El Congrés dels Diputats acull i dóna suport a la iniciativa de les institucions de l’advocacia en defensa dels col·lectius exclosos de la sanitat pública

Páginas30

Page 30

El 29 de setembre passat, els 328 diputats assistents al Ple del Congrés van aprovar per unanimitat una proposició no de llei que instava el Govern a fer, en el termini de sis mesos, les reformes legislatives necessàries per procedir a la plena i efectiva universalització de l’assistència sanitària.

Malgrat que a l’article 41 de la Constitució Espanyola es reconeix que els poders públics “ mantindran un règim públic de seguretat social per a tots els ciutadans”, avui dia no es compleix aquest precepte, perquè, encara que la sanitat pública es finança amb els impostos de tots els espanyols i l’Estat transfereix a les autonomies una quantitat per cada ciutadà resident, a la pràctica només reben la targeta sanitària els afiliats a la Seguretat Social.

Aquesta paradoxa ve de quan el sistema sanitari depenia de la Seguretat Social i només rebien assistència sanitària els afiliats. Actualment, els serveis de salut estan transferits a les comunitats autònomes des del Ministeri de Sanitat sense que s’hagi corregit el fet que encara s’exclou d’aquest servei un nombre limitat de ciutadans, un 0,6% de la població segons el Defensor del Poble.

Per aquest motiu, alguns col·lectius professionals que van optar per una altra mena de previsió social o mutualitat, com ara arquitectes, advocats, alguns autònoms agraris, ciutadans estrangers residents i grups vulnerables i exclosos de la nostra societat, s’han vist privats d’un dret constitucional.

Ponència d’Assistència Sanitària defensada per l’advocacia

Des de l’any 2007, les institucions de l’advocacia (el Consejo General de la Abogacía Española i la Mutualidad de los Abogados, juntament amb els col·legis d’advocats a cada comunitat autònoma), en el paper de defensors dels drets dels ciutadans en un estat de justícia i igualtat, van traslladar en una ponència als grups parlamentaris i a cada una de les conselleries de sanitat de les comunitats autònomes el greuge i la discriminació que suposava que un petit nombre de ciutadans no tingués dret a la sanitat pública.

El fruit d’aquests postulats ja s’ha materialitzat a les comunitats de Galícia i Catalunya, on ja s’han aprovat sengles...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR