Autes del President del TSJC

AutorLluís Jou Mirabent
Páginas309-316

AUTES DEL PRESIDENT DEL TSJC.

Tal com he indicat altres vegades els Autes del President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segueixen prevenint les parts que «poden interposar recurs d'apel·lació davant de la Direcció General dels Registres i del Notariat» malgrat de tractar-se de recursos sobre matèries de dret català o matèries mixtes que, segons l'article 20 de l'Estatut d'Autonomia i l'article 54 de la Llei de Demarcació i Planta Judicial haurien de ser resolts en darrera instància pel President.

El primer trimestre de l'any 1996 han tractat qüestions de dret català els següents Autes:

Aute 2/96, de 17 de gener, sobre consentiment de fideïcomissaris a la venda com a lliure de finca fideïcomesa. S'exigeix prova (que pot ser acta de notorietat) per acreditar que els qui presten el consentiment són els únics possibles fideïcomissaris.

Aute 4/96, de 22 de gener, sobre interpretació de l'article 9 de la CDCC en la redacció de 30 de setembre de 1993. Per una discutible aplicació analògica de l'article 144.1 del RH, s'exigeix que en ordenar una anotació preventiva d'embarg sobre l'habitatge d'una persona casada s'indiqui que no és l'habitual de la família o que s'hagi notificat l'embarg al cònjuge no deutor.

Aute 13/1996, de 6 de març, sobre disposició de béns de menors adquirits per herència, que més endavant comentaré.

Aute 14 /96, de 13 de març, sobre acceptació tàcita de l'herència, substitució vulgar i reanudació de tracte successiu. La venda de drets hereditaris comporta acceptació. La reanudació de tracte successiu pot ferse per acta de notorietat amb aprovació judicial fins i tot quan l'assentament contradictori té menys de trenta anys d'antigüetat.

Autes 15/96, de 21 de març, sobre «aportació de béns» en capítols matrimonials. En capítols matrimonials es poden establir tota mena de contractes, convenis, pactes o estipulacions, però en qualsevol cas cal configurar cada negoci com a tal, amb expressió dels seus elements, la seva causa i, si és el cas, el seu nom i no és possible la configuració d'«aportacions» en abstracte.

Només un dels cinc Autes, el 13/1996, indica que contra ell no hi ha recurs de cap mena. LA NOTARIA el publica íntegre, atès que la seva lectura permetrà al lector una clara comprensió del problema plantejat.

Passo, tot seguit, a comentar-lo.

AUTE 13/96 del President del TSJC 6 de març de 1996

DOCTRINA

L'article 66 del Codi de Successions permet substituir l'autorització judicial per la de determinats parents, però no permet eliminar l'autorització.

  1. El supòsit de fet.

    1. En testament de data 9 d'abril de 1992, la testadora llega als seus nebots determinats béns immobles i, per al supòsit de faltar abans que els nebots compleixin 25 anys, nomena una administradora i estableix que «La disposició entre vius dels béns llegats, mentre duri l'administració, només podrà ser a títol onerós. La testadora faculta plenament per a ella a l'administradora, a la qual correspondrà realitzar aquests actes (de disposició a títol onerós) en el temps, la forma i els termes que tingui per convenients, sense perjudici de l'autorització judicial si la Llei l'exigeix.»

    2. Després de la mort de la testadora, el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR