Editorial

Páginas1-10

Page 1

Neix un fòrum, neix una eina

Aquest és el primer número de la Revista Catalana de Dret Ambiental, un projecte conjunt del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Aquesta publicació electrònica té com a finalitat proporcionar un espai de contacte i intercanvi d’idees per els especialistes i els interessats en aquest sector del dret -i de l’acció pública en general-, així com un instrument de consulta que permeti tenir informació actualitzada del que succeeix en matèria de dret ambiental a Catalunya, al conjunt d’Espanya, i a la resta Europa i del món.

És una revista electrònica d’accés gratuït, la qual cosa ha de contribuir a la seva projecció, així com facilitar la seva funció de vehicle per a la transmissió d’idees. Aquesta és la seva missió principal. La nostra pretensió a l’hora d’iniciar aquest projecte és ser un canal de difusió per a la recerca científica de qualitat en matèria de dret ambiental que es desenvolupa en el present, així com proporcionar informació exhaustiva, actualitzada i global del que succeeix en el món del dret ambiental, tant pel que fa a la producció normativa com pel que fa a la jurisprudència. En aquest sentit, el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona, amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili i de la Generalitat de Catalunya, dóna, tot assumint la gestió tècnica d’aquest projecte, un nou pas endavant a l’hora d’esdevenir un centre de referència en aquest camp, un àmbit científic i professional que se situa en l’eix estratègic principal de les societats d’avui i, de ben segur, de demà.

És, efectivament, una revista catalana, en la mesura que es fa des de Catalunya i vol servir als especialistes que treballen en el dret ambiental a Catalunya. Tanmateix, d’acord amb l’aspiració d’excel·lència i projecció internacional que anima la Universitat Rovira i Virgili i, en particular, el Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona, així com la voluntat de ser un referent en l’àmbit del dret i les polítiques ambientals que inspira la tasca del Departament de Medi Ambient i Habitatge, aquesta nova publicació té l’aspiració no només de ser el punt de referència per a l’estudi del dret ambiental a Catalunya, sinó la d’esdevenir un espai de trobada per als especialistes d’aquesta matèria en el conjunt d’Espanya, un col·lectiu dinàmic i actiu que du a terme una

Page 2

recerca cada vegada més panoràmica en els eixos temàtics i profunda en la reflexió i l’estudi, així com una publicació de projecció internacional. En aquest sentit, les institucions editores subratllen amb aquest projecte el seu compromís amb l’excel·lència i amb l’obertura al món.

El compromís del projecte amb la qualitat es pot apreciar ja en les aportacions que apareixen en aquest número i que són una mostra de la diversitat de qüestions que caben en aquest àmbit de recerca, així com del nivell dels investigadors d’aquest camp. Com es pot veure, des del començament, investigadors d’arreu -de Catalunya, de la resta d’Espanya, d’altres indrets d’Europa i Amèrica- han confiat en aquesta publicació per a la divulgació de les seva activitat i, amb això, han contribuït a què aquest primer número sigui possible i que constitueixi una carta de presentació prou eloqüent de la voluntat d’excel·lir que els impulsors del projecte han tingut des que van començar a pensar-lo. D’altra banda, les col·laboracions no es limiten a l’àmbit acadèmic, sinó que abasten també l’àmbit professional, tot subratllant la voluntat d’aquesta revista de vincular la recerca de qualitat amb la pràctica professional, cosa que, en el món jurídic, de vegades manca.

La Revista Catalana de Dret Ambiental propugna la interacció entre la recerca i la praxi amb la finalitat de què, efectivament, la nostra societat avanci cap a una relació amb l’entorn veritablement sostenible que sigui la font d’un benestar que s’estengui a totes les persones, presents i futures. Així, la tasca d’estudi i sistematització, de reflexió i interpretació jurídiques, que constitueix el nucli de la recerca en matèria de dret ambiental, així com l’ordenació i difusió de la informació disponible en aquest àmbit no responen a un exercici acadèmic purament formal i aïllat de la societat. La recerca, la informació i la documentació que la Revista Catalana de Dret Ambiental vol oferir als seus lectors, amb la col·laboració imprescindible d’autors i revisors, han de servir per millorar la gestió del medi ambient i, d’aquesta manera, la qualitat de vida. Això explica la implicació del Departament de Medi Ambient i Habitatge en aquest projecte, i constitueix de l’actitud proactiva de la Universitat Rovira i Virgili en relació amb la funció social de la Universitat pública, una Universitat que dóna servei a la societat tot creant i difonent coneixement.

En definitiva, ens trobem davant d’un espai d’intercanvi d’idees per a la comunitat dinàmica i complexa dels especialistes en dret ambiental, que ha de servir per a la difusió i aprofundiment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR