Llei 23/2001, de 31 de desembre, de cessió de finca o d'edificabilitat a canvi de construcció futura

AutorCol.legi de Notaris de Catalunya
Páginas444-447

DOGC núm. 3556 de 18-01-02

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parla-ment de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI Preámbul

Aquesta Llei regula la cessió d'una finca o d'una determinada edificabilitat inclosa en la finca de la persona cedent a canvi de 1'adjudicado d'una construcció futura o resultant de rehabilitado. Aquesta figura permet ais propieta-ris de terrenys o de finques edificades obtenir habitatges, locáis o altres construccions, nous o rehabilitats, sense haver d'intervenir directa-ment en el procés de gestió i construcció d'a-quests.

Per a la persona cedent, 1'interés d'aquesta figura parteix del fet que, normalment, no disposa deis mitjans suficients ni de la capacitat de gestió necessária per a dur a terme la construcció o la rehabilitació; en aquest sentit, les difi-cultats s'accentuen especialment en el cas que el planejament urbanístic hagi determinat per a la finca objecte de cessió un volum edificable important i uns terminis d'edificació forzosa.

A la persona cessionária, que normalment és promotora o constructora, la cessió de la finca li permet construir sense haver de fer un desem-borsament inicial per a adquirir el sol o el volum edificable. En aquest sentit, la cessió li evita, o bé haver d'immobilitzar un capital propi per a adquirir-los, capital que no recuperará fins a la venda deis habitatges, els locáis o les edifi-cacions ja acabats, o bé haver d'assumir unes despeses financeres importants per tal d'adqui-rir inicialment la finca o el volum edificable, despeses que, lógicament, teñen repercussió en el cost total de l'obra acabada.

D'aquesta manera, la Llei s'insereix en les determinacions de l'ordenament vigent sobre la figura del promotor.

La cessió de finca o d'edificabilitat a canvi d'una construcció futura es pot fer mitjancant la transmissió total d'aqüestes a canvi de 1'esmentada construcció, o mitjangant la transmissió d'una part de la finca o d'edificabilitat en la proporció que la persona cedent i la cessionária determinin, tot constituint una situació de co-munitat.

En totes dues modalitats, les mesures de protecció de la persona cedent, desproveída, to-talment o parcialment, de la seva propietat, han d'ésser especialment intenses.

En aquest sentit, cal estipular en el contrac-te de cessió les característiques de l'obra, les condicions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR