Crònica legislativa del País Valencià

AutorMerce Teodoro i Peris
CargoAdvocada
Páginas133-137

Page 133

Any 2013

(Diari Oficial Comunitat Valenciana, gener-desembre 2013)

En matèria d’ensenyament, s’han publicat dues resolucions d’interès al llarg de l’any 2013 que tenen el seu antecedent immediat al Decret 127/2012, de 3 d’agost de 2012 (DOCV núm. 6824, de 6 d’agost) del Consell, pel qual es regula el plurilingüisme en l’ensenyament no universitari. En efecte, com a conseqüència d’aquest nou model educatiu plurilingüe, s’han hagut de regular tant les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en i de les diferents llengües com els llocs de treball en els quals aquestes són exigibles.

Així, en primer lloc, hem d’esmentar l’Ordre 17/2013, de 15 d’abril (DOCV núm. 7006, de 18 d’abril de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en valencià, del valencià, i en llengües estrangeres en les ensenyances no universitàries en la Comunitat Valenciana i tot seguit, l’ Ordre 90/2013, de 6 de novembre (DOCV núm. 7148, de 8 de novembre) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regula la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics i en els servicis o unitats de suport escolar i educatiu dependents de la Generalitat.

Aquestes normes estan íntimament vinculades i pretenen garantir la continuïtat dels programes plurilingües. Mitjançant l’Ordre 17/2013, de 15 d’abril (DOCV núm. 7006, de 18 d’abril de 2013), s’estableixen les titulacions administratives que seran exigibles: el Certificat de Capacitació per a l’Ensenyament en Valencià; els Certificats de Capacitació per a l’Ensenyament en Llengua Estrangera, amb indicació de la llengua estrangera corresponent entre les que s’impartisquen en el currículum vigent per a cada etapa educativa i finalment, el Diploma de Mestre de Valencià.

Després, mitjançat, l’ Ordre 90/2013, de 6 de novembre (DOCV núm. 7148, de 8 de novembre) s’estableix la catalogació amb requisit lingüístic de valencià els llocs de treball corresponents als funcionaris docents del cos de mestres, professors tècnics de Formació Professional, professors d’Ensenyança Secundària i catedràtics d’Ensenyança Secundària en centres docents públics, així com els llocs de treball en servicis o unitats de suport escolar i educatiu públics, amb independència que siguen exercits pels funcionaris dels cossos mencionats o per funcionaris de qualssevol altres cossos docents. Es consideren també inclosos els llocs de funcionaris del cos d’inspectors d’Educació i els funcionaris del cos d’inspectors al servici de l’Administració educativa. També queden catalogats amb el requisit lingüístic de valencià els llocs de treball corresponents al professorat de religió catòlica en els nivells educatius de Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de centres docents públics.

Page 134

D’acord amb aquesta norma, es considerarà que té el coneixement adequat de valencià el professorat que estiga en possessió de les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en valencià en les ensenyances no universitàries a la Comunitat Valenciana segons l’Ordre 17/2013. L’acreditació del coneixement o capacitació lingüística adequada a què es referix l’article 2 s’exigirà bé en l’exercici d’algun dels llocs esmentats en l’article 1 adjudicats per qualsevol dels sistemes de provisió legal o reglamentàriament establits o bé en els nomenaments de personal funcionari interí i la contractació de personal laboral temporal.

La norma preveu un període transitori de quatre anys per a l’adquisició del requisit, que no serà d’aplicació al cos de mestres, que ja en va disposar. Finalment, la no-adquisició del requisit lingüístic per part del professorat inclòs en l’àmbit subjectiu d’aplicació de la norma no comportarà que hi haja una disminució de drets ja que no implicarà remoció del lloc de treball de què fora titular, si bé l’àmbit geogràfic de la seua prestació de serveis quedarà circumscrit, una vegada vençut el període transitori establit per a l’adquisició del requisit lingüístic, als centres ubicats en localitats de predomini lingüístic castellà, de conformitat amb el criteri que conté la Llei 4/1983, de 23 de novembre.

Destaquem també, la reedició de convocatòries d’ajudes i subvencions per activitats de foment del valencià realitzades per municipis, associacions cíviques, empreses, comerços i indústries, les quals, sense ser magnífiques, sí son una mica més generoses que les de les darreres edicions.

Tot seguit recollim les resolucions més significatives en matèria lingüística publicades al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana al llarg de l’any 2013.

Toponímia

Decret 29/2013, de 8 de febrer (DOCV núm. 6962, d’11 de febrer), del Consell, pel qual s’aprova el canvi de denominació del municipi de Sarratella per la forma exclusiva en valencià de la Serratella

Decret 59/2013, de 10 de maig (DOCV núm. 7022, de 13 de maig), del Consell, pel qual s’aprova el canvi de denominació del municipi de Callosa d’En Sarrià per la forma exclusiva en valencià de Callosa d’en Sarrià. [2013/4813]

Decret 60/2013, de 17 de maig (DOCV núm. 7027, de 20 de maig), del Consell, pel qual s’aprova el canvi de denominació del municipi de Villalonga per la forma bilingüe de Vilallonga/Villalonga.

Decret 164/2013, de 25 d’octubre (DOCV núm. 7140, de 28 d’octubre), del Consell, pel qual s’aprova el canvi de denominació del municipi de Montroy per la forma bilingüe de Montroi/Montroy.

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Resolució de 16 de gener de 2013 (DOCV núm. 6953, de 29 de gener), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord d’11 de gener de 2013, del Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, pel qual es convoquen ajudes al foment de l’ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les publicacions escrites de caràcter local o comarcal, o de temàtica especialitzada, i en les publicacions informatives digitals en valencià.

Resolució de 18 de desembre de 2013 (DOCV núm. 7178, de 23 de desembre), de la Presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l’Acord de 13 de desembre de 2013, del Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, pel qual es convoquen beques per a la realització de pràctiques de formació en Lexicografia i Terminologia, en Onomàstica i en Edició i Digitalització de Textos.

Funció Pública

Decret 45/2013, de 28 de març (DOCV núm. 6994 de 02 d’abril), del Consell, pel qual es modifiquen els Estatuts de la Universitat de València-Estudi General, aprovats pel Decret 128/2004, de 30 de juliol, del Consell.

Resolució de 4 d’octubre de 2013 (DOCV núm. 7137, de 23 d’octubre), de la Direcció General d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, per la qual es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de

Page 135

valencià per als empleats públics de l’Administració de la Generalitat.

Ensenyament

Ordre 17/2013, de 15 d’abril (DOCV núm. 7006 de 18 d’abril de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en valencià, del valencià, i en llengües estrangeres en les ensenyances no universitàries en la Comunitat Valenciana.

Resolució de 4 de juny de 2013 (DOCV núm. 7054, de 26 de juny), de la Direcció General d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, per la qual es dicten instruccions sobre l’expedició de les titulacions administratives que faculten per a l’ensenyament en valencià, del valencià i en llengües estrangeres en les ensenyances no universitàries en la Comunitat Valenciana.

Ordre 90/2013, de 6 de novembre (DOCV núm. 7148, de 8 de novembre) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regula la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics i en els servicis o unitats de suport escolar i educatiu dependents de la Generalitat

Promoció social i cultura

Ordre 5/2013, de 14 de gener (DOCV núm. 6944, de 16 de gener), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen les ajudes econòmiques destinades a la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit de les festes de les Falles, de la Magdalena i de les Fogueres de 2013 i s’aproven les bases reguladores i el procediment per a concedir-les.

Resolució de 15 de març de 2013 (DOCV núm. 6996, de 4 d’abril), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’adjudiquen les ajudes econòmiques de la Generalitat per a les activitats de promoció de l’ús del valencià en les festes de les Falles en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Resolució de 15 de març de 2013 (DOCV núm. 6998, de 8 d’abril), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’adjudiquen les ajudes econòmiques de la Generalitat per a les activitats de promoció de l’ús del valencià en les festes de la Magdalena en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Ordre 25/2013, de 21 d’abril (DOCV 7012, de 26 d’abril) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes econòmiques destinades a municipis i mancomunitats de municipis que realitzen activitats de promoció de l’ús del valencià durant l’any 2013.

Ordre 26/2013, de 21 d’abril (DOCV núm. 7012, de 26 d’abril), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes econòmiques per a les associacions cíviques sense finalitat lucrativa i altres entitats, per al foment del valencià en 2013.

Ordre 69/2013, de 28 de juny (DOCV núm. 7058, de 2 de juliol), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen les ajudes econòmiques a càrrec de l’exercici pressupostari de la Generalitat per a l’any 2013, destinades a les empreses, els comerços i les indústries, radicats a la Comunitat Valenciana, que realitzen activitats de promoció del valencià.

Resolució de 25 de juliol de 2013 (DOCV núm. 7087, de 12 d’agost) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es concedixen ajudes econòmiques destinades a municipis i mancomunitats de municipis que realitzen activitats de promoció de l’ús del valencià durant l’any 2013.

Resolució de 29 de juliol de 2013 (DOCV núm. 7088, de 13 d’agost) , de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’adjudiquen les ajudes econòmiques de la Generalitat per a les activitats de promoció de l’ús del valencià en les festes de les Fogueres en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. ]

Resolució, de 29 de juliol de 2013(DOCV núm. 7088, de 13 d’agost), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es concedixen ajudes econòmiques per a les associacions cíviques sense finalitat lucrativa i altres entitats, per al foment del valencià en 2013.

Convocatòria del Premi Enric Valor de novel·la en valencià 2013, corresponent a la XIX edició ( DOCV núm. 7100, de 30 d’agost) de la Diputació Provincial d’Alacant .

Page 136

Resolució de 21 d’octubre de 2013 (DOCV núm. 7137, de 23 d’octubre), del director general de la Joventut y del Institut Valencià de la Joventut, Generalitat Jove, per la qual s’adjudiquen beques per a la realització de cursos d’idiomes durant l’any 2013 per a jóvens residents a la Comunitat Valenciana.

Ordre 92/2013, de 8 de novembre (DOCV núm. 7150, de 12 de novembre de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoca un concurs públic per a la concessió d’ajudes a xicotetes i mitjanes empreses per a la producció en valencià de curtmetratges i per al desenrotllament de contingut audiovisual multiplataforma, transmèdia i crossmèdia.

Ordre 91/2013, de 8 de novembre (DOCV núm. 7150, de 12 de novembre de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoca un concurs públic per a la concessió d’ajudes a xicotetes i mitjanes empreses i persones físiques, per a la producció audiovisual en valencià de llargmetratges i formats televisius de ficció de contingut artístic, cultural i social que es roden totalment o parcialment a la Comunitat Valenciana.

Resolució de 5 de desembre de 2013 (DOCV núm. 7171, de 12 de desembre de 2013), de la directora general de Cultura, per la qual es concedixen les ajudes a xicotetes i mitjanes empreses per a la producció en valencià de curtmetratges i per al desenrotllament de contingut audiovisual multiplataforma, transmèdia i crossmèdia.

Resolució de 12 de novembre de 2013 (DOCV núm. 7181, de 27 de desembre de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es concedixen les ajudes econòmiques per a l’any 2013 destinades a les empreses, els comerços i les indústries, radicats a la Comunitat Valenciana, que realitzen activitats de promoció del valencià.

Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

Resolució de 14 de març de 2013 (DOCV núm. 6993, de 28 de març), de la Direcció General d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, per la qual es convoquen les proves per a l’obtenció dels certificats oficials administratius de coneixements de valencià i es nomenen les comissions examinadores .

Resolució de 13 de maig de 2013 (DOCV núm. 7029, de 22 de maig), de la consellera d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’aprova la Carta de Servicis de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià de la Generalitat.

Resolució de 18 de juny de 2013 (DOCV núm. 7058, de 2 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de coneixements orals de valencià.

Resolució de 25 de juny de 2013 (DOCV núm. 7064, de 10 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau elemental de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge administratiu.

Resolució de 5 de juliol de 2013 (DOCV núm. 7076, de 26 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau mitjà de coneixements de valencià .

Resolució de 16 de juliol de 2013 (DOCV núm. 7076, de 26 de juliol), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau superior de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge en els mitjans de comunicació i correcció de textos.

Resolució de 14 de novembre de 2013 (DOCV núm. 7158, de 22 de novembre de 2013), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fa pública la llista de resultats provisionals de la prova de coneixements orals de valencià.

Resolució de 21 de novembre de 2013 (DOCV núm. 7165, de de desembre de 2013), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau elemental de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge administratiu.

Page 137

Resolució de 25 de novembre de 2013 (DOCV núm. 7168, de 9 de desembre de 2013), de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es nomenen el vicepresident i els vocals de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Resolució d’11 de desembre de 2013 (DOCV núm. 7179, de 24 de desembre de 2013), del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau mitjà de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: llenguatge en els mitjans de comunicació

Resolució de 13 de desembre de 2013 (DOCV núm. 7183, de 31 de desembre de 2013, del president de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual es fan públiques les llistes de resultats provisionals de les proves de grau superior de coneixements de valencià i de capacitació tècnica: correcció de textos.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR