“La Compilació va salvar el nucli essencial del nostre patrimoni normatiu”

AutorMontserrat Tura
CargoConsellera de Justícia Generalitat de Catalunya
Páginas39-43

Page 39

P: Podria fer un balanç legislatiu del seu mandat? Quines lleis destacaria d’entre aquelles aprovades durant aquest període?

R: El balanç legislatiu que faig és, sense dubte, positiu, i extens. Només en aquest mandat, hem aprovat tres Llibres del Codi Civil, que és la major tasca de codificació, d’adaptació, de modernització del nostre dret propi que s’ha fet mai en cap legislatura. El Llibre III relatiu a les persones jurídiques; la Llei 10/2008, de 10 de juliol del Llibre IV relatiu a les successions per causa de mort, i la recentment aprovada Llei del Llibre II relatiu a la persona i la família. Per tant, successions, persones jurídiques i persona i família configuren un corpus d’adaptació i modernització del nostre dret civil propi que no té precedent.

A més, recentment el Govern ha aprovat l’Avantprojecte de Llei del Protectorat i també el de recurs de cassació en matèria de dret civil de Catalunya. Ambdós han estat enviats al Parlament.

Hem construït i estem construint nous centres penitenciaris que ens han permès sortir de la situació tercermundista en què es trobaven algunes presons. Nous equipaments que hem complementat amb un conjunt de programes creats amb un base de treball reglat pel rigor científic com el tractament farmacològic coadjuvant pels agressors sexuals amb un elevat risc de reincidència o la proposta de la vigilància de conducta per penats per delictes determinats, les polseres telemàtiques i un llarg etcètera.

D’altra banda, hem finalitzat, entre els anys 2007 i 2010, la construcció de 18 edificis judicials nous i ens ve gent de totes les comunitats autònomes per veure i conèixer els edificis judicials que hem aixecat, perquè són capdavanters, així com els programes informàtics que hem implantat.

Hem fet passes de gegant en la informatització dels jutjats. Som la primera Comunitat Autònoma amb una base de dades unificada de l’Administració de Justícia, el que vol dir que hem actualitzat i modernitzat les bases de dades de manera que avui en dia no hi ha ningú a Espanya que tingui la possibilitat de tenir tota la història judicial d’una persona i a Catalunya sí, hem situat la justícia al lloc

Page 40

que li correspon al segle XXI. També hem posat en marxa la Ciutat de la Justícia, el complex judicial més important i tecnològicament més avançat de l’Estat, i hem modernitzat les normes que regulen les associacions i fundacions. A més, en matèria de dret privat s’han aprovat sis lleis: la Llei 1/2008 de contractes de conreu; la Llei 5/2009 dels recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s’hagin d’inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de bens mobles de Catalunya, i la Llei 15/2009 de mediació en l’àmbit del dret privat. És evident que hi ha més coses a fer, però mai s’havia fet tant en aquest àmbit. El que no es va fer en anteriors legislatures, s’ha fet ara.

P: Quins aspectes destacaria del recentment aprovat Codi de família?

R: Efectivament, el dia 14 de juliol el Parlament va aprovar la Llei del Llibre II del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. Destacaré alguns dels aspectes més nous de la Llei de manera esquemàtica, perquè el contingut d’aquesta Llei és extens i complex. Els nadons, per exemple, tindran a partir d’ara personalitat jurídica des del moment del naixement, visquin els minuts o hores que visquin. Les persones que pateixen algun tipus de malaltia degenerativa podran, a partir d’ara, ordenar anticipadament com volen ser tutelades si esdevenen, mica en mica i progressivament, incapaces de fer-ho per elles mateixes. També les persones que tenen disminuïdes les seves facultats físiques i psíquiques podran tenir millor cura de la seva persona i dels seus béns amb el suport de la figura de l’assistent, fins ara inexistent, sense necessitat d’una mesura tan dràstica com és el procediment d’incapacitació, i les persones afectades per incapacitats físiques o psíquiques greus, molt greus, o per un alt grau de dependència sever, podran servir-se de la figura de l’anomenat “patrimoni protegit”.

Aquesta Llei empara totes les tipologies de família sense cap diferència, sense cap discriminació. Les parelles estables s’incorporen en aquest Codi de família i, per tant, no són segregades a una llei diferent, sinó que ara són una modalitat de família, igual que ho són un progenitor amb els seus descendents, una parella de dues persones amb independència del sexe o bé la família reconstituïda, una modalitat de família existent que, fins ara, no havia tingut cap mena de regulació legal.

Estem davant d’una nova cultura del que podríem anomenar «la família» que garanteix el ple desenvolupament de tots els seus components.

També hi ha, en el contingut de la Llei, una nova cultura del trencament de la parella, una nova cultura de l’aplicació de la Llei del divorci, on ja no hi ha cònjuge culpable, on ja no hi ha cònjuge separat dels seus fills, on intentem que no s’alterin les responsabilitats que els progenitors tenen envers els seus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR