Illes Balears

AutorAntoni Nadal
CargoProfessor de llenguatge administratiu
Páginas280-285

Page 280

Ajuts i subvencions

Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 17 de novembre de 1994, per la qual s'ofereixen beques d'investigació sobre ensenya-

Page 281

ment de la llengua catalana, la història i la cultura de les illes Balears (bo-caib núm. 145, de 26 de novembre de 1994). Són deu beques d'investigació dotades amb 840.000 pessetes cada una.

Junta Avaluaàora de Català

Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 7 d'octubre de 1994, per la qual s'incorpora a la Junta Avaluadora de Català un representant de la Direcció General de Cultura (bocaib núm. 137, de 8 de novembre de 1994).

Resolució del director general de Cultura, de 27 de juny de 1994, per la qual fa pública la relació d'aprovats en les proves de la convocatòria de febrer de 1994 de la Junta Avaluadora de Català (bocaib núm. 84, de 12 de juliol de 1994).

Resolució del director general de Cultura, de 19 de juliol de 1994, per la qual es fa pública la relació d'aprovats en les proves de la convocatòria de juny de 1994 de la Junta Avaluadora de Català (bocaib núm. 98, d'li d'agost de 1994, correcció d'errors en el núm. 130, de 25 d'octubre de 1994).

Resolució del director general de Cultura, de 7 de novembre de 1994, per la qual convoca les proves per l'obtenció dels certificats oficials de coneixements de català que expedeix la Junta Avaluadora de Català (bocaib núm. 140, de 15 de novembre de 1994).

Ensenyament

Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports sobre l'ús de la llengua catalana, pròpia de les illes Balears, com a llengua vehicular en l'ensenyament no universitari (bocaib núm. 105, de 27 d'agost de 1994). Aquesta Ordre deroga la del 29 d'agost de 1986, que havia quedat desfasada per la logse. Segons la nova Ordre, el projecte lingüístic de centre serà l'instrument de planificació que garantirà l'ús progressiu de la llengua catalana, pròpia de les Balears, i de les seves modalitats insulars, com a llengua vehicular de l'ensenyament i de la comunicació del centre, en harmonia amb el castellà i les altres llengües curriculars no oficials. D'acord amb l'Ordre, «els centres que, de manera excepcional, vulguin fer servir exclusivament una de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma, sigui la catalana o la castellana, com a vehicular de tot l'ensenyament

Page 282

-a excepció de l'ensenyament de l'altra llengua oficial i de l'àrea o àrees de llengües estrangeres- n'hauran de sol·licitar autorització a la Conselleria de Cultura, Educació i Esports, després de l'acord del claustre de professors i del consell escolar del centre, i amb una exposició raonada de motius. En tots els casos, s'adoptaran les mesures necessàries per garantir un aprenentatge adequat a les exigències de la legislació vigent de l'altra llengua oficial». Segons l'oposició parlamentària, el caràcter excepcional del català com a llengua vel·iicular de tot l'ensenyament no s'ajusta a l'article 22 de la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les illes Balears. Però el Ple del Parlament, en la sessió del 3 de novembre de 1994, va rebutjar la Moció del grup parlamentari Socialista, de 12 d'agost de 1994, relativa a l'ensenyament de la llengua catalana a les illes Balears, i contrària a l'Ordre del conseller de Cultura, Educació i Esports (bocaib núm. 155, de 28 d'octubre de 1994). Algunes entitats cíviques i culturals han interposat un recurs contra aquesta Ordre.

Resolució del conseller de Cultura, Educació i Esports, de 7 de juliol de 1994, per la qual s'aproven els llibres de text i el material didàctic de i en llengua catalana (bocaib núm. 90, de 26 de juliol de 1994).

Joventut

Ordre de la Conselleria de Governació, de 20 d'octubre de 1994, per la qual s'aprova el Reglament del Consell de la Joventut de les Illes Balears. Una de les funcions del Consell és facilitar la comunicació amb els organismes equivalents de les comunitats autònomes i sobretot amb les que tenguin com a pròpia, a tot el seu territori o en part, la llengua catalana (bocaib núm. 132, de 29 d'octubre de 1994).

Funció pública

Decret 82/1994, de 30 de juny, pel qual s'aproven les bases, el barem de mèrits Í la convocatòria del concurs de proveïment per a personal funcionari dels llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que deroga les bases i el barem continguts en el Decret 39/192, per al proveïment de llocs de treball del personal funcionari de l'Administració de la caib. Pel que fa al coneixement oral i escrit de català, entre els mèrits de consideració necessària es valoraran els certificats que es refereixen als tipus de coneixement següents:

Page 283

  1. Coneixements orals: 0,5 punts.

  2. Coneixements elementals: 1 punt.

  3. Coneixements mitjans: 1,5 punts.

  4. Coneixements superiors: 2 punts.

  5. Coneixements de llenguatge administratiu: 2,5 punts.

Excepcionalment, per a aquest primer concurs immediat a l'entrada en vigor del Reglament i ateses les circumstàncies dels cursos de català que ha impartit l'Institut Balear d'Administració Pública, els certificats que s'hi hauran de valorar es podran referir a l'aprofitament parcial dels cursos corresponents que, en aquest cas, puntuaran proporcionalment (bo-caib núm. 86, de 16 de juliol de 1994).

Correcció d'errades advertides en la publicació del Decret 75/1994, de 26 de maig, sobre barem de mèrits de valoració automàtica en els concursos de funcionaris d'Administració local amb habilitació nacional (bo-caib núm. 99, de 13 d'agost de 1994). EI 22 de novembre de 1994, el Ple del Parlament rebutjà la moció del grup parlamentari Partit Socialista de Mallorca i Entesa de l'Esquerra de Menorca, relativa al Decret 75/1994, de 26 de maig, sobre barem de mèrits de valoració automàtica en els concursos de funcionaris públics de l'Administració local amb habilitació nacional, de la Conselleria de Governació, i que era conseqüència de la interpel·lació que es va debatre el 8 de novembre de 1994.

Ordre conjunta del conseller de Cultura, Educació i Esports, i el conseller de la Funció Pública, per la qual s'aproven les funcions dels llocs de treball de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports. D'acord amb aquesta Ordre, el Servei de Política de Normalització Lingüística s'inclou en la Direcció General de Cultura i estructura la seva activitat a partir de les àrees següents: d) Àrea d'assessorament lingüístic i traducció, b) Àrea d'ús oficial i acreditació de coneixements del català, c) Àrea de promoció social de l'ús de la llengua catalana. Funcions: planificar, organitzar, coordinar i supervisar el procés de normalització de la llengua catalana a les illes Balears, d'acord amb l'art. 39 de la Llei 3/1986, de 29 d'abril. Exercir la direcció, el control i la coordinació de totes les àrees d'actuació del Servei. Elaborar, proposar i avaluar els programes i els plans d'actuació a càrrec seu.

Biblioteques

El Ple del Parlament, en la sessió del 26 d'octubre de 1994, va aprovar la Resolució següent derivada d'una moció no de llei presentada

Page 284

pel grup parlamentari psm i eem, amb la transacció del grup parlamentari Mixt:

  1. Potenciar l'accés a la cultura, la literatura i al coneixement universal a través de la llengua catalana, mitjançant l'adquisició d'obres editades en català.

  2. La Biblioteca Pública de Mallorca promourà molt especialment el llibre en català que incorpori com a novetats. Igualment, als expositors que es mantenguin instal·lats dins les sales amb fins promocionals, s'Haurà de concedir una atenció preferent als llibres en llengua catalana. Així mateix convendrà promoure accions que en fomentin la lectura.

Universíada 1999

El Ple del Parlament, en la sessió del 30 de novembre de 1994, va aprovar la Resolució següent derivada d'una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Socialista: «D'acord amb l'article 3 de l'Estatut d'Autonomia i amb la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística, la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, juntament amb la castellana, tindrà el caràcter d'idioma oficial. En conseqüència, en totes les activitats de la Universíada 1999 figurarà amb caràcter preeminent l'ús de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, juntament amb el castellà i les llengües francesa i anglesa, atès que són oficials com a llengües de la fisu (Federació Internacional de l'Esport Universitari)» (bo-caib núm. 163, de 23 de desembre de 1994).

Administracions públiques

Llei, de 13 de desembre de 1994, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sòcio-culturaí, d'animació sòcio-cultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports (bocaib núm. 163, de 23 de desembre de 1994). S'atribueixen als consells insulars de Mallorca, de Menorca i d'Eivissa i Formentera, dins el seu àmbit territorial, i amb caràcter de pròpies, totes les competències executives i de gestió assumides per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb relació a les cinc matèries esmentades.

Convocatòria de la provisió, mitjançant concurs de mèrits, d'una plaça laboral fixa de tècnic/a de normalització lingüística, prevista en la plan-

Page 285

tilla pressupostària de 1994 de l'Ajuntament d'Eivissa (bocaib núm. 91, de 28 de juliol de 1994).

Modificació del Reglament municipal de normalització lingüística de l'Ajuntament de Felanitx, aprovada inicialment en la sessió del 3 d'octubre de 1994 (bocaib núm. 135, de 3 de novembre de 1994).

Resolució, de 22 de setembre de 1994, de la consellera de Governació per la qual es requereix l'anul·lació de l'acord de l'Ajuntament d'Inca, de 20 de setembre de 1994, que establia com a requesit necessari el coneixement de la llengua catalana per poder concursar a la plaça d'interventor/a de fons.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR