Legislació Autonómica

AutorIldefonso Sánchez Prat
Páginas133-144

1. RESSENYA LEGISLATIVA:

LLOGUERS.- REGISTRE DE FIANCES.- Decret 147/1997, de 10 de juny, pel qual es regula el Registre de Fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes i el dipòsit de fiances. Publica D.O.C.C. de 19 de juny. (S'inclou el text.)

  1. Sànchez Prat

DECRET 147/1997, DE 10 DE JUNY DE 1997

DECRET 147/1997, de 10 de juny, pel qual es regula el Registre de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes i el dipòsit de fiances

La Llei 13/1996, de 29 de juliol, crea el Registre de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes, en el qual s'han d'inscriure els contractes de lloguer les fiances dels quals han de ser objecte de dipòsit preceptiu.

D'altra banda, la Llei, a l'empara del que estableix la disposició addicional 3 de la Llei de l'Estat 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, estableix l'obligació dels arrendadors de finques urbanes tant les destinades a habitatge com les destinades a altres usos, de dipositar a l'Institut Català del Sòl la fiança establerta en l'article 36.1 d'aquesta Llei de l'Estat.

Així mateix, l'article 4 de la Llei 13/1996, de 29 de juliol, obliga al dipòsit sense interès de les fiances que les empreses de subministraments i serveis exigeixen als abonats per a la formalització de contractes que afecten finques urbanes.

En definitiva, el present Decret té per objecte el desenvolupament de la Llei 13/1996, de 29 de juliol, d'acord amb el que estableix la disposició final 2.

En concret, el Decret regula el Registre de fiances i les formes d'efectuar els dipòsits de les fiances així com el seu control i la inspecció, i concreta les funcions del Servei de Fiances.

Pel que fa a les formes per efectuar els dipòsits es preveu tant l'ingrés directe de la fiança com la possibilitat de concerts amb liquidacions periòdiques amb propietaris o professionals dedicats a l'administració de finques urbanes. I en relació amb les fiances que han de dipositar les companyies de subministraments i de serveis s'estableix que obligatòriament s'hauran d'acollir al règim de concert.

Finalment, determina les finalitats a què l'Institut Català del Sòl destinarà les fiances dipositades, que han de consistir en inversions destinades a la construcció pública d'habitatges amb una atenció especial al règim de lloguer i a actuacions directes en nuclis antics subjectes a un procés de renovació urbana.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió jurídica Assessora, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d'acord amb el Govern,

DECRETO:

CAPÍTULO 1

Disposicions generals

Article 1

Obligatorietat del dipòsit 1.1. Les fiances en metàl·lic establertes en l'article 36.1 de la Llei de l'Estat 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, tant les corresponents a finques urbanes destinades a habitatge com les destinades a altres usos, s'han de dipositar a l'Institut Català del Sòl, en la forma prevista en aquest Decret.

Aquesta obligació afecta tant les fiances exigibles a la celebració del contracte com les seves actualitzacions posteriors. Les actualitzacions posteriors de les fiances s'han d'efectuar de conformitat amb el que estableix l'article 3.3 de la Llei 13/1996, de 29 de juliol.

1.2. També s'han de dipositar a l'Institut Català del Sòl les fiances que les empreses de subministraments i serveis exigeixen als abonats per a la formalització dels contractes que afecten finques urbanes.

Article 2

Arrendments de finques urbanes per temporada

2.1 La quantia de la fiança exigible en els arrendaments de finques urbanes per temporada ha de ser proporcional al termini de durada del contracte. En aquest cas, s'ha de prendre com a referència que les dues mensualitats establertes en l'article 36.1 de la Llei de l'Estat 29/1994 corresponen al contracte d'un any de durada.

2.2 En els contractes de durada igual o inferior a un mes, la fiança dipositada queda automàticament renovada per a pròrrogues successives o nous contractes de la mateixa finca que es formalitzin durant el període màxim de 6 mesos.

Article 3

Arrendaments de negocis En els contractes d'arrendament de negoci en què no s'especifiqui la part de l'arrendament que correspon al local pròpiament i la que correspon al negoci, la part corresponent al local s'ha d'estimar, a l'únic efecte de determinar la quantia de la fiança a dipositar, en un 4% del valor cadastral de l'immoble en còmput anual. Si el valor cadastral no està individualitzat s'ha d'estimar d'acord amb la superfície del local.

Article 4

Entitats gestores

A l'efecte del que disposa aquest Decret, són entitats gestores aquelles integrades per propietaris de finques urbanes i subjectes a la tutela administrativa del Departamenl de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalilat de Catalunya que, amb la formalització prèvia del corresponent conveni amb l'Institut Català del Sòl, adquireixin aquesta condició.

CAPITOL 2

Registre de contractes de lloguer de finques urbanes

SECCIÓ I

El Registre

Article 5

El Registre: objecte i característiques

5.1 El Registre de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes acredita el compliment de l'obligació de dipòsit de la fiança i conté les dades corresponents als contractes subscrits.

5.2 El Registre és únic i depèn de l'Institut Català del Sòl.

5.3 L'òrgan administratiu responsable és el gerent de l'Institut Català del Sòl.

5.4 Els drets d'accés, de rectificació i de cancel·lació poden exercir-se davant l'Institut Català del Sòl.

Article 6

Contingut del Registre

En el Registre de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes s'han de fer constar les dades següents:

  1. Dades identificatives de la situació de la finca: número cadastral o identificació fiscal, municipi, nom de la via pública, número de la finca, escala, pis i porta.

  2. Titularitat de l'immoble.

  3. Número de cèdula d'habitabilitat.

  4. Concreció de l'ús a què es destina: habitatge o ús diferent.

  5. Identificació dels contractants: nom i cognoms o raó social, domicili i número d'identificació fiscal.

    0 Durada inicial del contracte, g) Renda pactada.

  6. Import de la fiança i de les posteriors actualitzacions.

  7. Data de formalització del contracte.

  8. Data de constitució de la fiança i de les seves successives actualitzacions.

  9. Data d'inscripció.

    I) Data de resolució del contracte.

  10. Data de cancel·lació.

  11. Número de control.

    Article 7

    Publicitat del Registre

    7.1 L'Administració ha de garantir la confidencialitat de les dades personals, així com el dret a l'honor i a la intimitat personal i familiar dels inscrits en aquest Registre.

    7.2 El dret d'accés al Registre queda subjecte al que estableix la normativa general aplicable i, en especial, a la Llei orgànica 5/1992, de 29 d'octubre, de regulació del tractament automatitzat de dades de caràcter personal.

    En tot cas, tindran accés a les dades contingudes en el Registre:

  12. El Defensor del Poble, el Síndic de Greuges, el ministeri fiscal i els jutges o tribunals, en exercici de les funcions que tenen atribuïdes.

  13. Les parts contractants respecte de l'existència o les condicions d'un contracte o del dipòsit de la fiança.

    Article 8

    El Servei de Fiances

    El Servei de Fiances es l'òrgan encarregat de la gestió i la inspecció del Registre i del dipòsit de les fiances i en concret li correspon:

    1. La creació i la custòdia del Registre.

    2. La inscripció dels contractes en el Registre i de les corresponents fiances, i la cancel·lació de les inscripcions.

    3. La fiscalització de les fiances dipositades.

    4. La investigació i la comprovació del compliment de l'obligació de constituir i dipositar les fiances i promoure els procediments sancionadors en cas d'infracció.

    5. La comprovació i el registre de les liquidacions de les fiances i els contractes constituïts en règim de concert.

    6. Qualsevol altra funció que li pugui ser encomanada pel gerent de l'Institut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR