Entrevista a I'llm. Sr. Francisco Javier Caicedo, delegat Provincial de la Delegació de l'Agència Tributària de Lleida

Va néixer a Barcelona. Llicenciat en econòmiques. Va opositar al cos de Inspectors de Finances de l'Estat. Un cop va aprovar les oposicions es va incorporar, primer com administrador a Sant Andreu on hi va estar sis mesos. Nomenat, després, subdelegat a Barcelona, al poc temps va ser nomenat Cap Regional de Recaptació. Al març del 2001 va ser nomenat Delegat de l'Agència Tributària a Lleida.

1.- La Llei 31/1990, de 27 de desembre, va crear la Ágència Tributària. Considera què la seva creació ha contribuït a una millor gestió dels impostos?

Permet disposar d'un organisme de caràcter públic que ha comportat tenir més capacitat de autoorganització, i en aquest sentit els resultats de millorar l'eficàcia en la nostra gestió ens avalen. Han passat dotze anys des de que es va crear l'Agència Tributària i els resultats són ben valorats fins al punt de què s'estan creant més agències no únicament tributàries sinó també d'altres entitats que tenen a l'Agència Tributària com a punt de referència per millorar una gestió. Crec que la valoració global del seu funcionament, per tant, ha de ser positiva.

2.- L'1 de juliol entrà en vigor la Llei 58/2003, la Llei General Tributària, modificant bàsicament, entre altres qüestions, el sistema de infraccions i sancions. Creu que era necessària aquesta reforma?

Sí, ja que la Llei General Tributària era de l'any 1963, a la que se li han anat fent reformes parcials, però exigia una reforma global. La reforma era necessària ja que hi havia aspectes que ja no hi tenien raó de ser, no recollia ben clarament el règim de autoliquidació sinó que encara es fonamentava en un règim de liquidació administrativa. El règim sancionador és una de les parts que més s'han modificat, en aquest sentit la nova norma el que sí comporta és una millor tipificació de les conductes objecte de sanció. Representa un canvi respecte al sistema anterior que es tindrà que valorar respecte a quina sigui la seva eficàcia, més endavant, amb més perspectiva.

3.- Recentment el ministre Sr. Solves ha manifestat que es pretén agrupar als contribuents per sectors per tal de dur a terme un millor control a fi d'evitar el frau fiscal. Què li sembla aquesta declaració?

Crec que l'Agència Tributària té com a funció sempre la lluita contra el frau, és a dir, fer efectiva l'obligació de tothom de pagar els impostos. El que pretén aquest missatge és fer públic l'interès que hi ha en combatre el frau.

I sí que és cert, no d'ara sinó des de sempre, que el frau no es concentra per igual en tota la població sinó que hi ha molts sectors de la població on el frau no té una rellevància certament important. En canvi hi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR