Olimpíades de Pequín: marques mínimes de drets humans

Páginas27-28

Page 27

L'objectiu de l'Olimpisme és posar sempre l'esport al servei del desenvolupament harmònic de l'home, amb la finalitat d'afavorir l'establiment d'una societat pacífi ca i compromesa amb el manteniment de la dignitat humana.

Carta Olímpica, Principis fonamentals, paràgraf 2.

Xina va prometre posar el seu llistó de drets humans més alt de cara a la celebració dels Jocs Olímpics. Però segueix sense complir "marques mínimes" segons els últims informes d'Amnistia Internacional. Quan la Xina va ser seleccionada com a seu dels Jocs Olímpics de 2008, es va dir que seria una oportunitat de desenvolupar el respecte pels drets humans al país. "Estem convençuts que els Jocs Olímpics milloraran el respecte als drets humans a la Xina", va afirmar Jacques Rogge, president del Comitè Olímpic Internacional, el 24 d'abril de 2002. "Permetent que Pequín sigui seu dels Jocs ajudareu al desenvolupament dels drets humans", va assegurar el 2001 Liu Jingmin, vicepresident del Comitè per la Candidatura de Pequín a les Olimpíades.

No obstant això, a pocs mesos del començament, la flama de la torxa olímpica segueix apagada per greus motius de preocupació, segons mostren els últims informes d'Amnistia Internacional. Malgrat algunes reformes al voltant de la pena de mort, Xina segueix sent el principal botxí del món. Els activistes de drets humans continuen sotmesos a detenció i fustigació. Els usuaris d'Internet s'enfronten a la censura. Les formes de detenció sense judici anomenades "reeducació pel treball" i "rehabilitació per ús de drogues", s'han ampliat amb la finalitat de "netejar" Pequín abans de la celebració de les Olimpíades.

El 2007 es van aprovar disposicions temporals que donen major llibertat d'acció a la premsa estrangera, però a la pràctica no es permet informar lliurement, alhora que s'ha restringit la capacitat d'informar dels periodistes nacionals. Desenes de periodistes i escriptors es troben presos a Xina per informar de qüestions considerades delicades. Entre aquestes persones hi figura Shi Tao, qui compleix una condemna de 10 anys per haver enviat un missatge de correu electrònic en el qual resumia un comunicat del Departament Central de PropagandaPage 28 sobre la manera en què els periodistes havien de tractar el 15è aniversari de la repressió del moviment democràtic de 1989. La seva detenció va ser facilitada per l'empresa d'Internet Yahoo!, que va proporcionar les dades de l'usuari.

Si no es corregeix ràpidament aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR