Josep M. Mas i Solench, «Jutjats de pau»

AutorCarles Duarte
Páginas287-289

Page 287

Josep M. Mas i Solench, Jutjats de pau, 4 vols., Barcelona, Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, 1988, vol. I, 126 pàgs.; vol. II, 119 pàgs.; vol. in, 112 pàgs.; vol. IV, 154 pàgs.; isbn 84-393-0936-8, 84-393-0937-6, 84-393-0945-7, 84-393-0943-0.

El Departament de Justícia de la Generalitat, que de moment disposa de competències limitades en matèria d'administració de Justícia, ha fet un notable esforç per facilitar-hi la modernització dels mitjans tècnics de treball i la introducció de la llengua catalana.

L'obra que ara ressenyem s'insereix també en aquesta política de suport a la tasca judicial i s'adreça especialment als jutjats de pau. Tots els volums comparteixen el mateix esperit de claredat expositiva i d'estructura de manual de consulta. Aquest plantejament resulta un encert indiscutible de l'obra (recordem que per accedir a la condició de jutge de pau no és un requisit la llicenciatura en dret).

El primer volum, dedicat als conceptes generals i revisat per Enric Lecumberri, president de la Sala Tercera Contenciosa Administrativa de l'Audiència Territorial de Barcelona, s'inicia amb un pòrtic del Conseller de Justícia i amb una presentació d'Enric Lecumberri. A continuació hi trobem una introducció global de l'obra, una llista d'abreviatures, un examen de diferents aspectes bàsics (la jurisdicció, la competència, el jutjat de pau, actuacions i resolucions,Page 288la llengua i qüestions de competència). Després, aquest primer volum inclou un vocabulari castellà-català i català-castellà dels mots d'utilització més freqüent als jutjats de pau. Considerem força correcta la selecció dels mots incorporats en aquest vocabulari i les solucions que s'hi adopten (amb alguna excepció, com nombrament). El primer volum acaba en uns formularis de caràcter general.

El segon volum, dedicat als procediments civils, és revisat i presentat per Joan Poch i Serrats, magistrat de la Sala Primera Civil de l'Audiència Territorial. Aquest volum es distribueix en tres blocs de contingut diferent: la introducció general, amb una presentació de les qüestions més rellevants que afecten els procediments civils dins dels jutjats de pau (el procediment civil, formes de comunicació, acte de conciliació, el judici verbal, procediments), la transcripció de la legislació corresponent i uns formularis força complets (de comunicacions, de l'acte de conciliació i del judici verbal).

El tercer volum és destinat als procediments penals i n'ha fet la revisió i la presentació Àngel de Prada Mendoza, magistrat de là Magistratura de Treball núm. 25 de Barcelona. Aquest volum té una estructura paral·lela a la de l'anterior: una introducció general, amb el tractament dels aspectes més importants (el procediment penal, formes de comunicació, acte de conciliació, les faltes i les seves penes, el judici de faltes, altres procediments), la reproducció de la legislació aplicable i els formularis (en cas de mort, en cas de lesions, delictes contra l'honestedat i delictes contra la propietat).

El quart volum, el darrer dels recollits en aquesta ressenya (n'hi ha anunciat un cinquè sobre consultes pràctiques), correspon al registre civil, ha estat revisat per Josep M. Aragó i Cabanas, ex-jutge titular de Registre Civil de Barcelona, i n'ha fet la presentació lago de Balanzó, Director General de Relacions amb l'Administració de Justícia. Com en el cas dels dos anteriors, també aquest volum s'estructura en una part introductòria i descriptiva (el registre civil, el naixement, el matrimoni, la defunció, les certificacions, la fe de vida o d'estat, procediments derivats de les inscripcions), la transcripció dels articles 98-164 del Reglament de Registre Civil i els formularis (el naixement, el matrimoni, la defunció, les certificacions, fe de vida o estat). Recordem que amb posterioritat a la publicació del llibre, al boe 135, de 6 de juny de 1988, apareixen els nous models de documents per al registre civil amb la versió oficial en castellà, català, gallec i èuscar.

Així, doncs, l'obra de Josep M. Mas i Solench, revisada en el seu conjunt pel Gabinet d'informàtica i traduccions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, constitueix una transcendent novetat bibliogràfica, que ha de contribuir decisivament a facilitar el treball dels jutges de pau i la presència en aquest àmbit de la llengua catalana. PotserPage 289podem lamentar que no s'hi hagi adoptat una actitud més decidida en la.renovació dels formularis de documents, que, com succeeix en altres sectors del món jurídic, fóra convenient actualitzar en les fórmules i el disseny.

Felicitem, doncs, l'autor i l'editor per aquest valuós llibre i esperem que futures publicacions permetin de continuar avançant en aquest mateix sentit.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR