La corrupció a Espanya 2013: una pandèmia?

AutorEduard Sagarra Trias
CargoPresidente de la Asociación para las Naciones Unidas

La corrupció malmet les oportunitats de joves i grans, generant desigualtats flagrants. Atempta cont ra els drets humans, el bon govern i evidentment – om estem veien a diari - frena el creixement econòmic i distorsiona la lliure competència en els mercats.

La corrupció no és inevitable. És el resultat de la cobdícia i del triomf d’una minoria antidemocràtica sobre las expectatives de la majoria.

És cer t que no és un fenomen només d’aquí i és per això que les Nacions Unides varen proclamar el dia 9 de desembre com a dia contra la cor rupció. La llàstima és que a Espanya aquell dia no hi devia d’haver ningú!.

El secretari general de la ONU Ban Ki-moon, en la declaració de 9 desembre de 2012 va afirmar que “El cost de la corrupció no només és mesura amb milers de milions de dòlars de recursos públics que es malgasten o són robats sinó també, i més cruament, en la falta d’hospitals, escoles, aigua potable, camins i ponts que es podrien haver fet amb aquests diners i que haguessin canviat la sort de milers de famílies i comunitats humanes.”

Tenim, tots plegats, una tendència a jerarquitzar els graus de corrupció per la seva gravetat (autor, institució, càrrec o import) i la qualifiquem de: gran corrupció, mitjana o petita. Cadascú farà la tria i la qualificarà com vulgui. El cert és que es descobreixen accions, situacions i personatges corruptes cada dia o, millor dit, són presumptament descoberts per la premsa, la TV o les xarxes socials.

Sovint les sospites o denúncies provenen de la delació fruit de l’enveja d’un ex col·laborador necessari, còmplice, amant o persona menystinguda pel corrupte. El que fóra més normal, en un estat de dret, és que aquests casos siguin descoberts i investigats per la policia i instruïts i jutjats per l’Administració de justícia què, en definitiva, són els actors competents i els qui tenen aquesta funció en un sistema democràtic i constitucional.

Ara bé, tots plegats, tolerem el que jo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR