Legislación autonómica

AutorIldefonso Sánchez Prat
CargoLluísjou i Mirabent
Páginas189-210

Resenya legislativa

CATALUNYA

En el mes d'octubre s'han publicat en el DOGC les següents disposicions de carácter general amb interés per al notariat:

1.1. Acord del Pie del Parlament de 21 de setembre de 1995, pel qual s'estableix la redacció harmónica de la Llei d'atenció i protecció dels infants i adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció. (DOGC núm. 2111, de 6 d'octubre). El Pie del Parlament aprova un nou text per als anieles 47 de la Llei d'atenció i protecció de la infancia i per a l'article 19 de la Llei de protecció dels menors desemparats i de l'adopció.

Amb la nova redacció es fa mes comprensible el contingut normatiu dels articles rectificats que publicava el DOGC de 2 d'agost i que vem reproduir al número de LA NOTARÍA corresponent a juliol i agost.

Publiquem integre el text de l'acord que potser caldrá anotar per referencia al marge del text publicat al número d'agost.

  1. 2. Llei 11/1995, de 29 de setembre, de modificació parcial de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitaria de Catalunya. (DOGC núm. 2116, de 18 d'octubre). Aquesta llei no té cap interés en l'actuació dels notaris i per tant em limito a ferhi referencia per rao del seu rang. La llei modifica diversos aspectes de l'ordenació sanitaria. Destaquen, potser, la modificació de l'article 4 que preten clarificar la subjecció a dret privat o dret públie de les relacions jurídiques del Servei Cátala de la Salut; l'establiment de la possibilitat de gestionar els centres a través d'entitats associatives legalment constituídes, amb personalitat jurídica propia formades totalment o majoritáriament per professionals sanitaris; i l'adequació del régim de contractació del Servei Cátala de la Salut a la Llei de contractes de les administracions publiques.

  2. 3. Decret 272/1995, de 28 de setembre, de regulació de l'exercici de competéncies en materia de seguretat privada. (DOGC núm. 2116, de 18 d'octubre). Simplement el ressenyo per cridar l'atenció que crea un Registre especial d'empreses de seguretat i que cal tenirlo en compte en relació amb la constitució de societats l'objecte social de les quals siguí la prestació de servéis i activitats previstes a la Llei 23/1992, de 30 de juliol, de seguretat privada.

  3. 4. Decret 274/1995, d'll de juliol, sobre nivell d'habitabilitat objectiva exigible als habitatges. (DOGC núm. 2116, de 18 d'octubre).

    Reprodueixo íntegrament aquest Decret perqué em sembla de gran interés per a tots els professionals mes o menys implicats en el mercat de l'habitatge i, per tant, també per als notaris.

    El Decret modifica els Decrets de 1983 que establien els nivells d'habitabilitat, desenvolupa la Llei de l'Habitatge en aquest punt i estableix en una única norma els nivells objectius tant per a habitages nous, lliures o de protecció oficial, com els antics.

    Cree que son interessants les definicions de sales i habitacions, els seus requisits mínims, les mides mínimes previstes per a habitatges complets i reduits (32 metres quadrats i 20 metres quadrats respectivament), les mínimes i máximes previstes per a places de garatges, Pexigéncia d'ascensors, etc. El compliment de la normativa d'aquest Decret escapa probablement al control de legalitat que efectúen els notaris en la declarado d'obra nova (ates que aquest control el realitza Padministració que concedeix la llicéncia d'obres i el notari compleix exigint la seva presentado), pero malgrat tot, em sembla interessant el seu coneixement per a una correcta redacció de les escriptures corresponents.

  4. 5. Decret 282/1995, d'll d'octubre, pel qual es regula el procediment d'adjudicació d'habitatges. (DOGC núm. 2121, de 27 d'octubre).

    Aquesta norma desenvolupa també la Llei de l'Habitatge i estableix el procediment d'adjudicació d'habitatges de protecció oficial en promocions publiques. Crea una Comissió d'adjudicació i estableix els requisits personáis i familiars per accedir a un dels habitatges de protecció oficial promogut per la Generalitat.

    Publiquem integre el Decret.

    Lluís Jou

    ACORD DE 21 DE SETEMBRE DE 1995

    PARLAMENT DE CATALUNYA

    ACORD de 21 de setembre de 1995, pel qual s'estableix redacció harmónica de la Llei d'atenáó i protecció dels infants i els adolescents i de modificado de la Llei 37/1991ydel 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de Vadopáó.

    El Pie del Parlament en sessió tinguda el día 21 de setembre de 1995, d'acord amb l'article 105 del Reglament, ha sotmés a votació el dictamen de la Comissió de Política Social en relació amb la redacció harmónica de la Llei d'atenció i protecció dels infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, del 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, i ha establert que la redacció de l'article 47.3 i la Disposició Addicional Setena.3 de la damunt dita Llei és la següent

    Article 47. Jocs de sort, envit o atzar i maquines recreatives:

    3. Es prohibit l'accés dels menors de setze anys no acompanyats d'una persona major d'edat a les sales recreatives on hi hagi instaMades únicament maquines recreatives del tipus A. En tot cas, no es permet Tus de maquines recreatives del tipus A als menors de dotze anys no acompanyats d'una persona major d'edat. Aquesta prohibició s'ha de fer constar en la superficie frontal de la máquina.

    Disposició Addicional Setena. Modificació de determinats anieles de la Llei 37/1991 i addició de nous articles

    1. Es modifica l'apartat 1 de l'article 19 i s'hi afegeix un nou apartat. L'article 19 queda redactat de la manera següent:

      "1. Només poden ésser adoptáis els menors no emancipáis que es troben en situado d'acolliment preadoptiu o simple, llevat que concorrin algunes de les condicions següents:

      "a) Esser fill del cónjuge o de la persona de de sexe diferent amb qui l'adoptant conviu maritalment amb carácter estable. wb) Esser orfe i parent de l'adoptant en tercer grau de consanguinitat o afinitat. wc) Haverse constituít legalment la tutela en favor dels adoptants.

      "2. Pot ésser adoptat el menor que estigui sotmés a la mesura d'acolliment simple dels qui el pretenen adoptar, quan no sigui previsible el retorn d'aquell a la seva familia. No será previsible aquest retorn quan concorri alguna de les circumstáncies a qué fa referencia l'article 13.1.

      "3. Pot ésser adoptat un major d'edat o menor emancipat si aquest ha conviscut ininterrompudament amb l'adoptant abans d'haver complert catorze anys.

      "4. No poden ésser adoptats:

      "a) Els descendents.

      wb) Els parents en segon grau de la línia collateral per consanguinitat, o per afinitat mentre dura el matrimoni que origina aquest parentiu.»

      Palau del Parlament, 21 de setembre de 1995

      El president del Parlamement JOAQUIM XICOY I BASSEGODA

      La secretaria primera FLORA SANABRA IVILLARROYA

      DECRET 274/1995, D'll DE JULIOL, SOBRE NIVELL D'HABITABILITAT OBJECTIVA EXIGIT ALS HABITATGES

      DEPARTAMENT DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PUBLIQUES

      DECRET

      274/1995, d '11 de juliol, sobre nivell d'habitabilitat objectiva exigit als habitatges.

      Els decrets 346/1983, de 8 de juliol, i 571/1983, de 28 de desembre, sobre nivell d'habitabilitat objectiva exigit als habitatges, van representar una innovació rnolt important amb relació a les normes que fins al moment de la seva promulgado regulaven les característiques i condicions que havien de reunir el locáis per ser consideráis com a habitatges.

      Tant aquests decrets com el Decret 129/1984, de 18 d'abril, sobre l'atorgament de la cédula d'habitabilitat, van implicar l'inici d'una nova etapa que havia de regir la construcció d'habitatges i, sobretot, la tasca a iniciar per part de PAdministració, tenint en compte que Phabitabilitat passava a ocupar un lloc important a efectes no només estadístics de nombre d'habitatges, característiques constructives i tipologies, sino del compliment de requisits d'habitabibitat i d'altres requeriments referents a la construcció.

      En virtut d'aquestes disposicions, la cédula d'habitabilitat deixá de ser un element de comprovació de condicions d'higiene i amb el temps s'ha instrumentalitzat en un document imprescindible en la política d'habitatge.

      D'enc,á de la promulgació d'aquests decrets, s'han publicat importants disposicions en materia d'habitatge, entre les quals, pel seu rang normatiu, hem d'esmentar, com a prioritaria, la Llei 24/1991, de 29 de novembre, de l'habitatge.

      Aquesta Llei ha implicat un trencament en la dualitat, tant d'exigéncies com de mesures i de protecció als usuaris, que fins ara venia produintse en les normes d'obligat compliment, segons es tractés d'habitatges lliures o de protecció oficial.

      En aquesta mateixa línia, es considera necessari establir una homogeneització dels requisits exigibles com a mínims, per ambdues categories, la qual comporta, al mateix temps, una elevació i una millora dels nivells mes acord amb la realitat actual.

      En aquest sentit, als habitatges de protecció oficial els serán d'aplicació les prescripcions recollides en aquest Decret, en substitució de les ordenances provisionals d'habitatges de protecció oficial aprovades per POrdre Ministerial de 29 de maig de 1969.

      El Decret 346/1983 establia l'existéncia de dos nivells d'habitabilitat. un destinat a habitatges de construcció antiga i un altre destinat a habitatges nous. Tanmateix, el present Decret estableix un nivell d'habitabilitat exigible a tota construcció d'obra nova sense distinció de categoría ni régim lliure o si está acollida a algún régim de protecció. ParaMelament, a Pigual que en l'esmentat Decret 346/1983, es fixen els nivells d'habitabilitat de qué han de gaudir els habitatges usats. En aquest sentit, per tal d'evitar que molts dels habitatges que integren el pare actual no fossin susceptibles de ser utilitzats c a, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Publiques i d'acord amb el Govern,

      Decreto: Article 1

      De conformitat amb el que disposa la Llei 24/1991,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR