Crònica legislativa: Illes Balears

AutorAntoni Nadal
Páginas298-305

Page 298

(Primer semestre de 2005)

Ajuts i subvencions

Resolució del president del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears de 18 de gener de 2005, per la qual convoca subvencions per donar suport a la promoció de la cultura de les Illes Balears a l’exterior i entre illes, destinades a empreses culturals i creadors, artistes i intèrprets professionals per cobrir una part de les despeses d’estada, desplaçament i transport de material ocasionades pel fet de la insularitat. S’hi destinen 99.000 euros per a l’any 2005 (Butlletí Oficial de les Illes Balears —boib— núm. 15, de 27 de gener ).

Resolució del president del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears de 18 de gener de 2005, per la qual convoca subvencions per donar suport a la promoció de la cultura de les Illes Balears a l’exterior i entre illes, destinades a creadors, intèrprets, entitats i associacions sense ànim de lucre per cobrir una part de les despeses d’estada, desplaçament i transport de material ocasionades pel fet de la insularitat. S’hi destinen 99.000 euros per a l’any 2005 (boib núm. 15, de 27 de gener).

Resolució del president del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears de 27 de gener de 2005, per la qual convoca ajuts per donar suport a la projecció de pel.lícules en llengua catalana. S’hi destinen 60.000 euros per a l’any 2005 (boib núm. 17, d’1 de febrer).

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió tinguda el 7 de febrer de 2005, va aprovar les bases del suport genèric a la producció editorial i fonogràfica en llengua catalana i convocatòria d’aquests ajuts per a l’any 2005. L’import global màxim dels ajuts serà de 6.000 euros, sense perjudici que els imports puguin ser ampliats d’acord amb les disponibilitats pressupostàries (boib núm. 35, d’1 de març).

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió tinguda el 7 de febrer de 2005, va aprovar les bases que han de regir la concessió d’ajuts a les revistes locals de Menorca en llengua catalana i de la convocatòria d’aquests ajuts per al 2005. L’import global màxim dels ajuts serà de 10.000Page 299 euros, sense perjudici que els imports puguin ser ampliats d’acord amb les disponibilitats pressupostàries (boib núm. 35, d’1 de març).

Convocatòria del Consell Insular de Mallorca, de 23 de febrer de 2005, de subvencions de normalització lingüística per a butlletins d’associacions de veïns i de federacions d’associacions de veïns i revistes en català d’entitats associatives o organitzatives sense finalitat de lucre per a l’any 2005, amb una destinació de 38.000 euros (boib núm. 39, de 8 de març).

Aprovació de les bases dels ajuts del Consell Insular de Menorca per al foment de l’ús del català en els establiments turístics i comercials, i en els clubs esportius de Menorca i convocatòria d’aquests ajuts per a l’any 2005, amb una destinació màxima de 12.500 euros (boib núm. 41, de 12 de març).

El Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, en sessió tinguda el 25 d’abril de 2005, va aprovar la convocatòria de suport genèric a la producció editorial i fotogràfica en llengua catalana per a l’any 2005. S’hi destinen 225.000 euros (boib núm. 75, de 17 de maig de 2005).

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió tinguda el 25 d’abril de 2005, va aprovar la concessió d’ajuts a les revistes locals de Menorca publicades en llengua catalana per a l’any 2005 (boib núm. 75, de 17 de maig).

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió tinguda el 16 de maig de 2005, aprovà la concessió dels ajuts per suport genèric a la producció editorial i fonogràfica en llengua catalana (boib núm. 84, de 2 de juny).

Resolució del conseller d’Educació i Cultura de 16 de juny de 2005, per la qual convoca ajudes per promoure l’assistència al cinema en llengua catalana durant l’any 2005 (boib núm. 95, de 23 de juny). L’objecte d’aquesta convocatòria és subvencionar, durant el 2005, entrades de cinema per promoure l’assistència dels alumnes dels centres docents de les Illes Balears a projeccions de pel.lícules en llengua catalana. L’import màxim per dur a terme aquest projecte és de 66.000 euros.

V Premi de relats curts Joan Castelló

Convocatòria del V Premi de relats curts Joan Castelló pel Departament de Cultura del Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Les obresPage 300 s’han de presentar en llengua catalana. La dotació del premi és de 3.000 euros (boib núm. 21, de 8 de febrer de 2005).

Programa cultural Art Jove 2005

Resolució de la consellera de Presidència i Esports d’11 de febrer de 2005, per la qual estableix la convocatòria dels certàmens i premis del programa cultural Art Jove 2005. Hi ha un certamen de literatura (modalitats de poesia i relat) en català i en castellà, amb una destinació de 2.000 euros per a cada modalitat (boib núm. 28, de 18 de febrer).

Concurs de redacció en català Vivències

Resolució del director general de Política Lingüística de 20 de maig de 2005, per la qual convoca el concurs de redacció en català Vivències per a persones majors d’edat i estrangeres arribades a les Illes Balears a partir de 1998. Els participants poden aconseguir un bitllet d’anar i tornada al país d’origen, entre altres premis (boib núm. 81, de 28 de maig).

Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de les Illes Balears

Acord del Consell de Govern de 23 de desembre de 2004, pel qual s’aproven els nous estatuts del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de les Illes Balears, creat pel Decret 126/1997, de 3 d’octubre, i modificat pel Decret 35/1998, de 13 de març, i el Decret 34/2000, de 3 de març (boib núm. 4, de 6 de gener).

Ensenyament

Ordre del conseller d’Educació i Cultura de 30 de març de 2005, per la qual s’aprova l’admissió i la matriculació d’alumnes dels ensenyaments de règim especial per al curs 2005/2006 en els centres públics de les Illes Balears: escoles oficials d’idiomes, conservatoris professionals de música i dansa, escoles d’art, Escola Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals, i Conservatori Superior de Música de les Illes Ba-Page 301lears. La prova d’accés al grau mitjà dels ensenyaments d’arts plàstiques i dissenys constarà de dues parts, la primera de les quals tindrà un exercici de llengua catalana. La prova d’accés al grau superior dels ensenyaments d’arts plàstiques i dissenys constarà de dues parts, la primera de les quals tractarà sobre les matèries comunes pròpies del currículum del batxillerat: a) llengua catalana, b) llengua castellana, c) filosofia, d) història, e) idiomes estrangers. L’alumne seleccionarà quatre de les matèries esmentades. En el primer exercici de la prova d’accés als estudis superiors de disseny l’alumne podrà triar, entre altres matèries, una de quatre qüestions de llengua castellana i literatura, i llengua catalana i literatura (boib núm. 57, de 14 d’abril).

Resolució del director general de Planificació i Centres Educatius de 27 de gener de 2005, per la qual convoca els exàmens lliures de les escoles oficials d’idiomes de les Illes Balears per al curs 2004/2005 (boib núm. 24, 12 de febrer).

Resolució de la directora general de Formació Professional d’1 de febrer de 2005, per la qual convoca les proves d’accés als cicles formatius de formació professional específica i se’n regula l’organització. La direcció dels centres educatius que fan proves de grau mitjà ha de reconèixer que estan exemptes de fer la part de llengua catalana totes les persones que presentin el certificat B de català, o un nivell superior, de coneixements de llengua general expedit per la Direcció General de Política Lingüística segons el Decret 80/2004, de 10 de setembre, sobre avaluació i certificació de coneixements de català. La direcció dels centres educatius que fan proves de grau superior ha de reconèixer que estan exemptes de fer la part de llengua catalana totes les persones que presentin el certificat C de català, o un nivell superior, de coneixements de llengua general expedit per la Direcció General de Política Lingüística segons el Decret 80/2004, de 10 de setembre, sobre avaluació i certificació de coneixements de català (boib núm. 31, de 22 de febrer).

Resolució del director general de Personal Docent de 6 de juny de 2005, per la qual regula la incorporació dels requisits de coneixements de les llengües oficials de les llistes d’interinitats, en centres públics d’ensenyament no universitari de les Illes Balears (boib núm. 89, d’11 de juny). Obre una convocatòria anual per esmenar els requisits de coneixements de la llengua catalana per poder formar part de les corresponents llistes d’interinitats per a cossos vigents.

Page 302

Funció pública

Llei 6/2005, de 3 de juny, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears (boib núm. 87, de 7 de juny). Pel que fa als procediments de selecció del personal per proveir les places corresponents als diferents sistemes d’accés, l’article 32.3 estableix que «en tot cas, s’ha d’acreditar en les proves selectives el coneixement de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, quant a expressió oral i/o escrita, respectant el principi de proporcionalitat pel que fa al nivell d’exigència dels coneixements, que ha d’estar relacionat amb les places o funcions que s’han d’exercir» (boib núm. 87, de 7 de juny).

Resolució del conseller d’Interior de 7 de febrer de 2005, per a l’obertura del termini de presentació de sol.licituds d’inscripció i l’establiment dels requisits mínims per a la superació dels cursos de llengua catalana de nivell B i C d’autoaprenentatge programat i sistemàtic per a l’Administració (capsa) per a l’any 2005 (boib núm. 27, de 17 de febrer).

Resolució del conseller d’Interior de 2 de març de 2005, per la qual convoca un concurs per formar part d’una borsa d’aspirants a places vacants de policia local, policia turística, policia de temporada, i els seus auxiliars com a funcionaris interins als municipis de les Illes Balears. Segons el que estableix el Decret 69/2004, de 9 de juliol, per participar en aquesta convocatòria s’ha de tenir el certificat acreditatiu del nivell A de coneixements de llengua catalana (boib núm. 40, de 10 de març).

Resolució del conseller d’Interior de 17 de febrer de 2005, per la qual regula els cursos de llengua catalana de nivell A i B per al personal al servei de Gestió Sanitària de Mallorca (gesma) per a l’any 2005 (boib núm. 42, de 15 de març).

Comissió Consultiva d’Avaluació del Català

Ordre del conseller d’Educació i Cultura d’11 de febrer de 2005, per la qual nomena els membres de la Comissió Consultiva d’Avaluació del Català, adscrita a la Direcció General de Política Lingüística, com a òrgan col.legiat d’assessorament en matèria d’avaluació de la llengua catalana, al marge dels estudis reglats (boib núm. 32, de 24 de febrer).

Page 303

Certificats oficials de coneixements de llengua catalana que expedeix la Direcció General de Política Lingüística

Resolució del director general de Política Lingüística de 29 de desembre de 2004, per la qual modifica la composició dels tribunals de les proves de gener de 2005 per a l’obtenció dels certificats oficials de coneixements de català, convocades per la Resolució d’aquesta Direcció General de 29 de setembre de 2004 (boib núm. 1, d’1 de gener de 2005). Cal relacionar les resolucions que figuren en aquest apartat amb l’anunci del Govern de les Illes Balears d’equiparar els coneixements dels alumnes de quart d’eso al nivell C, la polèmica subsegüent amb l’assemblea de professors de català i la supressió de la Junta Avaluadora.

Resolució del director general de Política Lingüística d’1 de febrer de 2005, per la qual substitueix membres dels tribunals de les proves de gener de 2005 per a l’obtenció dels certificats oficials de coneixements de català, convocades per la Resolució d’aquesta Direcció General de 29 de setembre de 2004 (boib núm. 24, 12 de febrer).

Resolució del director general de Política Lingüística de 15 de febrer de 2005, per la qual desconvoca les proves per a l’obtenció dels certificats oficials de coneixements de llengua catalana que expedeix la Direcció General de Política Lingüística fixades per al mes de juny de 2005 (certificats A, B, C, D i E) (boib núm. 32, de 24 de febrer).

Resolució del director general de Política Lingüística de 23 de febrer de 2005, per la qual ajorna la data d’exposició dels resultats de la convocatòria de proves de llengua catalana de gener i febrer de 2005 (boib núm. 37, de 5 de març).

Resolució del director general de Política Lingüística de 3 de març de 2005, per la qual convoca les proves per a l’obtenció dels certificats oficials de coneixements de català que expedeix la Direcció General de Política Lingüística (boib núm. 41, 12 de març).

Resolució del director general de Política Lingüística de 19 de maig de 2005, per la qual modifica la composició dels tribunals de les proves de juny de 2005 per a l’obtenció dels certificats oficials de coneixements de català, convocades per la Resolució d’aquesta Direcció General de 3 de març de 2005 (boib núm. 81, 28 de maig).

Page 304

Sindicatura de Comptes de les Illes Balears

La Comissió d’Hisenda i Pressuposts, en sessió tinguda el 26 d’abril de 2005, va aprovar el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears. D’acord amb l’article 71.1, «el Consell de la Sindicatura ha d’aprovar una relació de llocs de treball permanents, que n’ha d’incloure la denominació i les característiques essencials, les retribucions i els requisits per proveir-los, inclòs el nivell de coneixements de llengua catalana que els correspongui, essent aquest nivell, com a mínim, el mateix establert amb caràcter general per al personal al servei de la comunitat autònoma de les Illes Balears» (boib núm. 78, de 21 de maig).

Protocol d’ús del català al Registre Civil

La Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el 23 de febrer de 2005, va aprovar, per unanimitat, la següent Resolució derivada d’una proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari PSM-Entesa Nacionalista, relativa a protocol d’ús del català al Registre Civil, amb la incorporació d’una esmena del Grup Parlamentari Popular:

El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears i el Govern de l’Estat a signar un protocol que permeti l’ús de la llengua catalana, tal com es fa en la llengua castellana, en els assentaments i l’emissió de certificacions, d’impresos, de segells i de sistemes informàtics del Registre Civil.

(Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears —bopib— núm. 79, de 18 de març de 2005, .)

Amenaces contra l’escriptor Sebastià Alzamora

La Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el 23 de febrer de 2005, va aprovar, per unanimitat, la Resolució següent derivada d’una proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari PSM-Entesa Nacionalista, relativa a les amenaces contra l’escriptor Sebastià Alzamora: «El Parlament de les Illes Balears condemna rotundament la incitació a la violència realitzada pel Centro Cultural Mallorquín.» (bopib núm. 79, de 18 de març, Page 305parlamentib.es/repositori/publicacions/6/bopibs/bopib-06-079.pdf>.)

L’escriptor i responsable de la promoció exterior de l’Institut d’Estudis Baleàrics de l’Institut d’Estudis Baleàrics Sebastià Alzamora havia sentenciat en una taula rodona dins els actes dels premis Octubre de l’any 2004 que «qui nega la unitat de la llengua catalana o és un imbècil o és un fill de puta». Posterioment, des del web del Centro Cultural Mallorquín, associació contrària a la unitat de la llengua catalana, hom va oferir un milió de pessetes a qui demostrés que havia mort l’escriptor.

Manteniment de la titulació específica de llengua i literatura catalana

La Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el 9 de juny de 2005, va aprovar, per assentiment, la Resolució següent derivada d’una proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari PSM-Entesa Nacionalista, relativa al manteniment de la titulació específica de llengua i literatura catalana, amb la incorporació d’una esmena del Grup Parlamentari Socialista:

1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat a no considerar la proposta de la Subcomissió d’Humanitat del Consell de Coordinació Universitària i mantenir la titulació específica i diferenciada de la filologia catalana i de les altres llengües oficials de l’Estat.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a adreçar-se al Govern de l’Estat per expressar-li la seva disconformitat amb la proposta de supressió de la titulació específica de llengua i literatura catalana.

3. El Parlament de les Illes Balears acorda així mateix adreçar-se al Consell de Coordinació Universitària i al Ministeri d’Educació i Ciència per expressar la seva disconformitat amb la supressió de la titulació específica de llengua i literatura catalana.

(bopib núm. 92, de 24 de març .)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR