Perspectiva del Dret del medi ambient i de les polítiques ambientals de la Unió Europea

AutorAlfonso González Bondia
CargoProfesor titular d'Escola Universitària de Dret Internacional Públic. Universitat Rovira i Virgili
Páginas20-36

Page 20

1. Introducció

El període de temps que ha transcorregut des de l’última crònica fins a finals del 2011 ha destacat per l’atenció mediàtica que s’ha prestat al paper jugat per la Unió Europea en la Conferència de les parts de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic celebrada del 28 de novembre al 9 de desembre de 2011 a Durban. No obstant això, durant aquests últims mesos, cal destacar que la Unió ha prosseguit amb una intensa activitat normativa en matèria ambiental amb la presentació de diverses noves propostes de directives i de reglaments, així com amb l’aprovació definitiva d’un considerable paquet de noves normes en aquest àmbit. Tot això sense oblidar els treballs d’avaluació del sisè Programa d’Acció en matèria de medi ambient de la Unió Europea i els primers treballs de preparació del que ha de ser el setè programa.

2. Activitat de les institucions en l’àmbit de la política europea de Medi Ambient
2.1. El Consell de la Unió Europea

En el període que abasta des de l’última crònica de l’activitat de la Unió Europea en matèria de política ambiental fins a l’actualitat, transcorren els últims dies de la presidència semestral del Consell en mans d’Hongria i tot el semestre assignat al govern polonès. El programa de la presidència polonesa del Consell de la Unió prevista per al segon semestre del 2011 en matèria ambiental es centrava en la creació d’un nou marc europeu per a la política ambiental amb cinc grans línies d’acció: la prevenció del canvi climàtic i l’adaptació d’Europa a aquest canvi, la protecció de la diversitat biològica, l’ús efectiu dels recursos, el procés global de desenvolupament sostenible (Rio +20) i la continuació de diversos treballs en curs com el tancament del sisè programa d’acció i la preparació del següent, la recerca d’un acord per a l’adopció del reglament sobre biocides i de la directiva sobre residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

Durant aquest període de temps, el Consell de la Unió Europea en sessió medi ambient s’ha reunit en tres ocasions: el 21 de juny de 2011, el 10 d’octubre de 2011 i el 19 de desembre de 2011.

Page 21

En la reunió de juny, encara sota presidència hongaresa, es va debatre la posició del Consell en relació amb la Directiva Seveso III presentada per la Comissió Europea el desembre de 2010, sense que s’arribés a un acord definitiu sobre la qüestió. També es van adoptar unes conclusions sobre la protecció dels recursos hídrics i la gestió sostenible integrada de l’aigua com a aportació a la publicació que properament ha de realitzar la Comissió Europea sobre la salvaguarda dels recursos hídrics europeus. En el marc de l’estratègia de la UE per assolir el nou objectiu de la Unió de protecció de la biodiversitat el 2020, fixada pel Consell Europeu de març de 2010, el Consell de la Unió va adoptar també unes conclusions que secunden aquest objectiu. D’altra banda, es va mantenir un intens debat sobre el full de ruta cap a una economia competitiva hipocarbònica el 2050, presentada per la Comissió el març, i va decidir amb el suport de vint-i-sis Estats membres publicar les conclusions de la Presidència sobre la qüestió. El Consell va estudiar també una proposta que permetria als Estats membres prohibir o restringir el cultiu d’organismes genèticament modificats (OMG) al seu territori, sense que s’arribés a un acord definitiu sobre el text definitiu.

En aquesta sessió del Consell es va informar i es van abordar diverses qüestions relatives a la Conferència sobre l’aplicació de la normativa mediambiental de la UE, el desenvolupament sostenible, la cooperació econòmica de la mar Negra, el Conveni dels Carpats, els riscos associats amb els nanomaterials, la gestió dels corbs marins, les instal·lacions nuclears projectades pròximes a la UE, els nous reptes que planteja l’accident de Fukushima, l’actuació a nivell mundial, regional i bilateral sobre els agents climàtics de curta durada, l’ús de crèdits de gasos industrials d’acord amb la decisió de repartiment de l’esforç, la inclusió de l’aviació en el règim de comerç de drets d’emissió de la Unió Europea, la Conferència sobre Medi Ambient per a Europa, l’accés als recursos genètics i el programa de la presidència entrant.

Finalment, d’aquesta reunió del Consell destaca l’adopció de la seva posició en primera lectura sobre el projecte de Reglament relatiu a productes biocides i l’aprovació d’un Reglament pel qual s’estableixen estadístiques a escala de la UE sobre emissions a l’atmosfera, impostos relacionats amb el medi ambient i fluxos de materials. Aquest Reglament estableix un conjunt d’estadístiques i informacions que els Estats estan obligats a traslladar a la Comissió Europea des del 2011.

En la seva sessió de 10 d’octubre de 2011, el Consell de la Unió va adoptar diversos paquets de conclusions fixant la posició de la UE en les properes conferències

Page 22

internacionals sobre protecció del medi ambient. Va aprovar, en primer lloc, unes conclusions establint la posició de la UE per la Conferència de les parts de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic que es celebraria a partir del 28 de novembre de 2011 a Durban. També va aprovar la decisió que establia la posició de la Unió, que defensarà la Comissió Europea, en la desena Conferència de les parts del Conveni sobre el control dels moviments transfronterers dels residus perillosos i la seva eliminació (Conveni de Basilea) que es celebraria en Cartagena d’Índies a partir del 17 d’octubre de 2011. El Consell va adoptar més les conclusions que contenien la posició general de la Unió per la Conferència de Nacions Unides sobre desenvolupament sostenible que se celebrarà a Rio de Janeiro del 4 al 6 de juny de 2012. Finalment, convé assenyalar que el Consell també va aprovar les conclusions de l’avaluació i les perspectives de futur del sisè programa d’acció de la UE en matèria de medi ambient i va convidar la Comissió a presentar a principis del 2012 el setè programa i un segon programa sobre medi ambient i salut, al que la Comissió va assenyalar que fins a mitjans d’any no es podrà presentar el nou programa d’acció i que el programa sobre medi ambient i salut s’hauria de presentar amb posterioritat al setè programa d’acció.

En aquesta mateixa sessió es va informar i va tractar diversos temes com els resultats de la quarta reunió de les parts del Conveni d’Aarhus, de la setena conferència ministerial titulada "Un medi ambient per a Europa" i de la primera reunió plenària de la Plataforma intergovernamental científica i política sobre la biodiversitat i els serveis ecosistèmics, el full de ruta fixada per la Comissió Europea per a la ratificació del Protocol de Nagoya sobre l’accés als recursos genètics i el repartiment equitatiu i just dels avantatges derivats de la seva utilització, les dificultats d’Itàlia per al compliment de la Directiva 2003/87/CE pel que fa a la integració de les emissions provinents del transport aeri en el sistema d’intercanvi de quotes d’emissió de la UE, els progressos realitzats en el compliment dels objectius de Kyoto, l’assignació de quotes gratuïtes a les instal·lacions industrials de la UE per part dels Estats membres, la preparació del Fòrum mundial de l’aigua que se celebrarà a Marsella durant el 2012, les substàncies químiques que provoquen problemes endocrins, la possibilitat d’establir un instrument financer per a la reparació de llocs contaminats on no es pot aplicar el principi de "qui contamina paga", els treballs del Consell sobre la utilització eficaç dels recursos en la Unió i la utilització de crèdits vinculats a la utilització de gasos industrials.

Page 23

Finalment, el Consell, en virtut del poder de control que té sobre els actes de reglamentació de la Comissió, ha decidit no oposar-se a l’adopció de set nous actes legislatius (projecte de Decisió de la Comissió per ampliar el període de validesa dels criteris ecològics per a l’etiqueta ecològica de la UE en productes específics; projecte de decisió sobre la participació voluntària d’organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals; projecte de reglament de la Comissió per determinar el volum d’assignació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que se subhastaran abans de 2013; projecte de Decisió de la Comissió sobre la llista de sectors i subsectors estar exposats a un risc significatiu de fuga de carboni; projecte de decisió de regles i mètodes de càlcul per verificar el compliment dels objectius de reutilització, reciclat i altres formes de recuperació de residus; projecte de Reglament s’estableix el registre de la Unió per al període d’intercanvi que s’inicia l’1 de gener del 2013 i per als períodes següents relatiu al sistema d’intercanvi comercial de drets d’emissió de la Unió Europea; projectes de reglaments relatius a la protecció de la fauna i flora silvestres mitjançant la regulació del comerç).

L’última reunió del Consell de Medi Ambient del semestre es va celebrar el 19 de desembre del 2011. En aquesta sessió del Consell es va prendre nota d’un informe sobre l’estat dels treballs per a l’aprovació de la proposta de directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa al control dels riscos inherents als accidents greus en què intervinguin substàncies perilloses (Seveso III), en el qual es constata que s’han produït importants avenços en qüestions de tipus tècnic i polític, encara que queden algunes qüestions claus de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR