Josep Lluís Sagarra Zacarini i la Compilació de Dret Civil català

AutorEduard Sagarra Trias
Cargo del AutorProfessor Visitant Facultat de Dret ESADE (URL)
Páginas19-26

Page 19

Al demanar-me l'amic i company Professor Sergio LLEBARÍA, un escrit o record sobre "Els 50 anys de la Compilació de Dret Civil de Catalunya", vaig recordar al meu pare l'advocat Josep Lluís Sagarra Zacarini, que tenia una passió pel dret català i pel dret en català.

Aquestes són unes reflexions personals i la transcripció de les seves memòries ("Papers d'un advocat", de Josep Lluís Sagarra Zacarini, Ed. Proa, 1996). Ell estava molt cofoi de la seva, secundaria però important, participació en la redacció i presentació de la Compilació ara fa, nomes, cinquanta anys.

Jo recordo de petit, a casa, que el nostre pare ens parlava als 10 germans de la Compilació de Catalunya amb un «carinyo» i una devoció que jo ni els meus germans enteníem. Ens deia que era un element important per la nostre cultura pel dret i per a Catalunya. Per això s'hi havia de lluitar, amb coneixements i rigor, ciència i amb bons juristes.

No ha estat fins anys desprès d'estudiar dret a la Universitat i sobretot avui, amb la perspectiva històrica, de la important

Page 20

tasca que els juristes d'aquest país -grans i reconeguts jurisconsultes- que me he adonat de la seva gran importància i del necessari paper que tots tenim en la seva conservació i necessari desenvolupament.

Aquesta tasca difícil però brillantíssima, dels -entre d'altres- Roca Sastre, Pi i Sunyer, Condomines, Roda Ventura, Puig Brutau, Casals Colldecarrera i del meu propi pare, la vaig valorar i apreciar quan jo formava part de la Junta del Col·legi d'Advo- cats de Barcelona amb el Degà Antoni Plasencià (1982 a 1986). Vaig tenir l'honor de ésser l'encarregat per la Junta de Govern, que es redactes i publiques "El Diccionari Jurídic Català", de la que en formaren part com a redactors, Josep Lluís Vilaseca Marcet, Josep Mª Puig Salellas, Lluis Figa Faura, Josep Lluis Sagarra, Osvald Cardona i jo mateix, amb la Redacció d'Oleguer Torra (Ed. Enciclopèdia catalana 1986 Edicions 62). La Compilació va ésser essencial per a definir molts temes i fer-ne un "aggiornamento".

El nostre pare va tenir el privilegi d'anar a Madrid a presentar, a les "Cortes" (gens democràtiques) les esmenes que havien redacta els juristes catalans i concretament diu:

"Per a presentar el conjunt d'esmenes preparades per la Comissió (Roca i Sastre va fer-ne la totalitat, guardant- ne molt la reserva, en la qual reproduïa íntegre el text dels compiladors si bé precedit d'una motivació magnifica) calia que algú anés a Madrid. Com sigui que cap altre membre de la Comissió li anava bé de fer el viatge i també per a justificar una mica la meva intervenció que, a dir la veritat, s'havia limitat a promoure i a organitzar les reunions , em vaig oferir d'esser portador de les esmenes" ("Papers d'un advocat", pàgs. 169-170).

Transcric a continuació les planes del llibre de memòries del pare que fan referència a aquesta petita però interessant histo-

Page 21

ria de la presentació a Madrid de la Compilació i que gràcies a aquells esforços juristes la Compilació va ésser aprovada i aplicada com a dret a dret positiu vigent a Catalunya ("Papers d'un advocat", pàgs. 168 a 171).

El projecte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR