Extraordinari Vallet

AutorAlberto Sáenz de Santa María Vierna
CargoNotari de Càceres
Páginas20-23

Page 20

El 25 de juny de 2011 va morir Juan Berchmans Vallet de Goytisolo, un gran Notari i -sense exagerar- un dels més grans juristes espanyols i europeus del segle XX.

L’aportació de Vallet al món del Dret és literalment immensa i els seus coneixements jurídics, simplement sorprenents.

Abasten des dels conceptes bàsics del Dret civil i l’Ordenament jurídic - un gruixut volum de més de mil pàgines recopila estudis seus en aquest camp i en d’altres sota el títol Estudios sobre fuentes del Derecho y el método jurídico- fins al Dret mercantil -la majoria dels seus Estudios varios estan dedicats a aquest sector de l’Ordenament.

També es va ocupar del que avui anomenem Dret agrari i urbanístic -anteriorment, objecte d’atenció freqüent a través de la distinció entre «allò rural» i «allò urbà», perspectiva molt utilitzada en l’estudi dels territoris forals-, i va arribar a tractar fins i tot el Dret internacional privat -amb ponències a més de cinc congressos internacionals del Notariat llatí.

Si per alguna cosa és conegut Vallet a Espanya i en el món sencer és per la seva condició de Notari. En el camp notarial, es pot dir que Vallet ho ha estat tot

I en tots els camps sempre va demostrar un domini tal del Dret romà i de la història del Dret com només tenen els verdaders especialistes de primeríssima fila.

Sense que es pugui deixar d’esmentar el seu coneixement i el seu maneig perfecte de la doctrina historicojurídica espanyola, especialment els clàssics: Gregorio López, Antonio Gómez, Vázquez de Menchaca, el jesuïta Luis de Molina, Castillo de Sotomayor, Covarrubias, etc. Un maneig que només troba paral·lelisme en el coneixement profund d’aquesta mateixa doctrina clàssica espanyola que també tenia Federico de Castro.

1) Vallet, Notari

Però si per alguna cosa és conegut Vallet a Espanya i en el món sencer és per la seva condició de Notari. En el campo no-

Page 21

tarial, es pot dir que Vallet ho ha estat tot. Car si va ser Notari de Madrid als 32 anys -per oposició entre notaris-, ja abans havia sabut ser Notari arrelat en petites poblacions, com ara Torroella de Montgrí (Girona) i Arucas (Les Palmes).

En la vocació notarial de Vallet va ser providencial el paper d’un altre gran Notari: Roca Sastre. El mateix Vallet ho va confessar quan, en recopilar els seus Apuntes de Derecho sucesorio, va escriure la següent dedicatòria a l’encapça-lament: «A Ramón María Roca Sastre, que en els primers anys de la nostra postguerra va tornar a despertar en mi l’afició per al Dret, que se m’havia adormit amb l’olor de la pólvora i el soroll de les explosions». Membre de juntes directives del Col·legi de Notaris de Madrid, diverses vegades integrant de tribunals d’oposicions a notaries, ponent espanyol a congressos internacionals, va ser President durant dos anys -del 1977 al 1979- de la Unió Internacional del Notariat Llatí.

No es pot deixar d’esmentar la seva aportació com a pensador en el sentit més elevat, que en el món del Dret vol dir, bàsicament, ser un autèntic filòsof del Dret

Fruit de les seves arrels en el Notariat espanyol i del seu coneixement dels notariats llatins del món són els seus molts articles sobre «el Notari i la funció notarial», en què insisteix repetidament en allò que per a ell és una idea-força del Notariat: la que defensa que el Notari és un òrgan social -subratlleu això de «social»- que té al seu càrrec, de manera directa, la seguretat jurídica en la normalitat de la vida, especialment en allò negocial, és a dir, en funció preventiva. (Encara ara està pendent la publicació conjunta i monogràfica dels seus treballs i de les seves conferències sobre la figura jurídica del Notari llatí.)

Aquest amor per la figura jurídica del Notari el va mostrar sempre allà on es trobava, presumint constantment en desenes de conferències i publicacions a qualsevol lloc del món -amb orgull i satisfacció- dels perfils i les notes que caracteritzen el Notari espanyol com la cristal·lització més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR