Crònica legislativa: País Valencià

AutorMercè Teodoro
Páginas292-296

Page 292

(DOGV, juliol-desembre de 2005)

Dissortadament, aquest període ha estat molt poc prolífic en disposicions relatives a la llengua i la normalització lingüística. Les accions de promoció de l’ús són pràcticament testimonials i les administracions valencianes es limiten, en el millor dels casos, a mantenir convocatòries periòdiques de cursos voluntaris a funcionaris i un mínim ajut a entitats de promoció de la llengua, al doblatge audiovisual i a determinades festes locals.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, d’altra part, no subvenciona mitjans de comunicació social o publicacions, sinó exclusivament centres valencians a l’exterior i activitats de promoció de literatura contemporània.

Finalment, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià continua la seua tasca examinadora i manté l’activitat habitual de convocatòries i atorgament de certificacions de coneixements de llengua sense cap variació.

Aquesta situació de paràlisi real en la política lingüística contrasta de forma alarmant amb la gran quantitat de pronunciaments públics dels representants polítics valencians en defensa de la identitat de la «llengua valenciana» o «idioma valencià» per oposició a la llengua catalana com a «senya d’identitat» del poble valencià. Ara bé, aquesta defensa, com es desprèn de l’absència de resolucions administratives que indiquen avenços en la normalització, és exclusivament propagandística i en absolut real i està sempre marcada per un secessionisme lingüístic cada vegada més acusat.

I així, sense gaires arguments per a l’optimisme, passem ja a relacionar i comentar breument les escasses resolucions publicades al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana durant el segon semestre de 2005.

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Resolució 4/2005, de 5 de juliol (dogv núm. 5054, de 21 de juliol), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord de la Junta de Govern de 21 de juny de 2005, pel qual es concedeixen ajudes als centres valencians de l’exterior de la Comunitat Valenciana. Mitjançant aquesta resolució es fa pública la llista de centres valencians de l’exterior, bé radicats a diverses poblacions de l’Estat espanyol, bé radicats a l’estranger que han rebut ajudes econòmiques d’aquesta institució per a les seues activitats.

Page 293

Resolució 5/2005, de 25 d’agost (dogv núm. 5086, de 6 de setembre), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord del Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, de 29 de juny de 2005, pel qual es convoquen ajudes per a l’organització, en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, d’activitats de difusió i promoció de la literatura contemporània escrita en valencià.

Les ajudes van destinades a la promoció de la literatura contemporània escrita en valencià durant l’any 2005. No són objecte d’esta convocatòria les actuacions lligades a les fires del llibre o al dia del llibre, els premis literaris ni tampoc l’edició de llibres o revistes, sinó que se subvencionaran les actuacions destinades a organitzar activitats de difusió i promoció de la literatura contemporània escrita en valencià. Podran ser beneficiaris d’aquestes ajudes les entitats culturals sense ànim de lucre i les llibreries.

Els criteris d’avaluació són els següents: a) La trajectòria cultural i de promoció literària de l’entitat sol.licitant. b) L’interès i l’abast social de l’activitat. c) L’existència d’altres fons de finançament públic.

L’import màxim de l’ajuda econòmica no podrà ser superior a 1.800 m per beneficiari.

Toponímia

Decret 185/2005, de 2 de desembre (dogv núm. 5150, de 7 de desembre), del Consell de la Generalitat, pel qual s’aprova el canvi de denominació del municipi d’Hondón de las Nieves per la forma en valencià de Fondó de les Neus.

Ensenyament

Resolució de 4 de novembre de 2005 (dogv núm. 5132, de 10 de novembre), de la Direcció General d’Ensenyament de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es convoca l’activitat de les Escoles Viatgeres per a l’any 2006.

Com cada any, aquesta activitat té dos grans objectius: el descobriment d’una comunitat autònoma des d’un punt de vista de medi ambient global (aspectes geogràfics, ecològics, antropològics i lingüístics) i la convivència de l’alumnat de les diferents comunitats participants.

Les Escoles Viatgeres pretenen crear hàbits de cooperació i treball en equip i preparar l’alumnat per integrar-se en la vida social i cultural.

Page 294

Podrà participar en l’activitat de les Escoles Viatgeres l’alumnat que cursi cinquè i sisè d’educació primària.

Les despeses d’allotjament, manutenció i desenvolupament de l’activitat dels grups participants aniran a càrrec de la comunitat autònoma receptora.

El Ministeri d’Educació i Ciència contractarà els serveis de transport necessaris durant els dies de ruta.

El transport fins a la residència de capçalera de ruta correrà per compte dels participants i són aquestes despeses les que poden ser objecte d’ajut per part de la Generalitat Valenciana.

La relació de rutes prevista no inclou cap territori de llengua catalana.

Promoció social i cultura

Resolució de 13 de juny de 2005 (dogv núm. 5044, de 7 de juliol), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es concedeixen ajudes econòmiques per a les associacions cíviques sense finalitat lucrativa per a la realització d’activitats de promoció de l’ús del valencià. Aquesta Resolució publica la llista de les entitats beneficiàries de l’ajuda.

Resolució de 16 de juny de 2005 (dogv núm. 5052, de 19 de juliol), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s’adjudiquen els Premis de la Generalitat Valenciana per les activitats de promoció de l’ús del valencià realitzades per les comissions de les fogueres en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Resolució de 13 de setembre de 2005 (dogv núm. 5100, de 26 de setembre), de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística, per la qual es concedeixen ajudes econòmiques per al doblatge al valencià de produccions audiovisuals. Aquesta Resolució publica la llista i els imports individualitzats de les entitats i produccions audiovisuals que han estat subvencionades gràcies a aquesta convocatòria per un total de 185.870,28 euros.

Funció pública

Resolució de 29 de setembre de 2005 (dogv núm. 5116, de 18 d’octubre), de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística, per la qual es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià per als empleats públics de l’Administració de la Generalitat Valenciana.

Page 295

Com cada any, s’organitzen diverses modalitats de cursos destinats a la preparació i superació dels exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Els cursos tenen una durada de 50 hores lectives. Així, hi haurà cursos centralitzats a les ciutats més poblades (Alacant, Elx, Benidorm, Oriola, Torrevella, Castelló de la Plana, València, Gandia i Torrent) i també cursos organitzats per poblacions o comarques en els diversos centres de treball.

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

Resolució de 24 de juny de 2005 (dogv núm. 5040, d’1 de juliol), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de grau elemental de coneixements de valencià.

Resolució de 12 de juliol de 2005 (dogv núm. 5051, de 18 de juliol), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau mitjà de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge administratiu i llenguatge als mitjans de comunicació.

Resolució de 15 de juliol de 2005 (dogv núm. 5055, de 22 de juliol), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau superior de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: correcció de textos.

Ordre de 20 de setembre de 2005 (dogv núm. 5121, de 25 d’octubre), de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es nomena vocal de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià a proposta de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el senyor Fernando Borràs Rocher.

Resolució de 22 de novembre de 2005 (dogv núm. 5145, de 29 de novembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de coneixements orals de valencià.

Resolució de 30 de novembre de 2005 (dogv núm. 5151, de 9 de desembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de grau elemental de coneixements de valencià.

Page 296

Resolució de 15 de desembre de 2005 (dogv núm. 5160, de 22 de desembre), de la presidenta de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de grau mitjà de coneixements de valencià.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR