Legislació Autonómica

AutorIldefonso Sánchez Prat
Páginas151-216

RESSENYA LEGISLATIVA

CATALUNYA

  1. - FUNCIÓ PÚBLICA. Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre pel qual s'aprova la Llei de la Funció Pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, refosa en un Text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública. Publica DOGC de 3 de novembre. (S'inclou el text).

  2. - RECURS D'INCONSTITUCIONALITAT. El DOGC de 27 de novembre en dona notícia de la admissió a tràmit pel Tribunal Constitucional del recurs d'incontitucionalitat nQ 3914/97 promogut pel President del Govern contra els articles 2, 3,4,5, 7,8,9,11,12,15,16,17,20 (apartats 2 i 3), 21 (apartats 3,4 i 5), 22,23,25,26 (apartat 3), 27 (apartats 1 i 2), 28,29, i 35 de la Llei del Parlament de Catalunya 7/1997, de 18 de juny, d'Associacions.

  3. - ADOPCIÓ.- Llei 13/1997, de 19 de novembre, de creació de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció. Publica DOGC de 27 de novembre.

    Les seves funcions es recullen en el art. 3, el text del qual s'inclou.

    ARAGÓN

    CONSUMIDORES.- Ley 8/1997, de 30 de octubre, del estatuto del Consumidor y Usuario de la Comunidad Autònoma de Aragón. Publica BOE de 19 de noviembre y en el BOA de 5 de noviembre.

    1. Sánchez Prat.

    PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT

    DECRET LEGISLATIU

    1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un Text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública.

    L'article 1 de la Llei 8/1997, de 23 de juny, autoritza el Govern perquè aprovi, en el termini màxim de quatre mesos a partir de la seva entrada en vigor, el text refós de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat, i de la Llei 9/1994, de 29 de juny, de reforma de la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya, així com de les modificacions introduïdes per l'article 11 de la Llei 11 /1995, de 29 de setembre, de modificació parcial de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i per la disposició addicional trentaquatrena de la Llei 19/1996, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 1997.

    L'autorització per refondre continguda a la Llei 8/1997 també permet recollir expressament les modificacions que la normativa bàsica estatal ha introduït als articles 31, 71.2 lletres a) i b) i 85.4, tercer paràgraf, de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, modificada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, mitjançant l'article 2 de la Llei 4/1995, de 23 de març, de regulació del permís parental i per maternitat, i els articles 89.2, 103.1 i 104 de la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social.

    Així mateix, l'autorització per refondre s'estén també a la regularització, l'aclariment i l'harmonització dels textos legals a que es refereix l'article 1 de la citada Llei 8/1997, i per intitular els títols, capítols i els articles del Text únic, tenint en compte, a més, que les referències al Consell Executiu contingudes en la Llei 17/1985 han de ser unificades en favor de l'expressió «Govern». Per tant, en exercici de l'autorització esmentada, a proposta del conseller de la Presidència, previ informe de la Comissió Tècnica de la Funció Pública, escoltades les organitzacions sindicals, d'acord amb el dictamen preceptiu emès per la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

    DECRETO:

    Article únic

    S'aprova la refosa en un Text únic, que s'insereix a continuació, dels preceptes de la Llei 17/1985, de 23 de juliol; de la Llei 9/1994, de 29 de juny, i dels restants preceptes amb rang legal que han modificat les esmentades lleis.

    Barcelona, 31 d'octubre de 1997

    JORDI PUJOL

    President de la Generalitat

    XAVIER TRIAS I VIDAL DE LLOBATERA

    Conseller de la Presidència

    TEXT ÚNIC de la Llei de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya

    Exposició de motius

    Els requeriments que la societat imposa a l'Administració en termes de demandes socials canviants, així com la necessitat de millorar constantment la qualitat del servei públic fent-la compatible amb una situació estructural de restricció econòmica, han estat els motius pels quals la majoria dels països de l'entorn cultural de Catalunya han iniciat processos de millora de la seva Administració pública.

    El personal de les administracions públiques constitueix un element indispensable per a la prestació adequada dels serveis públics i, en conseqüència, ha de ser un factor clau per posar en marxa els processos de millora del funcionament de l'actuació administrativa. La participació i col·laboració d'aquest personal és un factor necessari per a l'èxit de la millora administrativa esmentada. La finalitat de reforma de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat feta per la Llei 9/1994, de 29 de juny, ha estat disposar d'un instrument normatiu que enquadri i afavoreixi unes polítiques de personal orientades a garantir i aprofundir els principis constitucionals que obliguen la nostra Administració a servir amb objectivitat els interessos generals i a actuar amb eficàcia i submissió plena a la llei i al dret. Aquests principis són el marc suprem en el qual s'ha de moure qualsevol procés de millora del funcionament de l'Administració. Aquestes polítiques de personal hauran d'emfatitzar entre el personal al servei de la Generalitat els valors d'autoresponsabilitat envers la pròpia feina, d'orientació cap al ciutadà i cap a la qualitat i millora de la feina a fer, així com cap a la innovació i l'austeritat en la despesa pública com a mitjans per respondre als requeriments que la societat del nostre país demana a l'Administració de la Generalitat.

    Per fer possible això, la reforma ha introduït nous instruments jurídics que flexibilitzen el règim jurídic dels servidors públics i ha refermat els principis que regeixen l'ordenació de la funció pública, com són els de legalitat, objectivitat, economia, eficàcia i eficiència, així com l'actuació del personal, com són els de diligència, professionalitat, imparcialitat i sotmetiment a la llei. Així mateix, la reforma ha redefinit el model, l'estructura i la distribució de competències en matèria de funció pública i ha modificat determinats aspectes del règim estatutari, com entre altres, la millora i l'establiment de nous instruments de selecció i provisió de llocs de treball, el desenvolupament del sistema de carrera a través de sistemes de mobilitat interna, formació professional i el perfeccionament del concepte del grau personal, la millora tècnica de determinades situacions administratives i instruments de racionalització, etc. Ateses les importants innovacions introduïdes per la Llei 9/1994, el Govern de la Generalitat, en compliment del que disposa la Llei 8/1997, de 23 de juny, ha elaborat el text refós de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, i de la Llei 9/1994, de 29 de juny. Igualment, atès que amb posterioritat el Parlament de Catalunya ha aprovat diverses normes que contenen modificacions expresses de l'articulat de les lleis de funció pública, la Llei 8/1997 ha autoritzat també la incorporació dels nous preceptes al Text únic que ara s'aprova. En aquest sentit, s'ha introduït la modificació de la disposició addicional vint-i-quatrena de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, segons la redacció donada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, efectuada per l'article 11 de la Llei 11 /1995, de 29 de setembre, de modificació parcial de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i la modificació de l'article 55 i l'afegiment d'una nova disposició addicional de la Llei 17/1985, efectuades per la disposició addicional trenta-quatrena de la Llei 19/1996, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 1997.

    D'altra banda, la modificació de la legislació estatal reguladora de determinades materies que són base del règim estatutari dels funcionaris públics ha comportat que, en matèria de situacions administratives, permisos i procediments derivats de l'oferta d'ocupació pública, s'hagin hagut d'introduir necessàriament modificacions en alguns preceptes de la normativa que ara es refon, als efectes d'evitar la seva col·lisió amb l'esmentada normativa bàsica estatal. En conseqüència, l'autorització per refondre també permet recollir expressament les modificacions que la normativa bàsica estatal ha introduït en determinats preceptes de la Llei 17/ 1985, de 23 de juliol, modificada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, mitjançant la Llei 4/1995, de 23 de març, de regulació del permís parental i per maternitat, i la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social. Així mateix, en efectuar la refosa s'ha tingut en compte el que preveu la Llei 8/1997, quan possibilita la regularització, l'aclariment i l'harmonització de les lleis a les quals hem fet referència, i a intitular els títols, els capítols i els articles del Text únic, tenint en compte que les referències al Consell Executiu contingudes en la Llei 17/1985 han de ser unificades en favor de l'expressió «Govern».

    TÍTOL 1

    De l'objecte de la Llei, principis en que s'inspira i l'àmbit d'aplicació

    Article 1

    Objecte i principis de la Llei

  4. L'objecte d'aquesta Llei és l'ordenació i la regulació de la funció pública de l'Administració de la Generalitat en exercici de les competències fixades per l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

  5. La funció pública és un dels instruments per a la gestió i la realització dels interessos públics que té encomanats l'Administració i s'ordena d'acord amb els principis de legalitat, objectivitat, economia, eficàcia i eficiència.

  6. Als efectes d'aquesta Llei, la funció pública és constituïda pel conjunt de persones que presten serveis en l'Administració d'acord amb els principis de mèrit i capacitat, mitjançant una relació de serveis professional, retribuïda i de caràcter especial per raó dels serveis públics a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR