Illes Balears

AutorAntoni Nadal
CargoProfessor de llenguatge administratiu
Páginas250-254

Page 250

Ajuts i subvencions

Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 18 de gener de 1994, sobre suport a la producció editorial en llengua catalana (Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears —bocaib— núm. 15, de 3 de febrer de 1994), d'acord amb el que preceptua la disposició final del Decret 34/1984, de 10 de maig, modificat pels decrets 34/1985 i 3/1990, sobre suport a la producció editorial en llengua catalana.

Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 18 de gener de 1994, sobre suport genèric a la producció fonogràfica en llengua catalana (bocaib núm. 17, de 8 de febrer de 1994), d'acord amb el que estableixen les disposicions finals primera i segona del Decret 49/1988, de 12 de maig, modificat pel Decret 7/1992, de 13 de febrer, sobre suport genèric a la producció fonogràfica a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Resolució del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 15 de desembre de 1993, per la qual es convoquen ajudes i subvencions per donar suport al programa cultural de 1994 (bocatb núm. 4, de 8 de gener de 1994), en virtut del que disposa el Decret 78/1989, de 31 de juliol (bocaib núm. 98, de 1989), regulador de les subvencions de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports.

Ensenyament

Resolució del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 23 de desembre de 1993, per la qual s'aproven els llibres de text i el material didàctic de i en llengua catalana (bocaib núm. 3, de 6 de gener de 1994).

Resolució del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 17 de febrer de 1994, per la qual s'aproven els llibres de text i el material didàctic de i en llengua catalana (bocaib núm. 26, d'l de març de 1994).

El Ple del Parlament, en la sessió del 3 de maig de 1994, va aprovar

Page 251

la següent resolució derivada d'una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Partit Popular-Unió Mallorquina: «El Parlament de les Illes Balears insta el mec que, segons els reiterats acords de la Comissió de Direcció del Conveni General de Cooperació entre el mec i la caib, de 29 de maig de 1990, arbitri les mesures administratives i econòmiques i les disposicions adequades perquè als professors d'educació primària se'ls descomptin de l'horari lectiu les hores setmanals que dediquen a la realització dels cursos de reciclatge de la Eengua catalana.» (Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears —bopib— núm. 138, de 20 de maig de 1994.)

El Ple del Parlament, en la sessió del 3 de maig de 1994, va aprovar la següent resolució derivada d'una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari pp-um: «El Parlament de les Illes Balears insta el Ministeri d'Educació i Ciència a formalitzar amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears un conveni per a l'experimentació conjunta, en els centres docents públics i privats, de les futures fases d'experimentació del Model Educatiu Propi de les Illes Balears.» (bopib núm. 138, de 20 de maig de 1994.)

El Ple del Parlament, en la sessió del 26 d'abril de 1994, va aprovar la següent resolució derivada d'una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari pp-um: «El Parlament de les Illes Balears insta el Ministeri d'Educació i Ciència i la Conselleria de Cultura, Educació i Esports a coordinar les actuacions dels seus departaments de normalització lingüística a Balears, i a gestionar-los conjuntament, per tal d'assolir la més correcta avaluació del procés d'incorporació de la llengua catalana en tots els àmbits d'ensenyament no universitari a les Illes Balears.» (bopib núm. 137, de 13 de maig de 1994.)

El Ple del Parlament, en la sessió del 27 d'abril de 1994, va aprovar les següents resolucions derivades d'unes proposicions no de llei presentades pel grup parlamentari pp-um:

El Parlament de les Illes Balears insta el Ministeri d'Educació i Ciència a compartir amb la Direcció General d'Educació del Govern balear, la gestió i el control dels cursos de reciclatge en llengua catalana per a professors i a programar conjuntament les mesures adequades per fer efectives les disposicions autonòmiques en aquesta matèria.

(bopib núm. 137, de 13 de maig de 1994.)

El Parlament de les Illes Balears insta el mec que, en compliment del que es va acordar al Conveni General de Cooperació, de 29 de maig

Page 252

de 1990, dediqui cada any una partida pressupostària suficient per dotar els alumnes d'ensenyament no universitari de les Illes Balears del material didàctic escaient en llengua catalana.

(bopib núm. 137, de 13 de maig de 1994.)

@Junta Avaluadora de Català

Resolució del director general de Cultura, de 15 de març de 1994, per la qual convoca les proves per a l'obtenció dels certificats oficials de coneixements de català que expedeix la Junta Avaluadora de Català (bo-caib núm. 42, de 7 d'abril de 1994, i correcció d'error en el bocaib núm. 48, de 21 d'abril de 1994).

@Toponímia

La Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament de les Illes Balears, en la sessió del 30 de novembre de 1993, va aprovar la següent resolució derivada de proposició no de llei presentada pel grup parlamentari pp-um: «El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de la Comunitat Autònoma a dirigir-se a tots els ajuntaments que no hagin canviat totes les plaques de carrer en la nostra llengua per tal de convidar-los a fer-ho, atesa la importància que té per a la normalització lingüística de la nostra comunitat.» (bocaib núm. 119, de 12 de gener de 1994.)

@Biblioteques

La Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament de les Illes Balears, en la sessió del 16 de març de 1994, va aprovar la següent resolució derivada d'una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Partit Socialista de Mallorca i Entesa de l'Esquerra de Menorca: «El Parlament de les Illes Balears acorda d'interessar del Delegat del Govern les gestions pertinents per tal que a la Biblioteca de l'hospital de Son Dureta (Palma) siguin incorporades les obres d'autors en llengua catalana, així com les versions catalanes d'autors d'altres àrees lingüístiques.» (bopib núm. 129, de 8 d'abril de 1994.)

Page 253

@Funció pública

Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les IUes Balears (bocaib núm. 36, de 24 de març de 1994). El capítol ix d'aquest Reglament tracta de la llengua pròpia d'aquesta Comunitat Autònoma. Segons l'art. 39, «aquells que aspirin a ocupar els llocs de treball inclosos en la convocatòria que, d'acord amb la relació de llocs aprovada, tenguin assignat un nivell determinat de coneixement de la llengua catalana que sigui un requisit essencial per exercir-los, hauran de superar la puntuació mínima exigida en la convocatòria de l'exercici corresponent, el qual serà sempre el primer dels que es realitzin a la fase d'oposició». I, d'acord amb l'article 40.1, «aquells que resultin seleccionats i obtenguin un lloc de treball que d'acord amb la relació de llocs aprovada, tenguin assignat un determinat nivell de coneixement de la llengua catalana que no constitueixi requisit essencial per exercir-lo, hauran d'acreditar, si no ho havien fet eventualment en l'exercici voluntari de llengua catalana que estableixi la convocatòria, que tenen aquest nivell de coneixement. En cas contrari, i abans de la presa de possessió, d'acord amb el que disposa l'article 45 de la Llei 2/89, de 22 de febrer, de la funció pública de la CAIB, s'hauran de comprometre a realitzar els cursos que organitzi amb aquesta finalitat l'Administració autonòmica, a través de I'ibap o l'organisme o servei que exerceixi aquestes funcions, fins a assolir el nivell corresponent al lloc de treball, circumstància que acreditarà presentant el certificat corresponent.» Finalment, l'art. 40.2 estableix que «si el personal compromès a assistir a aquest curs o cursos deixava d'anar-hi sense causa justificada, es considerarà falta, a l'efecte de l'aplicació del règim disciplinari regulat en el capítol v (art. 96 a 103), títol v, de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública d'aquesta Comunitat Autònoma. La gravetat o levitat d'aquesta falta es qualificarà atenent els criteris continguts a l'article 100 de l'esmentada Llei 2/1989

Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el Reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'Administració de la caib (bocaib núm. 41, de 5 de maig de 1994). Un dels mèrits de consideració necessària a tots els concursos de mèrits que convoqui l'Administració de la caib és de tenir el nivell de coneixement oral i escrit de la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma. Doncs bé, d'acord amb l'art. 14.1 d'aquest Reglament, el coneixement esmentat «s'ha d'acreditar mitjançant l'aportació del certificat expedit per

Page 254

l'organisme o centre oficial oportú. Es valorarà també, si s'escau, el certificat d'haver realitzat amb profit els cursos impartits per l'Institut Balear d'Administració Pública o per l'organisme o servei que n'assumeixi les funcions en el futur. Els certificats a valorar s'han de referir als tipus de coneixements següents: coneixements orals, coneixements elementals, coneixements mitjans, coneixements superiors, coneixements de llenguatge administratiu. Si s'aporta més d'un certificat, puntuarà únicament aquell que sigui més adequat al lloc de treball de què es tracti. La convocatòria haurà d'expressar l'àmbit de vigència temporal que pugui atribuir-se als distints certificats que es puguin presentar per acreditar aquest mèrit, sense perjudici de poder justificar l'actualització dels coneixements, si s'escau.

Crida a l'ús públic del català

El Ple del Parlament, en la sessió del 12 d'abril de 1994, va aprovar la següent resolució derivada d'una moció presentada pel grup parlamentari Partit Socialista de Mallorca i Entesa de l'Esquerra de Menorca, relativa als criteris de la Presidència del Govern en el desenvolupament de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears: «El Parlament de les Illes Balears fa una crida a tots els ciutadans de les Illes Balears a participar d'una manera activa en la recuperació de l'ús de la nostra llengua.» (BOPIB núm. 135, de 6 de maig de 1994.)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR