L’accés universal als serveis i programes de salut sexual i reproductiva.

    3. L’accés a mètodes segurs i eicaços que permetin regular la fecunditat.

    4. L’eliminació de tota forma de discriminació, amb especial atenció a les persones amb algun tipus de discapacitat, a les quals s’ha de garantir el seu dret a la salut sexual i reproductiva, i establir per a elles els suports necessaris en funció de la seva discapacitat.

    5. L’educació sanitària integral i amb perspectiva de gènere sobre salut sexual i salut reproductiva.

    6. La informació sanitària sobre anticoncepció i sexe segur que previngui, tant les malalties i infeccions de transmissió sexual, com els embarassos no desitjats.

    - Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d’informació i de documentació clínica

    Article 9. Límits del consentiment informat i consentiment per representació.

  4. S’atorga el consentiment per representació en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR