Josep Ruaix i Vinyet, «Diccionari auxiliar»

AutorCarles Duarte
Páginas325-326

Page 325

Josep Ruaix i Vinyet, Diccionari auxiliar, J. Ruaix, Moià, 1996, 432 pàg., isbn 84-920619-7-9.

La tasca realitzada per Josep Ruaix i Vinyet a fi de millorar el coneixement i la qualitat de l'ús de la llengua catalana és sens dubte d'una gran importància. Els seus manuals per a l'aprenentatge de la llengua catalana han estat un instrument d'una gran difusió i eficàcia, com ho demostren les reedicions que se n'han publicat i el gran nombre d'aprenents que n'han fet ús profitosa-ment.

La darrera obra editada fins ara per Josep Ruaix, Observacions crítiques i pràctiques sobre el català d'avui, en dos volums, és un clar exponent de la voluntat de l'autor d'endinsar-se en nous terrenys, d'incorporar en els seus treballs una perspectiva més crítica i reflexiva, al costat de la pedagògica, que ha predominat en el gruix de la seva extensa producció bibliogràfica sobre la llengua catalana.

Ara Josep Ruaix ens ofereix una nova aportació, que enriqueix notablement el conjunt de la seva producció lingüística. Es tracta d'un Diccionari auxiliar, que s'estructura en dos grans blocs: un «Repertori lexicogràfic d'interferències en el català d'avui» i un extens recull de «Dubtes, incorreccions, preferències i remarques lingüístiques».

A partir del seu extraordinari bagatge de coneixements lingüístics i dels fitxers inèdits deixats per Isidre Illa, Josep Ruaix ha construït una obra sòlida, oportuna i important. Pot sorprendre la publicació avui d'una obra d'aquestes característiques. Són coneguts els diccionaris i vocabularis de barbarismes que Antoni Careta i Vidal va fer alPage 326darrer tombant de segle i ho són també les obres de naturalesa anàloga publicades a la darrera etapa del franquisme.

Però Josep Ruaix, reprenent una tradició que en català té antecedents tan antics com les Regles d'esquivar vocables o mots grossers o pa-gesívols, de Bernat Fenollar i Jeroni Pau (1487), ens presenta una obra solvent i d'un gran interès.

Hi analitza minuciosament el conjunt del lèxic habitual de la llengua i ens hi fa notar, amb un criteri documentat i encertat, els mots i les formes incorrectes que s'han anat estenent en l'ús quotidià de la llengua. Josep Ruaix ens dóna una eina que ha de permetre evitar els errors lingüístics més freqüents i comprendre les raons que fan que aquestes formes siguin considerades inadmissibles i les solucions adequades per expressar en català correctament els mateixos conceptes.

En aquest diccionari, Josep Ruaix ha tingut en compte les principals obres lexicogràfiques catalanes, incloent-hi el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, publicat recentment. Això fa que als articles del diccionari trobem sovint anotacions molt valuoses fetes des de l'experiència de qui fa anys que es dedica amb tenacitat i passió a l'estudi de la llengua catalana, però també des d'un coneixement exemplar de les obres de referència en aquest camp. Aquest Diccionari auxiliar, extens i alhora manejable, és realment un excel·lent intrument de treball auxiliar dels diccionaris generals, i el rigor i l'ambició amb què ha estat elaborat en fan una obra utilíssima i plenament actual.

Carles Duarte i Montserrat

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR