Joan Veny, «Onomàstica i dialectologia»

AutorCarles Duarte
Páginas317

Page 317

Joan Veny, Onomàstica i dialectologia, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1996,228 pàg,, isbn 94-7826-742-5.

Joan Veny és sens dubte una de les personalitats més sòlides i brillants de la filologia catalana actual. N'és una prova contundent la seva extensa i important bibliografia sobre dialectologia, etimologia... A més, la seva prestigiosa i eficaç tasca docent a la Universitat de Barcelona ha contribuït positivament a la formació de noves generacions de lingüistes.

Amb l'edició d'aquest nou llibre, Onomàstica i dialectologia, Joan Veny aplega en un volum divuit treballs publicats prèviament en revistes i en miscel·lànies d'homenatge. El primer dels estudis reproduïts és el que dóna nom al llibre i correspon a la ponència llegida per l'autor al xx Col·loqui General de la Societat d'Onomàstica. Joan Veny inclou aquest treball, juntament amb un altre que porta per títol «Toponímia i fraseologia dialectal: "Quedar amb ses llànties de Campos"», dins el primer bloc de l'obra, dedicat precisament a examinar els vincles que uneixen l'onomàstica i la dialectologia; disciplines que, en ser utilitzades de forma complementària, reforcen la seva capacitat de descripció i d'explicació del fet lingüístic, com Joan Veny il·lustra amb diversos exemples.

El segon grup de textos té com a matèria comuna la toponímia. Joan Veny hi aplega vuit treballs d'un gran interès, que es refereixen als topònims de llocs tan diversos com Llucmajor, Reus, Ca-bacers o Tremp.

Pel que fa al tercer apartat del llibre, l'autor hi recull cinc estudis sobre antroponímia, sobre el cognom Gamundí/Gamundi, sobre els cognoms catalans Mirabet i Porcet, sobre els motius de Sitges i sobre els noms de casa de Llorenç i Maldà, precedits per un breu i encertat text de reflexió a l'entorn de l'antroponímia i la lingüística diacrònica, en què l'autor demostra la utilitat de les atestacions antroponímiques per fer retrocedir segles enrere la primera datació d'uns quants mots fornida per les principals obres lexicogràfiques de referència.

Joan Veny destina la quarta part del llibre a reproduir tres textos dedicats a fer una semblança i una valoració de sengles figures eminents de l'onomàstica i la dialectologia catalanes. Es tracta d'Enric Moreu-Rey, Francesc de B. Moll i Joan Coromines, tres filòlegs que ocupen un lloc destacat en la lingüística catalana del segle xx.

Completen el volum Onomàstica i dialectologia una llista d'abreviatures, la indicació de la procedència dels treballs, un utilíssim índex de mots i un índex d'il·lustracions.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR