Entrevista a I'llm. Sr. Roman Gómez Ponti, Conseller Secretari del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya

1.- Al 1983 es va constituir el Consell d'Advocats de Catalunya essent l'òrgan representatiu i executiu dels catorze col·legis catalans. Després de vint-i-un anys de la seva constitució, què ha significat per a l'advocacia catalana?

Ha estat una institució que ha vingut col·laborant amb el desenvolupament dels col·legis; en molts casos, dels col·legis mitjans o petits, perquè el Col·legi de Barcelona és el col·legi majoritari. Però en aquests últims anys, sobretot amb les noves necessitats dels companys pel que fa a la demanda de més serveis per desenvolupar la professió, atès que cada vegada hi ha més competència i els col·lectius professionals dels col·legis els hem de recolzar amb més serveis o amb més ajuts. El Consell ha desenvolupat una tasca molt de mancomunitat, és a dir, anem a unificar esforços, anem a optimitzar-los i anem a fer una economia d'escala que ens permeti oferir als companys a través dels col·legis nous serveis per desenvolupar la seva professió.

I crec que ha estat una institució que ha recolzat el creixement o el reforçament dels col·legis catalans i a més a més, a nivell estatal, ha liderat projectes molt innovadors sobretot en les noves tecnologies, darrerament.

2.- Una de les funcions que té el Consell és vetllar pel prestigi de la professió d'advocat. Creu que la nostra professió està poc valorada?

Sens dubte. S'ha de ser honest en aquest sentit, malgrat que les enquestes puguin dir el contrari. La professió d'advocat està molt vilipendiada. Sense anar més lluny jo veia l'altre dia, diumenge al vespre, una sèrie a la televisió, "Siete vidas" que parlava de què una senyora havia anat a un advocat d'ofici i una altra senyora li deia "ui d'ofici... malgrat que hi posa molta voluntat no sé què acabarà passant" no? Està molt vilipendiada, però també perquè les institucions, crec jo, hem estat poc dures amb els companys o mal dit companys, que han ajudat a què tinguem una certa mala fama, perquè jo crec que hi ha una immensa majoria de companys que es desviuen per la seva professió, que es desviuen pels clients, però que, per culpa d?uns quants, minoria de minories, són els que fiquen el mal nom dels advocats sobre la taula.

3- Quina valoració se'n fa des del Consell del servei del torn d'ofici que reben els ciutadans?

Jo la valoració que en faig és molt positiva. Crec que els ciutadans reben un molt bon servei del torn d'ofici; una altra cosa són els advocats que estan en aquest servei del torn d'ofici. Certament, com a tots els col·lectius grans, hi ha mancances i, si hi ha quasi bé tres mil advocats d'ofici a tot Catalunya, és possible que n'hi hagi cinquanta o seixanta que no tinguin el nivell suficient per fer torn d'ofici, és probable... no dic que no. Estem en el camí de millorar el control, o la preparació d'aquests advocats del torn d'ofici. Ara bé, el que sí és cert és que el sistema en general ha tocat una miqueta fons, és a dir, el sistema que ha estat dissenyat per desenvolupar el torn d'ofici és un sistema que estava previst per fa vint-icinc anys i no tenia en compte realitats que ara mateix són completament diferents a nivell de problemàtiques d'immigració, problemàtiques monetàries, qui pot tenir accés a l'assistència jurídica gratuïta i qui no en pot tenir, els límits del salari mínim interprofessional, l'ús de les noves tecnologies, el repartiment territorial d'aquest servei d'orientació jurídica gratuïta. I és un servei que des de el Consell hi estem treballant, dins del sí de la Comissió del Torn, per preparar un nou model del torn d'ofici i d'orientació jurídica, perquè crec que aquest canvi l'hem de liderar nosaltres, no pas l'administració.

4.- Des del Consell es considera que les retribucions que reben els lletrats per la seva intervenció professional en els assumptes d'ofici són adequades?

Jo ho miro des d'un punt de vista menys apassionat, perquè jo no sóc advocat adscrit al torn d'ofici, i us tinc que dir que la majoria dels mòduls no son potser els que haurien de ser, però no estan tan desfasats com alguns volen fer veure. I hi ha alguns punts que estan bastant ben retribuïts: per exemple, els judicis ràpids a Catalunya es paguen com a cap lloc d'Espanya. Què porten feina els ràpids? Certament, però un advocat que porti tres ràpids en un cap de setmana es treu una bona quantitat de diners. Però la retribució no és tant dolenta com es vol fer veure i d'altra banda, crec que el sistema de retribució que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR