L'organització comarcal

AutorM. Àngels Arróniz/Morera de la Vall
Páginas136-167

Page 136

I La comarca com a estructura representativa
1. Introducció

La funció de representativitat no la podem trobar a la comarca com a àrea infra-provincial de prestació de serveis ni com a divisió de l'Administració perifèrica de la Generalitat 0 simple instrument de resolució de problemes municipals. Ans al contrari, hem de partir de la configuració jurídica de la comarca com a ens públic territorial amb autonomia local -que és la caracterització que al nostre entendre es dedueix de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (art.5), i es recull a les lleis catalanes 6/1987, de 4 d'abril, d'organiczacíó comarcal de Catalunya (en endavant Llei 6/1987) i 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya (en endavant Llei 8/1987), articles 3 i 81 respectivament, per tal de procedir a examinar la seva vessant d'estructura representativa. Efectivament, l'ens comarcal, com a entitat administrativa pròpia amb personalitat jurídica, té com a nota essencial la de representar i assumir la gestió d'uns interessos públics comarcals propis del seu territori i de la seva població. No oblidem que aquests interessos propis1 són l'eix del sistema constitucional dels ens públics i els que predominantment corresponen a cada ens i fonamenten a més la seva autonomia. I diem predominantment perquè mai no podrem parlar d'interessos exclusius. En el cas de la comarca, aquests interessos seran comprensiblement els supramunicipals i els comuns als diferents municipis limítrofs que engloba el territori comarcal, tot i que la seva delimitació és una tasca que correspondrà al legislador.

Són els consells comarcals, els òrgans de base electiva de l'ens comarcal, els quePage 137 han d'encarnar aquesta tasca política de representació. De fet, només unes eleccions democràtiques poden apuntar a produir un òrgan col·legiat que pugui governar legítimament en representació dels interessos de la població o col·lectiu governat. Així, els membres-consellers elegits presentaran capacitat per dissenyar determinades polítiques comarcals i dur-les a la pràctica.2

Abans d'entrar en l'estudi concret del sistema d'elecció dels consells comarcals, seria interessant realitzar, a tall de resum, una aproximació als antecedents més immediats de «l'ens comarca», com a avantsala d'una situació que, si bé és diferent, ja va tenir uns precedents al passat.

Com a precedent històric, doncs, cal citar l'experiència de la Generalitat republicana, puix la divisió comarcal del 19363 s'ha convertit en un mite que ha contribuït d'una manera força decisiva a situar el tema de l'organització territorial com un dels punts cabdals de la nova etapa autonòmica. Nogensmenys, els estudis sobre aquest tema, iniciats l'any 1931, i que tant s'han encomiat des de les perspectives més diverses, no van servir per constituir una nova organització territorial comarcal, en el sentit d'establir unes noves institucions de govern. Ben al contrari, la comarca és tractada com una simple divisió administrativa o demarcació per a ia prestació dels serveis perifèrics de la Generalitat, sense la caracterització d'ens local i, per tant, sense cap mena de funció representativa.4

Des del punt de vista de la comarca com a estructura representativa, és més significatiu un altre precedent més recent: la Llei catalana 2/1983, de 9 de març, d'alta muntanya. En desplegament de l'article 103.2 de la Constitució, aquesta norma té com a objectiu el tractament i la compensació dels desequilibris territorials clarament localitzats a les zones de muntanya. Per tal de dur a terme aquesta finalitat, la Llei delimita unes zones d'aplicació de la política de muntanya que coincideixen amb la circumscripció comarcal republicana abans esmentada. Si bé en aquest context la comarca no es configura com a ens locaJ territorial, sinó com a simple demarcació territorial sobre la qual s'aplicaran els plans comarcals de muntanya, el que realment ens interessa és una aportació nova que fa la citada Llei, en crear la figura del consell comarca] com a òrgan de participació que representa els interessos dels municipis inclosos en l'àrea comarcal i, en conseqüència, els interessos generals de la població de la comarca de muntanya.5 No és el moment d'entrar en la discussió doctrinal que planteja la naturalesa jurídica d'aquests òrgans atípics, encara que molt breument direm que el problema se centra a determinar si els consells comarcals de muntanyaPage 137 suposen la creació d'un nou ens territorial o bé la creació d'un ens de participació, exponencial dels interessos generals d'una determinada comunitat, en concret, la comunitat comarcal.6 El fet és que aquests òrgans comarcals no són ens territorials sinó ens de representació i participació que tenen atribuïdes funcions que no són de gestió, i que per tant no permeten la satisfacció directa de les necessitats de la comunitat comarcal (art. 15.2 Llei 2/1983).

Amb la nova organització territorial de la Generalitat i consegüent creació dels ens territorials corresponents, la comarca de muntanya ha hagut d'adequar la seva extensió al nou ens comarcal, desapareixent nominalment com a tal extensió territorial i com a ens. De fet, així ho va prescriure la disposició transitòria 4a de la Llei 6/1987. Aquesta experiència recent dels consells comarcals de muntanya té, doncs, una significació general en dues direccions: d'una banda, pel fet que implica un intent d'iniciar una nova organització territorial i, d'altra banda, perquè alguns anys més tard enllaça amb la vella delimitació territorial que, d'alguna manera, havia quedat sense concloure. Però, sobretot, ens interessava destacar-la perquè podem considerar aquests òrgans comarcals de caràcter representatiu com un antecedent (amb les consegüents diferències) dels actuals consells comarcals.

2. El sistema d'elecció dels consells comarca
A) En general, el règim electoral local

La regulació que estableix la Constitució espanyola vigent sobre el règim electoral local és concisa i flexible. El sistema d'elecció dels òrgans de govern locals només es concreta quant al nivell bàsic local dels municipis (art. 140 CE). Pel que fa als altres ens locals, de la Constitució es deriva, en essència, l'obligació d'emprar un sistema representatiu de selecció dels seus òrgans de govern; és a dir, qualsevol7 sistema que compleixi amb l'exigència de la representativitat democràtica.

La legislació a la qual remet la Constitució i que conforma el quadre normatiu del règim electoral general es troba recollida en una pluralitat de lleis de diferent naturalesa, orgàniques o bàsiques, i, de diferent titularitat competencial, estatals o autonòmiques. La legislació fonamental i d'aplicació obligatòria a tot el territori, és a la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim electoral general,8 tot i que ens trobem que aquesta norma no regula cap sistema electoral per a les entitats locals supramunicipals, com són les comarques. Per aquesta raó, hem de recórrer a la legislació supletòria bàsica del títol IV de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local (en endavant LRBRL), en relació amb la qual observem que, a part d'alguna referència mínima, ens remet al seu torn al legislador autonòmic per tal que reguli el sistema d'elecció dels ens locals supramunicipals. Per l'argument exposat, i pel fet afegit que l'Estatut d'Autonomia català ha assumit la competència exclusiva sobre el règim localPage 138 (art.9.8), podem concloure que la regulació del sistema d'elecció dels consells comarcals correspondrà al legislador català, en el marc de les prescripcions bàsiques de les normes damunt esmentades. A la pràctica, aquesta regulació s'ha dut a terme mitjançant la Llei 6/1987, i la Llei 22/1987, de 16 de desembre, per la qual s'estableixen la divisió i l'organització comarcals de Catalunya i l'elecció dels consells comarcals (en endavant Llei 22/1987).

B) Marc legal: el condicionament de l'article 42 3 de la LRBRL

La normativa electoral estatal no conté cap altra referència al règim electoral comarcal que aquest precepte bàsic. Nogensmenys, del seu contingut es deriven algunes limitacions importants a les quals s'ha d'ajustar el legislador autonòmic a l'hora de regular el tema de les eleccions comarcals. En aquest sentit, l'article 42.3 de la LRBRL sembla impossibilitar el sistema d'elecció directe dels consells comarcals en establir que els òrgans de govern de les comarques «seran representativos de los ayuntamientos que agrupen»; limitació que ha estat prou discutida per la doctrina. D'acord amb una part d'aquesta, el fet que es parli d'ajuntaments i no de municipis sembla que exclou la possibilitat d'elecció directa dels òrgans comarcals mitjançant llistes ad hoc votades per sufragi universal, de manera que no es podria negar que la referència que conté eL precepte no va adreçada a la població comarcal, sinó a les institucions que integren les comarques. Seguint amb aquesta argumentació, cal contrastar aquest precepte amb l'article 43 de la mateixa norma, que, en relació a les entitats metropolitanes, estableix que els òrgans de govern han de ser representatius dels municipis. Quan es parla de municipis, sí que es pot entendre que la representació és articulable a través de dos elements: d'una banda, el municipi com a població i, d'altra banda, els ajuntaments. El primer paràmetre permetria l'establiment d'un sistema d'elecció directe, mentre que el segon paràmetre, d'acord amb l'anterior interpretació de l'article 42.3, només permetrà jugar amb un sistema indirecte d'elecció que, no obstant això, ofereix al legislador un ventall de possibles solucions diferents.

Una altra part de la doctrina opina que el legislador autonòmic s'hauria pogut arriscar optant per una interpretació àmplia d'aquest article bàsic (identificant el concepte d'ajuntamenc amb el de municipi), entenent que no pretenia imposar una limitació tan estricta i instaurant així un sistema d'elecció directe que garantís realment l'element de representativitat. Si bé no es pot oblidar que l'article 42.3 lliga amb l'article Ò.2b de la mateixa LRBRL en què no es parla de la comarca com a ens local territorial sinó com a simple ens local, ja s'ha dit que aquesta caracterització està superada d'acord amb la interpretació del nostre bloc normatiu, de manera que no es pot censurar una interpretació flexible d'un precepte, l'esperit inicial del qual no s'identifica amb la comarca com a ens local de naturalesa territorial, i, per tant, representatiu d'una col·lectivitat de ciutadans; amb més raó si per aquest motiu els consells comarcals no gaudiran de la legitimitat que els atorgaria el fet d'ésser elegits directament pels ciutadans del territori comarcal. Així mateix, en aquest aspecte no s'ha tingut en consideració l'experiència estrangera per dissenyar el sistema d'elecció de les comarques. Seguint els antecedents de dret comparat, es pot comprovar com, normalment, els segons nivells de l'Administració local són elegits directament. Tenim, per exemple, els casos dels kreis a la República Federal Alemanya, els counties a la Gran Bretanya, les federacions i aglomeracions de municipis a Bèlgica, el departament a França, i,Page 139 la província a Itàlia.9 Al nostre Estat també trobem aquesta vinculació dels òrgans de govern amb la seva població subjacent als nivells locals de les diferents comunitats autònomes.10 Finalment, tenim la nostra pròpia experiència d'un sistema comarcal d'elecció directe a la Vall d'Aran.

Tanmateix, com a contrapunt a aquesta crítica, podríem buscar algunes de les raons que en el seu moment van fer el pes al legislador autonòmic, decantant-lo cap a la decisió d'optar pel sistema d'elecció indirecta. Potser va considerar que la comarca encara estava poc arrelada pel fet d'ésser un ens nou, i que unes eleccions comarcals no tindrien raó de ser en una població poc conscienciada. O potser es va escollir aquest sistema per donar menys èmfasi a la vessant política: la inclusió d'una nova peça política dins del sistema, ja prou complex, de Catalunya, hauria d'obrar en un sentit més aviat negatiu, atès que el difícil equilibri polític-inscitucional entre l'Estat, la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments quedaria perjudicat amb un nou centre d'interessos partidistes que complicaria encara més el panorama i dificultaria les relacions de cooperació sense la qual és inviable l'acció comarcal. Una altra raó podria ser el fet que el legislador català, que ha destacat el paper de la comarca com a element indirecte de reforma de l'estructura municipal, volgués donar més pes als petits municipis mitjançant un sistema d'elecció que, com veurem més endavant, els afavoreix. Finalment, potser només va optar per aquest sistema per tal de no exposar-se a un recurs d'inconstitucionalitat per part de l'Estat i poder així tirar endavant amb promp-tesa el tema de l'organització comarcal.

La problemàtica que planteja l'article 42.3 de la LRBRL no acaba, però, amb aquest tema. Encara se'ns presenten dues qüestions més: en primer lloc, dilucidar si de la norma bàsica deriva la necessitat que els consellers comarcals reuneixin la condició de regidors de les corporacions municipals i, en segon Hoc, determinar si és necessària la presència directa de tots i cada un dels ajuntaments a l'òrgan de govern comarcal. La resposta ha de ser per força negativa en els dos casos, puix de ta lletra de la Llei no es pot deduir taxativament ni una cosa ni l'altra. Ja veurem, però, com soluciona aquests temes la nostra norma.

C) El règim electoral d'elecció dels consells comarcals triat per la Llei 6/87, de 4 d'abril, d'organització comarcal a Catalunya

El procediment d'integració dels òrgans de govern representatius de les comarques havia de donar resposta a dos requeriments: d'una banda, configurar uns òrgans no gaire nombrosos i, d'altra banda, fer possible la presència dels representants dels municipis integrants de la comarca sense distanciar-se gaire de les regles que postulen una certa proporcionalitat segons el pes de cada municipi. El legislador català va entendre que la definició del sistema d'elecció dels consells comarcals era un dels aspectes clau de la llei. Va rebutjar una fórmula d'elecció que es basés en una relació fíduciària amb els seus municipis i que topava frontalment amb la naturalesa d'ens territorial que té la comarca, i va optar finalment per un mecanisme d'elecció indirecta en què el criteriPage 140 seguit per a la provisió dels escons combinava la representativitat política dels ajuntaments que agrupa la comarca i la de la població global. Tanmateix, el sistema resultant és summament complex des del punt de vista tècnic i presenta problemes en el moment de la seva aplicació concreta. En efecte, la regulació prevista als articles 20 a 24 del capítol II de la Llei 6/1987 es basa en un sistema mixt que té en consideració tant el nombre de regidors com el nombre de vots obtinguts per cada formació política que hagi superat un determinat percentatge mínim de vots a les eleccions municipals de la comarca (3 %). Es calcula, aleshores, el percentatge que representen ambdós paràmetres i seguidament es multiplica el percentatge de regidors per la fracció de dos terços i el dels vots corresponents a cada formació política per la fracció d'un terç. Sobre aquests paràmetres s'aplica la regla d'Hondt per tal d'assignar els llocs dels consells comarcals a cada partit, coalició, federació i agrupació. Un cop feta aquesta assignació, la Junta Electoral convoca els representants de les formacions polítiques que hagin obtingut llocs en el consell comarcal per tal que designin, entre els qui gaudeixen de la condició de regidors municipals, les persones que han d'ésser proclamades consellers. Nogensmenys, entre els consellers que ha d'escollir cada formació política, no n'hi podrà haver més d'un terç que pertanyin al mateix municipi (llevat dels supòsits en què això els impedeixi ocupar tots els llocs que els corresponen).

No són poques les crítiques que suscita aquest sistema establert pel nostre legislador. Per començar, el percentatge mínim de vots que s'exigeix a les formacions polítiques per entrar en el procés electoral determinarà que al voltant d'un 35 % dels ajuntaments no estigui representat als consells comarcals.11 Una objecció més greu mereixen les fraccions multiplicadores que s'apliquen al percentatge de regidors i al de vots. Aquests coeficients són discriminatoris ja que en donar un pes més gran al nombre de regidors sobre el total dels vots, provoquen que les proporcions no siguin representatives Í estiguin trencades. En aquest sentit, destacar el nombre de regidors municipals com a base per a la distribució dels escons de conseller a nivell comarcal significa adoptar un escalat no proporcional per a una finalitat diferent per a la qual va ésser establert.12 La conseqüència és que municipis amb pocs habitants i amb un gruix de població poc representatiu del total d'habitants de la comarca poden obtenir més representació que la resta de municipis aglutinants de la majoria de la població comarcal. I precisament aquest és un tret característic de la població de Catalunya: la concentració de població en grans municipis urbans i l'existència de petits municipis rurals poc poblats. Si lliguem a més aquesta circumstància al panorama actual de la correlació de les forces polítiques a Catalunya, el resultat és que sortirà guanyant el vot conservador implantat a les petites col·lectivitats del medi rural, gairebé sempre d'orientació política contrària a la predominant a ies capitals urbanes comarcals. S'afavo-Page 141reix, doncs, les opcions polítiques amb més implantació als petits municipis, produint així una alteració de forces polítiques, producte d'una distorsió de la proporcionalitat13 que provoca el menyscapte de representació, a nivell comarcal, de les forces polítiques més implantades als grans municipis urbans. Igualment, tampoc no es preveu una redistribució territorial dels escons atribuïts a cada opció política, ni a nivell de la mateixa fórmula legal ni tampoc a nivell de la instància decisòria de l'assignació concreta de persones als escons assolits: els representants dels partits. Així, per exemple, aquests podrien compensar un xic els efectes distorsionadors si, sobre el nombre de regidors obtinguts per una opció als petits municipis, s'escollissin també regidors per-tanyents a municipis mitjans i grans.

Altrament, el segon moment del procediment electoral aixeca la polèmica següent: la intervenció dels representants dels partits polítics, un cop determinat el nombre d'escons que pertoca a cada opció. En efecte, aquesta intervenció deixa sense capacitat decisòria els membres dels ajuntaments i fa palesa una voluntat de tenir mecanismes de control per part dels partits polítics. Hom pensa que la fórmula adoptada podria plantejar problemes de dubtosa adequació a la filosofia del criteri de representació establert per la norma bàsica. Nogensmenys, adoptar una altra solució, com preveure la intervenció dels regidors electes de cada partit a l'elecció dels consellers, també podria comportar, a la pràctica, una veritable designació dels esmentats consellers per part del partit polític, en actuar els regidors electes com a simples apoderats del seu partit.

En darrer terme, encara resten dos temes més derivats de l'operalització pràctica del sistema electoral: l'un és que un tant per cent no menyspreable dels pobles catalans es podria quedar sense cap representant, en ésser superior el nombre total de pobles que el de consellers comarcals -i això en el cas ideal en què es posessin d'acord les formacions polítiques perquè hi hagués com a mínim un representant de cada poble de la comarca-, si bé una solució en sentit contrari produiria un augment tal en la xifra de consellers que comportaria macroconsells de funcionament inviable. El segon i últim aspecte és que també un tant per cent dels regidors de candidatures independents quedaria exclòs en el moment de constituir els consells, atès que només poden sumar els seus vots i els seus regidors aquelles forces que hagin concorregut amb el mateix nom als pobles de la comarca.14

D) Altres propostes alternatives; la recerca d'una solució idònia

Hem tingut l'ocasió de comprovar que ensopegar amb un sistema d'elecció que combini representativitat territorial i proporcionalitat demogràfica i política per tal de configurar unes institucions realment representatives i no purament instrumentals noPage 142 és un tema senzill. Dintre del mecanisme d'elecció indirecta, la Llei bàsica deixa obert un ventall de possibilitats a l'hora de dissenyar el procediment electoral en concret. Veurem, doncs, altres lleis comarcals i les propostes que preveuen:

  1. La Llei asturiana 3/1986, de 15 de maig, reguladora del procediment de creació de les comarques, estableix un sistema d'elecció indirecta tot seguint el criteri de la integració en el consell comarcal dels representants elegits per cada corporació municipal entre els seus membres. Aquesta elecció haurà de respectar la composició proporcional de les forces polítiques que integren la corporació, tant en relació al nombre de regidors com a la seva representarivitat política (art 9.3). La comarca asturiana ha de representar, doncs, a tots els ajuntaments dels municipis agrupats i també a tots els grups polítics de cada un d'ells. És òbvia la indefinició d'aquesta fórmula que, en no establir unes regles més específiques, no assegura la correcció del procediment d'elecció dels consellers comarcals (no prescriu ni tan sols un escalat numèric dels membres que haurien d'integrar el consell comarcal). Correspondrà a les futures lleis de cada comarca el desplegament posterior d'aquest mecanisme d'elecció, amb el perill que es produeixin grans desequilibris si la presidència del consell comarcal tal i com estableix la Llei 3/1986, està integrada per un representant de cada municipi dels que integren el territori comarcal, ja que, què succeirà en aquelles comarques on el terme comarcal és petit però està integrat per molts municipis? Serà viable un govern mitjançant un òrgan col·legiat de caràcter multitudinari? I, per contra, en aquelles altres que tenen una gran extensió geogràfica però les integren pocs termes municipals, ho serà amb un òrgan de caràcter minúscul? La realitat és que, com ja ha dit algun autor (J. Prats i Català), aquest sistema asturià respon més a l'objectiu d'impedir o de dificultar que al de permetre o impulsar la creació de les comarques.

  2. Més interessant és la proposta adoptada per la Llei 16/1990, de 13 de juliol, de regulació del règim especial de la Vall d'Aran, la qual estableix, com ja hem apuntat anteriorment, un sistema d'elecció directa dels consells comarcals mitjançant llistes tancades i d'acord amb la fórmula d'Hondt. Per a l'elecció dels consellers «generals» aranesos podran presentar candidatures els partits, federacions o coalicions legalment registrades, o els mateixos electors de cada terçon. Els sis terçons històrics de la Vall d'Aran són integrats cadascun per una sèrie de territoris municipals i constitueixen les sis circumscripcions electorals en què es divideix la Vall per a les eleccions municipals.

  3. En ei cas concret de la comarca de El Bierzo, creada per Llei 1/1991, de 14 de març, del Parlament de Castella i Lleó, i d'acord amb les previsions legals bàsiques, el Ple del Consell Comarcal és un òrgan representatiu dels ajuntaments integrat per un nombre no determinat de membres. Efectivament, tots els ajuntaments dels municipis integrats en la comarca tenen representació en el Ple del Consell Comarcal a través d'un nombre de regidors variable en funció de la seva població. Així, el repartiment s'efectuarà amb el barem següent: un regidor per als municipis amb un nombre de residents no superior a cinc mil, tres per als municipis que tinguin més de cinc mil residents i menys de cinquanta mil i set representants per al municipi de Ponferrada. El procediment per distribuir els llocs del Consell Comarcal entre els partits, coalicions, federacions i agrupacions d'electors és el sistema d'Hondt previst a l'article 163 LOREG aplicat sobre la base dels vots obtinguts a les eleccions municipals, un cop constituïts els ajuntamentsPage 143 dels municipis que integren la comarca. Es tracta, doncs, d'un sistema d'elecció indirecta similar al previst a la LOREG per a les diputacions provincials que pren com a base per a la distribució dels escons cada un dels municipis. Posteriorment, seran els regidors de les formacions polítiques que hagin obtingut llocs en el Consell Comarcal els qui, d'entre ells i per separat, escolliran els qui n'han de ser membres.

  4. Finalment, cal esmentar la Llei 10/1993, de 4 de novembre, de comarcalitza-ció d'Aragó, puix fa Un pas endavant en aquest tema, en el sentit que estableix un sistema d'elecció indirecta però basat únicament en el paràmetre dels vots obtinguts a la comarca, una vegada constituïts els ajuntaments. En altres paraules, es respecta la interpretació literal de l'article 42.3 LRBRL ja que el còmput de vots es calcula en relació amb el resultat de les eleccions municipals, però, a l'efecte d'assignar els llocs del consell comarcal respectiu, s'aplica la regla d'Hondt únicament sobre el paràmetre del nombre total de vots. Podran participar en aquest procés electoral tots els partits, coalicions, federacions i agrupacions d'electors que hagin obtingut algun conseller i, com a mínim, el 3 % o més dels vots a la comarca (art. 17 i 18). Aquesta norma és, doncs, una mostra que es podia combinar el sistema d'elecció indirecta amb un grau més elevat de legitimació democràtica en el sentit que els consellers electes es recolzaran directament en la població subjacent. Val a dir, però, que el projecte de llei de comarcalització aragonès establia inicialment el sistema mixt «nombre de vots-nom-bre de regidors municipals», i s'introduí més tard aquesta modificació afortunada en el text definitiu de la llei.

  5. Abans de tancar amb aquesta part del treball, només volem deixar plantejada i a grans trets una proposta que podria oferir solucions més idònies que les exposades,15 en el benentès, però, que cap solució no serà mai perfecta. Aquesta proposta, de forma similar a la tot just esmentada Llei aragonesa, utilitzaria el nombre de vots com a paràmetre per a l'assignació de llocs en el consell comarcal, en comptes del criteri de regidors, i evitaria així incorporar un escalat no proporcional que només té sentit quan es tracta d'eleccions municipals i que, com ja hem dit, produeix grans desigualtats entre els electors de la comarca quan s'utilitza per a la configuració dels consells. Paral·lelament, i com ja hem esmentat anteriorment, el caràcter d'«òrgans representatius dels ajuntaments» que prescriu l'article 42.3 LRBRL està garantit, en adoptar com a criteri de representativitat per a l'elecció dels consells comarcals la base electoral d'aquests ajuntaments. Per millorar l'esmentada opció, i un cop assignats els escons a les diferents opcions polítiques (aplicant el sistema d'Hondt per exemple), la proposta podria incorporar criteris de distribució d'aquests escons per a grups de municipis que garantissin la proporcionalitat demogràfica d'aquests i que asseguressin la representació dels diferents tipus de municipis, inclosos els més petits. Finalment, en una tercera fase del procediment, es podria optar per la solució que els mateixos regidors de les formacions polítiques que haguessin obtingut escons (en comptes dels representants dels partits polítics), escollissin d'entre ells, i dins de cada grup de municipis, els que haguessin de nomenar-se consellers. Potser no es podrà evitar que els regidors electes segueixin les ordres dels seus partits polítics, però, si més no, es tracta d'assegurar que els futurs consellers siguin regidors provinents dels diferents grups de municipis.

Page 144

II L'organització administrativa de la comarca
1. La potestat d'autoorganïtzació deh ens locak El cas comarcal
A) En general

Les entitats locals d'existència necessària tenen reconeguda la seva autonomia als articles 140 i 141 del text constitucional.

Com hem dit anteriorment, la comarca és un administració pública de caràcter local que, com qualsevol ens públic territorial, ha de realitzar una sèrie d'activitats i prestar un conjunt de serveis a l'abast de l'administrat dintre del seu àmbit comarcal. Amb aquesta finalitat, gaudirà d'una organització administrativa pròpia en la qual s'integraran mitjans personals, materials i econòmics, i desenvoluparà una activitat administrativa en virtut d'un conjunt de potestats que ran efectiva la seva autonomia. El poder més domèstic, més íntim i vinculat a aquesta autonomia local és el poder d'autoorganitzar-se.16 Autoorganitzar-se comporta el domini del propi espai administratiu, en el sentit de poder-lo ordenar, estructurar i adaptar a les circumstàncies geogràfiques, sociològiques i culturals del nou ens local. Es tracta, doncs, d'establir una organització pròpia que permeti satisfer les necessitats col·lectives dintre del propi àmbit territorial d'actuació. En resum, podem dir que el contingut de la potestat d'autoorganització abasta la forma en què es desenvolupa l'autogovern, tant des de la determinació de l'estructura organitzativa al servei dels fins propis i específics (llibertat d'organització), com des de la fixació dels criteris Í regles ordenadores del seu funcionament (llibertat de funcionament).

Nogensmenys, igual com l'autonomia local no és absoluta,17 tampoc la potestat autoorganitzatòria no significa una llibertat absoluta de disposició en la configuració de l'organigrama administratiu ni en la dels seus criteris rectors de funcionament. D'una banda, la potestat organitzatòria local està limitada per un conjunt de criteris reconeguts en el mateix text constitucional i que conformen qualsevol model de govern: el pluralisme polític, la solidaritat, la participació democràtica, el caràcter representatiu, etc. D'altra banda, també està limitada pels principis organitzatius recollits a l'article 103 CE i aplicables a totes les administracions públiques.18 Partint d'aquests principis, són possibles formulacions organitzatives de detall de caràcter diferent. D'acord amb el nostre ordenadament, correspondrà a altres instàncies d'àmbit territorial superior al local (l'estatal i l'autonòmica) el disseny del model organitzatiu de govern dels ens locals sense que cap de les dues instàncies pugui excloure l'altra ni monopolitzar el tractament de les qüestions organitzatives. El fet és que tant l'Estat com les comunitats autònomes tenen facultats de modulació organitzativa sobre els ens locals, fonamentades en els títols competencials dels articles 149.1.18 i 148.1.2 CE. En altres paraules, la mateixa garantia institucional que preserva l'autonomia dels ens locals, justifica el fet que l'Estat reguli de manera uniforme, tot establint un marc legal mínim, el règim jurídic d'actuació de totes les administracions locals.19 Tanmateix, pelPage 145 joc legislació bàsica estatal-legislació de desplegament autonòmica, les comunitats autònomes que hagin assumit competències en matèria de règim local (art.9.8 EAC) també podran regular en aquest àmbit. La qüestió és trobar un punt d'equilibri en el sentit que el contingut de les regulacions estatal i autonòmica respecti l'existència d'un àmbit reservat a l'autonomia organitzativa local, en el nostre cas de l'ens comarcal.

Originàriament, l'estudi conjunt dels articles 5, 20.2 i 32.2 de la LRBRL configurava un determinat ordre de prelació en l'aplicació de tes fonts de l'ordenament jurídic local:

  1. La normativa bàsica que conté la LRBRL.20

  2. Els reglaments orgànics dels ens locals.

  3. La llei o norma reglamentària autonòmica.

  4. La llei (no bàsica) o norma reglamentària estatal.

    D'acord amb la redacció primigènia d'aquests preceptes, la legislació autonòmica només s'aplicaria quan l'entitat local no aprovés el seu propi reglament orgànic o quan havent-lo aprovat, deixés de regular qualsevol qüestió organitzativa i de funcionament de l'entitat. En cas contrari, l'aprovació per part de les entitats del reglament orgànic corresponent, constituïa, en definitiva i juntament amb les previsions de la LRBRL, el dret pel qual s'ordenava l'organització i funcionament d'aquestes. L'elaboració del Reglament estatal d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals (en endavant ROF), aprovat pel Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, en compliment de la disposició final primera de la LRBRL, i que regula els criteris de l'organització necessària i complementària de les entitats locals territorials (entre d'altres temes), plantejava dubtes quant a la seva aplicació, i va ser l'antiga Direcció General de l'Administració Local qui va dictar una resolució per tal d'aclarir la posició d'aquesta norma dintre del sistema de fonts en aquest àmbit. A tall de resum, la conclusió era que la legislació autonòmica continuava tenint un abast supletori, tot i que es tractava d'una supletorietat de primer grau enfront de la supletorietat de segon grau del ROF, el qual només s'aplicava transitòriament, mentre no fos substituït per la normativa autonòmica.

    No podem deixar de criticar la solució que establia la normativa bàsica, puix conduïa a l'extrem que un simple reglament local s'aplicaria preferentment sobre la llei autonòmica. Encara que prescindíssim del principi de jerarquia normativa i apliquéssim el de competència, en aquest cas no ens trobem davant d'una divisió originària d'esferes d'actuació política qualitativament iguals, com succeeix amb la Constitució i els estatuts d'autonomia, entre l'Estat i les comunitats autònomes, sinó que ens trobem davant d'una relació entre dues instàncies que tenen posicions diferents a l'estructura dels poders públics: les comunitats autònomes amb autonomia política i administrativa i les corporacions locals amb autonomia administrativa. D'aquest parer ésPage 146 també el Tribunal Constitucional, que en la Sentència 214/1989, de 21 de desembre, donà un giravolt a l'ordre de prelació del sistema de fones, declarant inconstitucionals l'article 5 en la seva totalitat i alguns incisos dels articles 20.2 i 32.2 de la LRBRL. Pel que fa a l'article 5, l'alt Tribunal considerà que el precepte tenia «naturaleza me-ramente interpretativa, sin contenido material alguno, lo que hace alprecepto constitució-nalmente iiegítimo. El orden defuentes de un ordenamiento compuesto es el establecido por el bloque de la constitucionalidad, sin que uno de los elementos de esa realidad compuesta, en este caso el legislador estatal, pueda imponer a todos los demas, como única interpreta-ciónposible, la que élmismo hace». Amb una al·lusió més directa a la qüestió organitza-tiva, el Tribunal considerà també que alguns incisos dels articles 20.2 i 32.2 eren inconstitucionals perquè relegaven la normativa autonòmica a «una posición secundaria, de orden subsidiària o supletòria en cuanto a su eficàcia» respecte del reglament orgànic de l'entitat local. En definitiva, aquesta resolució postula l'aplicació preferent de la legislació autonòmica sobre el reglament orgànic local, puix, com hem dit abans, és evident que les comunitats autònomes han de poder establir una regulació sobre el règim organitzatiu dels ens locals que integren el seu territori i, amb més raó, per a aquells ens als quals es reconeix una forta «interiorització» autonòmica, com és el cas de la comarca. No obstant això, cal fer una crítica a aquesta Sentència constitucional, en et sentit que no estableix criteris hermenèutics que serveixin per delimitar l'abast màxim del contingut d'aquesta regulació autonòmica. Malgrat que la mateixa Sentència reconeix l'existència d'un àmbit reservat a l'autonomia organitzativa local, el problema serà, a la pràctica, evitar que la potestat d'autoorganització de què gaudeixen les entitats locals esdevingui una potestat residual.

    Pel que es refereix a la comarca, i concordantment amb l'argumentació exposada, l'ordre de prelació de les fonts en aquest àmbit, ta! com estableix la disposició final segona de la Llei 8/1987, seria el següent:

  5. La normativa bàsica estatal relativa a les diposicions comunes a tots els ens locals (i molt especialment en aquest tema, el títol V LRBRL sobre règim de funcionament, relacions interadministratives, informació i participació ciutadanes, etc.).

  6. La normativa general autonòmica sobre règim local que conté la Llei municipal catalana (concretament, en el tema organitzatiu, a part del títol VI, el títol IX, «Del funcionament dels ens locals»).

  7. La Llei 6/1987 d'organització comarcal catalana que, per mandat de l'article 83 de l'abans esmentada Llei municipal, regula l'organització bàsica o necessària de la comarca {art. 13 a 19). Es preserva així una uniformitat de base mínima que no fa sinó garantir la possibilitat del desenvolupament posterior de l'autonomia local comarcal.

  8. El reglament orgànic comarcal (en endavant ROC), que s'aplicarà pel que fa a la creació dels òrgans complementaris, el funcionament dels òrgans comarcals, la informació i participació ciutadanes i l'estatut dels seus membres, tal com estableixen la disposició addicional segona de la Llei 8/1987 i l'article 13.3 de la Llei 6/1987. Com veiem, la potestat d'autoorganització es personifica en el Consell Comarcal per mitjà d'aquests reglaments, però també ho pot fer mitjançant l'adopció d'acords en sessió plenària. Normalment, aquests últims es corresponen amb afers de l'àmbit domèstic de l'actuació diària de l'enticat, sens perjudici que algunes de les determinacions quePage 147 s'adoptin, en la mesura que siguin susceptibles de successives aplicacions, assumeixin un clar component normatiu; component normatiu, per contra, inherent al ROC, el qual regula la configuració externa de l'ens comarcal i el seu funcionament bàsic amb clara vocació de permanència i estabilitat, per mitjà d'aquesta norma objectiva, presidida per una llei anterior que així ho habilita.

B) La definició legal dels òrgans de govern de la comarca catalana

Abans d'entrar en l'estudi dels reglaments orgànics, ens hauríem de referir breument al model d'organització administrativa bàsica que estableix la Llei 6/1987 per a la comarca, sens perjudici de tractar-lo posteriorment amb més detall. La definició del model d'organització burocràtica administrativa és important a l'hora de configurar aquest nou ens, per tal que pugui recollir amb suficiència, capacitat i eficàcia, l'administració deis interessos comarcals.

La Llei encomana el govern i administració de la comarca a l'anomenat «consell comarcal» (art. 12). Seguint el seu text, són òrgans necessaris del consell comarcal: el ple, el president, un vicepresident i la comissió especial de comptes (art. 13). La novetat més significativa que presenta l'organització de la comarca és la creació, com a òrgan necessari, d'una nova figura amb funcions executives: el gerent comarcal (art. 13.2). La Llei tracta de superar l'esquema usual d'altres corporacions locals en què les funcions representatives i executives recauen sobre el mateix òrgan, separant així re-presentativitat i gestió. Com veurem més endavant, en aquesta línia també han evolucionat les estructures locals del dret comparat (República Federal Alemanya, Gran Bretanya, Estats Units.), on s'ha demostrat que moltes vegades la representativitat està renyida amb l'eficàcia i que distingir l'element representatiu de l'element d'estricta gestió pot donar resultats positius. Avançarem, doncs, que es tracta d'un model d'organització gerencial que prioritza els aspectes professionals per sobre dels representatius. Nogensmenys, podem objectar d'antuvi que la figura del president no és exclusivament representativa o simbòlica, de manera que es poden plantejar relacions conflictuals amb el gerent. En qualsevol cas, del text de la Llei es desprèn que el consell comarcal, pel gruix de competències amb caràcter mínim que té atribuïdes i pel fet d'elegir els dos òrgans unipersonals esmentats -president i gerent-, és, en definitiva, l'epicentre de l'organització comarcal.

C) Estudi comparatiu dels reglaments orgànics comarcals a Catalunya

Com hem exposat anteriorment, la Llei 6/1987, estableix, amb caràcter mínim, la definició, les competències i les regles de funcionament dels òrgans necessaris de l'organització comarcal. Deixa així un ampli ventall de possibilitats organitzatives complementàries en mans dels consells comarcals, que es manifesten amb l'elaboració de reglaments orgànics propis. L'aprovació dels corresponents reglaments orgànics s'ha demorat, per regla general, gairebé un any des de la constitució dels consells comarcals, i a més, no totes les comarques gaudeixen d'aquesta norma d'organització pròpia. Els reglaments orgànics esdevenen, així, la font normativa bàsica en l'àmbit organitza-tiu per la qual es regeix l'entitat comarcal. A l'igual que qualsevol norma d'organització administrativa, s'inspiren en criteris d'eficàcia i transparència d'actuació i respecten, així mateix, els principis d'autonomia local, de legalitat i de protecció dels drets ciutadans reconeguts en la nostra Constitució.

Page 148

De l'estudi comparatiu dels reglaments orgànics vigents podem extreure, a tall de resum, algunes conclusions generals. Tots els reglaments defineixen com el seu objecte el que ja preveia la disposició final segona , apartat 3r, de la Llei 8/1987, és a dir: la regulació del règim organitzatiu i de funcionament deís serveis comarcals, amb l'observació d'aspectes tan decisius com són la regulació dels seus òrgans de govern i autoritat; el règim jurídic del seu funcionament, amb tractament exhaustiu del contingut del càrrec de conseller i dels deures i els drets que li són inherents i la participació dels municipis i ciutadans en el govern de la comarca. Quant als òrgans essencials i les seves competències, es reprodueixen generalment els articles de la Llei 6/1987, amb poques variacions o ampliacions. Respecte dels òrgans complementaris, pràcticament tots els reglaments s'inspiren en un mateix patró. A títol d'exemple citem les comissions informatives, els grups comarcals, la junta de portaveus, els consellers delegats, etc. Nogensmenys, hi ha algunes diferències importants a l'hora d'establir dos òrgans que tenen certa transcendència: la comissió de govern i la comissió o assemblea d'alcaldes. Normalment, el reglament que en conté un d'ells, conté també l'altre: el primer com a òrgan executiu del consell comarcal, no previst a la llei, i el segon com a manifestació de la participació orgànica dels municipis en el govern de la comarca. Tots els reglaments coincideixen a establir mecanismes de participació ciutadana i municipal en la comarca, sia amb més o menys detall, sia amb més o menys intensitat, i pràcticament tots proclamen la llibertat de constitució d'òrgans de gestió per part del consell comarcal, sota el principi d'economia administrativa. Seguint la tònica general de les altres administracions públiques, s'ha iniciat també en l'àmbit comarcal un procés de creació d'organismes autònoms i d'entitats sotmeses al dret privat que, juntament amb la creació de consells sectorials de participació i representació d'interessos, comença a constituir un entramat organitzatiu important. Finalment, alguns reglaments més complets formulen també els principis de descentralització i desconcentra-ció administratives, tot i que aquests són els menys. Al llarg del treball ja analitzarem més detalladament algunes de les novetats esmentades.

2. El model d'organització adminútrativa en altres lleis de comarcalització
  1. La Llei 3/1986, de 15 de maig, reguladora del procediment de creació de les comarques a la Comunitat Autònoma d'Astúries

Aquesta Llei és una norma fonamentalment procedimental, ja que la regulació del seu contingut es remet a la llei corresponent de creació de cada comarca, la qual constituirà al seu torn la seva norma bàsica. Pel que fa a la composició i funcionament dels seus òrgans de govern, es limita a establir: «Toda comarca constarà de un Consejo Comarcal integrada por representantes elegidos por cada Corporación de entre sus propios miembros, respetando su composictón proporcional, tanto en cuanto al número de conceja-les, como a su representatividad política. La Presidència del consejo comarcal serà coUgiada y estarà formada por un representante de cada corporación municipal, defiriéndose por turnos periódicos la Presidència de las sesiones.»

I aquesta referència sumària a l'existència d'un consell comarcal amb les característiques ja exposades en una part anterior del treball és tot respecte a l'organització del govern comarcal, sense que trobem cap indici de configuració d'un model gerència! d'organització local.

--------------------------

[1] Així, l'exposició de motius de la Llei 6/1987 estableix: «en la mesura que la comarca ha de tenir uns interessos propis, la llei determina també els àmbits materials respecte els quals la legislació de la Generalitat en els diferents àmbits de l'actuació pública li ha de reconèixer competències».

[2] El fet que aquests òrgans tinguin una funció de representació política no exclou l'exercici d'una altra funció essencial: la gestió de serveis públics, pròpia de la vessant administrativa. Això voldrà dir que la seva actuació anirà orientada pels principis administratius cap a uns fins predeterminats i enumerats per les normes jurídiques.

[3] Els primers resultats es publicaren per Decret de 13 de febrer de 1933 i els efectes administratius per Decret de 27 d'agosti 23 de desembre de 1936. VWJ.Vilà i J.Sarrión, El sentit històric de L· comarca a Catalunya.

[4] Això s'explicaria per les circumstàncies del moment, ja que en plena Guerra Civil no era oportú fer una regulació ambiciosa i definitiva de les comarques.

[5] La llei d'alta muntanya defineix els consells comarcals com a òrgans amb «plena personalitat jurídica, naturalesa territorial i caràcter representatiu», integrats per dos representants de cadascun dels municipis pertanyenns al seu àmbit territorial (art.15)- En el mateix sentit, el Decret 297/1983, de 14 de juliol, pel qual s'estableix el procediment per a l'elecció dels membres dels consells comarcals de muntanya i la seva constitució.

[6] J. Tornos i Mas, «El ente comarcal en la ley catalana de alta montana». Jornadas de estudio sobre la organizaciàn territorial del Estada, volum III, 1985.

[7] El Tribunal Constitucional ha confirmat el fet que la Constitució no prescriu un sistema electoral concret d'elecció dels ens locals (STC 38/1983, de 16 de maig i 75/1985, de 21 de juny).

[8] La Constitució estableix una reserva de llei orgànica per la matèria del règim electoral genera], via article 81.1. El Tribunal Constitucional interpreta que aquesta garantia s'estén també al règim electoral dels ens locals (STC 38/1983, de 16 de maig).

[9] A. Bayona i Rocamora, «L'organització territorial de Catalunya: marc jurídic i propostes», i Autonomies, 1986, núm 5. T.Forit i Llovet «La comarca y las estructuras del gobierno local», a l'obra col·lectiva La provincià en el sistema provincial, 1991.

[10] Nivells intermedis com els cabildos canaris, els consells insulars de Balears i, fins i tot, les diputacions forals dels territoris històrics del País Basc.

[11] El Tribunal Constitucional ha considerar vàlid el mínim del 3% que en el mateix sentit establia la LOREG, puix estima que «el propósito del legislador era restringir, para los partidos o grupos polílkos cuyo soporte electoral es màs reducido, el acceso al Congreso de los Diputados, dt manera que U proporcionalidad electoral sea compatible con el resultado de que L· representación de los electores en esa Càmara no sea en acceso fragmentaria, quedando encomendada a formaciones políticas de cierta rclevancia» {STC 75/985, de 21 de juny).

[12] El nombre de regidors que pertoca a cada municipi no pot guardar una relació d'estricta proporcionalitat amb cl nombre d'habitants dels municipis, de manera que no representen el mateix, en termes proporcionals, quarre regidors d'un ajuntament de 10.000 habitants que quatre regidors d'un de 100.000 habitants.

[13] En aquesta línia és esclaridor l'estudi d'Antoni Prunes a la revista Catalunya Municipal {aura 12, de 25 de febrer de 1987), que il·lustra numèricament les peculiaritats comarcals, simulant l'aplicació paral·lela del sistema electoral previst a la Llei 6/1987 i del mateix mecanisme aplicat únicament en proporció al nombre de vots obtinguts per a cada opció política. El resultat és que el primer, comparat amb el segon, fa canviar la majoria de govern en 10 comarques.

[14] No obstant això, també es computaran conjuntament els vots i els regidors obtinguts per les agrupacions d'electors que, abans de la celebració de les eleccions municipals, hagin comunicat per escrit a la junta electoral corresponent la seva voluntat d'associar-se amb altres agrupacions d'electors del mateix àmbit comarcal, i superin el mínim del 3% (articles 20.4 de la Llei 6/87 i disposició addicional de la Llet 22/1987).

[15] F. Pallarès i R.Canals, «L'elecció dels consells comarcals a les propostes sobre organització territorial de Catalunya", a Autonomies, 1986, núm 5.

[16] Pel que fa a la comarca, coma ens territorial local català, té reconeguda aquesta potestat a l'article 8 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya i a l'article 13.3 de la Llei comarcal catalana.

[17] STC de 2 febrer i de 22 de juliol de 1981.

[18] Tot i que una part minoritària de la doctrina els circumscriu a l'Administració de l'Estat (J. L. Meilà; M. Baena).

[19] STC de 28 de juliol i de 2 de febrer de 1981 i 2!4/89 de 21 de desembre.

[20] Per bé que la normativa bàsica s'havia de limitar al contingut de la LRBRL, la disposició final sèpcima del TRRL declarava alguns dels seus preceptes com a bàsics; declaració que es pot considerar invàlida per aplicació de la doctrina de Vultra vires puix el Govern es va extralimitar en l'ús de la delegació legislativa prevista a la disposició final primera de la LRBRL. De fet, el Tribunal constitucional va confirmar aquesta inconstitucionalitat en la Sentència 385/1993, de 23 de setembre.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR