Una Llei per a la Festa.

AutorDiego Macià Antón
Páginas80-81

Page 80

El Misteri es, sense dupte, un dels béns més preuats del nostre patrimoni cultural. Com es reconeix en la exposició de motius de la llei aprobada per les Corts Valencianes, les seues úniques i excepcionals característiques l´han convertit en senyal d´identitat i patrimoni dels il.licitans i del poble valencià, tresor históric espanyol i bé cultural de la humanitat, com u prova la seva declaració a l´any 1931 com a "Monumento Nacional" per el Gover de la II Republica Espanyola i més recent com a Patrimoni Mundial al ser inclós en la "Primera Llista de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat" per la UNESCO el 18 de Maig de 2001.

Aquesta Llei -com arreplega el propi text- va ser el resultat de que la Generalitat, l ´Ajuntament d´Elx i la Església Católica, des de la seua responsabilitat histórica, i considerant que en aquell moment ens donaben les circumstàncies idònies, convingeren a donar suport a la iniciativa d´articular una Llei de la Festa d´Elx, on totes estes institucions estigueren representades.

Es per tant el resultat d´una iniciativa compartida i amb voluntat de consens.

Es una Llei que va surgir desde la voluntat del acord i es redactá amb el consens de les parts; replegant la experiencia i les aportacions de les persones i les institucions implicades amb la Festa. Així, la Llei plasma una voluntat i un compromís clar de l’esperit de total col·laboració que haurá de presidir les relacions entre totes les institucions relacionades amb la Festa d’Elx: L´Ajuntament, la Generalitat Valenciana i la Església.

Acaba aquesta Llei amb un període d’incertesa provocada per una paradoxa històrica difícil de comprendre. I és que s’havia arribat a una situació absurda per la que el poble d’Elx i la seua representació institucional, l’Ajuntament, podia quedar fora de l’àmbit de les decisions que afectaven directament el Misteri. Es deixava, per unes circumstàncies històriques, que ara no és moment de detallar, sense capacitat de participació ni decisió als vertaders actors i propietaris de La Festa, el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR