Legislació Autonómica

AutorLluís Jou Mirabent
Páginas157170

1. RESSENYA LEGISLATIVA:

El DOGC del mes de maig publica dues lleis i un reglament que poden ser d'algun interès, si bé només publiquem aquest darrer, únic de transcendència per a l'actuació notarial. Són:

  1. Llei 3/1997, de 16 de maig, de creació del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (DOGC 2401, de 29 de maig). Aquest Consell és un òrgan consultiu i d'assessorament del Govern en matèries socioeconòmiques, laborals i ocupacionals, i també de participació institucional en aquests àmbits. El Consell ha d'informar preceptivament els projectes de llei, de decret legislatiu i de decret que regulen matèries socioeconòmiques, laborals i d'ocupació i pot emetre dictamen en els altres assumptes que se li sotmetin a consulta.

    El Consell fusiona els tres organismes consultius en la matèria existents fins ara, és a dir, el Consell de Treball, el Consell Català de Formació Ocupacional i Col·locació i el Consell Català de Seguretat i Salut Laboral. El Consell es composa d'un president i quarantavuit membres nomenats per sindicats, organitzacions empresarials, organitzacions econòmiques de diversos sectors i el Govern de la Generalitat.

  2. Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya. (DOGC 2401, de 29 de maig). Aquesta llei regula la protecció civil a Catalunya, la qual comprèn les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques.

    La llei consta de 77 articles i cinc disposicions addicionals. Es distribueixen en sis capítols dedicats a les disposicions generals, els drets i deures dels ciutadans, les actuacions bàsiques de protecció civil, la seva estructura organitzativa, les relacions interadministratives i les infraccions i sancions. Amb la finalitat exclusiva de contribuir al finançament de les activitats de previsió, prevenció, planificació, informació i formació regulades per la llei, s'estableix un gravamen sobre els elements patrimonials afectes a les activitats de les quals pugui derivar l'activació de plans de protecció civil.

    Decret 127/1997, de 27 de maig, pel qual es modifica parcialment el Decret 2/1997, de 7 de gener, d'aprovació del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció. (DOGC 2402, de 30 de maig). Aquest decret dóna nova redacció als títols III i IV del Reglament d'adopcions que regulen, respectivament, l'acolliment simple en família i la tramitació de l'adopció internacional. Publiquem íntegre el seu text.

    Lluís jou

    DECRET 127/1997 DE 27 DE MAIG, PROTECCIÓ DELS MENORS DESEMPARATS

    I ADOPCIÓ

    DECRET 127/1997, de 27 de maig, pel qual es modifica parcialment el Decret 2/1997, de 7 de gener, d'aprovació del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció.

    El Decret 2/1997, de 7 de gener, d'aprovació del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, es va dictar en desenvolupament de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, i tenint en compte la modificació i addició de nous articles de l'esmentada Llei segons les prescripcions de la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i els adolescents, la qual també establia, mitjançant la disposició addicional 7, apartat 5, la incorporació d'una secció cinquena amb el títol «Adopció internacional» en el capítol II de la Llei 37/1991.

    Estructuralment, el Reglament aprovat pel citat Decret està integrat per quatre títols, el primer dels quals comença amb unes disposicions comunes i passa, seguidament, a establir el procediment per a l'assumpció de funcions tutelars i l'exercici de la tutela i la guarda administrativa. El segon títol estableix una acurada classificació dels centres d'atenció a la infància, entre centres d'acolliment i centres residencials d'acció educativa, els quals poden ser propis o col·laboradors.

    El tercer títol inclou, en primer lloc, l'acolliment simple en família i el procés de selecció de la persona o família, així com el Registre de famílies per a l'acolliment simple. Després preveu l'acolliment preadoptiu i el procés de selecció de la persona o família per a l'esmentat acolliment i per a l'adopció, i el Registre de famílies per a l'acolliment preadoptiu i per a l'adopció. Un tercer capítol, d'aquest títol tercer, són disposicions comunes a l'acolliment simple en família i a l'acolliment preadoptiu. El quart i últim títol d'aquest Reglament està dedicat a l'adopció internacional, amb el capítol primer dedicat a normes generals i el capítol segon, al Registre de famílies per a l'adopció internacional. Amb posterioritat a la publicació d'aquest Reglament, es va considerar oportú obrir un període de reflexió i consultes per analitzar si era procedent efectuar alguna modificació en els títols III i IV de l'esmentat Reglament, i es va dictar el Decret del Govern de la Generalitat 22/1997, de 30 de gener, que va modificar la disposició final del Decret 2/1997 i va prorrogar l'entrada en vigor dels títols III i IV fins al dia 3 de juny de 1997. En aquesta línia, i d'acord amb les propostes i la informació rebudes respecte d'aquests títols, s'ha considerat convenient procedir a la modificació parcial del Decret 2/1997, de 7 de gener; quant al contingut del títol III, que passa a denominar-se «De l'acolliment familiar i de l'adopció», i està integrat per tres capítols, el primer del quals, sota la denominació «De l'acolliment simple en família», que ja tenia anteriorment, comprèn una secció primera de discut amb el menor, si estan identificats i localitzables.

    1. En la mateixa resolució que acordi la mesura es podrà constituir l'acolliment simple en interès del menor si ja es compta amb una persona o família proposada per a tal fi.

      Article 53

    2. Un cop constiüït l'acolliment, la seva evolució serà revisada per la Direcció General d'Atenció a la Infància, com a mínim cada sis mesos, i es farà constar la valoració de la mesura en informe escrit; tot això sense perjudici de les facultats que, segons els articles 6 i 11 de la Llei, corresponen al ministeri fiscal.

    3. Si, transcorregut el temps de durada de l'acolliment, resulta aconsellable el manteniment del menor separat de la seva llar o entorn familiar, els equips tècnics podran proposar la pròrroga de la mesura i, si s'escau, la resolució que l'acordi s'adoptarà seguint el mateix procediment establert pels articles 51 i 52 d'aquest Reglament.

    4. La Direcció General d'Atenció a la Infància, directament o a través de les entitats col·laboradores d'integració familiar, donarà l'assessorament i el suport tècnic necessaris al menor i a la família que l'acull, per al bon desenvolupament de l'acolliment.

      Article 54

    5. L'acolliment simple es pot constituir en la família extensa del menor o en família aliena.

    6. Als efectes d'aquest Reglament, s'entendrà com a família extensa aquella en què hi ha una relació de parentiu per consanguinitat o per afinitat entre el menor i la persona acollidora, o els membres de la família acollidora. L'acolliment en família aliena es constituirà amb persones o famílies que no tinguin cap relació de parentiu amb el menor.

      Article 55

      Es procurarà que els germans siguin acollits per una mateixa família o persona. En cas que siguin separats, caldrà facilitar la relació entre ells.

      SECCIÓ II

      Acolliment simple en família extensa

      Article 56

      L'acolliment en família extensa tindrà preferència respecte de l'acolliment en família aliena, sempre que concorrin les circumstàncies establertes en l'article següent.

      Article 57

      L'elecció dels familiars es farà tenint en compte, en tot cas, que aquells que vulguin acollir el menor hagin mostrat prou interès pel benestar d'aquest, que hi hagi vincle afectiu, que tinguin la capacitat de preservar-lo de les condicions que van generar la situació de desemparament, i una aptitud educadora adequada. Així mateix, serà necessari que no hi hagi oposició a l'acolliment per part de les persones que convisquin en el domicili dels acollidors.

      SECCIÓ III

      Acolliment simple en família aliena

      Article 58

    7. La persona o persones que s'ofereixin per acollir un menor hauran de presentar la sol·licitud a la Direcció General d'Atenció a la Infància, en la qual es faran constar les dades personals i familiars i la seva voluntat d'acollir en forma simple un o més menors.

    8. El sol·licitant o sol·licitants d'acolliment hauran d'adjuntar a la sol·licitud la documentació següent:

      1. Certificat d'antecedents penals.

      2. Informe mèdic de salut física i psíquica relacionat amb la possibilitat de prestar una atenció adequada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR