Addenda fiscal

AutorAdolfo Lucas Esteve
Páginas393-416

Page 393

Introducció

La imposició en la transmissió de béns dependrà de moltes circumstàncies relatives a si es tracta d’un negoci onerós o lucratiu i en aquest últim supòsit si és conseqüència d’un negoci inter vivos o mortis causa; de les característiques del transmitent, si és persona física o bé empresari, professional o es tracta d’una persona jurídica; del tipus de bé transmès (bé moble o immoble; si s’està transmetent el bé en si mateix o per contra un dret limitat de gaudiment, etc…

Tanmateix en la transmissió de béns se’n deriven implicacions fiscals tant en l’àmbit dels impostos directes (Impost sobre la Renta de les Persones Físiques, Impost sobre Societats, Impost sobre l’Increment de Terrenys de Naturalesa Urbana) com indirectes (Impost sobre el Valor Afegit, o bé a l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats en les seves diferents modalitats).

Donat que l’abast de la problemàtica de les transmissions és molt extens i atenent a què la present publicació està adreçada a professionals del dret no especialistes en dret tributari, sinó en dret civil que volen tenir un idea clara de la tributació que poden comportar transaccions habituals, aquesta addenda es centrarà en transmissions de negocis onerosos deixant al marge les implicacions del negocis lucratius, donacions i successions que ja van ser abordats en el volum III d’aquesta col·lecció.

Per la seva especial transcendència i recurrència, es farà èmfasi en la imposició de les operacions immobiliàries.

El desenvolupament de l’explicació per cada tribut implicat intentarà seguir sempre un mateix esquema que és el que es conté en la normativa que el regula que bàsicament es poden resumir en els següents punts: àmbit espacial d’aplicació, fet imposable, delimitació amb altres impostos, supòsits de no subjecció, exempcions, meritament de l’impost, subjecte passiu, base imposable, tipus impositius i quota tributària.

Page 394

I Tributació indirecta

En el cas de transmissions oneroses l’entrega estarà subjecte en termes generals o bé a l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) o bé a l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP i AJD), donat que ambdós graven la transmissió de béns i drets.

La regla general és que s’ aplica IVA quan qui transmet és empresari o professional mentre que aplicarem el concepte «Transmissions Patrimonials Oneroses» (TPO) de l’ITP i AJD quan qui transmet és un particular. No obstant, aquesta regla general té algunes precisions i excepcions que seran comentades al llarg d’aquesta addenda.

1. Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses i actes jurídics documentats
1.1. Concepte i naturalesa

És un impost indirecte, real, objectiu, cedit a les CCAA i instantani perquè es produeix de forma immediata al fet imposable sense que existeixi cap tipus de periodicitat temporal o període impositiu.

Existeixen tres modalitats:
• Transmissions Patrimonials Oneroses (TPO). Grava el tràfic patrimonial de caràcter civil o entre particulars.

• Operacions Societàries (OS): contempla els aspectes més rellevants del finançament empresarial, derivats del contracte de societat i els desplaçaments patrimonials vinculats al mateix tal com la constitució, ampliació, fusió, etc…

• Actes Jurídics Documentats (AJD) comprèn les següents modalitats:
– Els documents notarials. Ex. escriptures
– Els documents mercantils Ex. Lletres de canvi
– Els documents administratius. Ex. Grandeses, títols nobiliaris o anotacions preventives.

La regulació bàsica de l’Impost està continguda al RDLEG 1/1993, pel que s’aprova el Text Refós de la Llei de l’impost (LITP) i pel seu Reglament (RITP), aprovat per RD 828/1995. Malgrat la seva regulació unitària, donada la varietat de fets imposables obliga a examinar unes regles comunes per després examinar les particularitats de cadascuna de les categories enunciades. El rendiment de l’impost està cedit a les comunitats Autònomes, que posseeixen competències normatives sobre el mateix. Als efectes de l’exposició es tindran en compte les especialitats de Catalunya.

1.2. Principi de qualificació

Al títol preliminar del TR del ITP i AJD s’estableixen una sèrie de normes d’aplicació genèrica a les tres modalitats de gravamen de l’impost:

Page 395

  1. La incompatibilitat entre gravàmens. Mai un mateix acte podrà ser liquidat pel concepte de TPO i OS, sens perjudici de què a una sola convenció no pot exigir-se més que el pagament d’un únic dret, però quan un mateix document o contracte comprengui varies convencions subjectes a l’impost separadament, s’exigirà el dret assenyalat per cadascuna d’elles, tret dels casos en què es determini expressament una altra cosa.

  2. És important destacar que s’estableixen una sèrie d’incompatibilitats entre les dife-rents modalitats previstes en la LITP donat que és possible que com a conseqüència d’un mateix acte, es donin diferents fets imposables que podrien ser gravats per dife-rents conceptes. Les incompatibilitats són les següents:

    • TPO és incompatible amb OS.

    • El AJD en la seva versió de gravamen gradual d’AJD que s’aplicarà als documents notarials no procedeix, quan entre d’altres condicions, els actes o contractes estiguin prèviament subjectes a alguna de les dues altres modalitat de l’Impost, TPO o OS, però si és compatible quan la subjecció de l’acte o contracte es produeixi amb relació a l’IVA.

    A efectes aclaratoris, s’adjunta quadre amb les incompatibilitats:

    TPO: Transmissions Patrimonials Oneroses

    OS: Operacions societàries

    AJD: Actes Jurídics Documentats

    DN, DM: Documents Notarials i Documents Mercantils

    (modalitats de gravamen d’AJD)

    ISD: Impost sobre Successions i Donacions.

    Per la seva banda, l’art. 7.5 TRITP i AJD estableix que no estaran subjectes a TPO les operacions constitutives del fet imposable de TPO, quan estiguin realitzades per un empresari o professional en l’exercici de la seva activitat empresarial o professional, i en qualsevol cas, quan constitueixin entregues de béns o prestacions de serveis subjectes a l’IVA.

    Aquesta regla general s’ha de matisar, donat que quedaran subjectes a TPO aquelles entregues o lloguers de béns immobles, així com la constitució i transmissió de drets reals de gaudiment que recaiguin sobre els mateixos quan estiguin subjectes però exemptes d’IVA. Tanmateix quedaran subjectes les entregues d’aquells immobles que estiguin inclosos en la transmissió de la totalitat del patrimoni empresarial, quan per les circumstàncies concretes la transmissió no estigui subjecte a l’IVA.

    Page 396

    En concret, les entregues de béns immobles recollides a l’art. 20.1 apartats 20º, 21º i 22º de la Llei del IVA quedaran subjectes a TPO per ser operacions subjectes i exemptes d’IVA a no ser que s’exerciti la renuncia a l’exempció, regulada en l’article
    20. Dos de la LIVA.
    c) Principi de qualificació jurídica. L’impost s’ha d’exigir d’acord a la seva naturalesa jurídica de l’acte o contracte liquidable, qualsevol que sigui la denominació donada per les parts, prescindint dels defectes, tant de forma com intrínsecs, que puguin afectar a la seva validesa o eficàcia

  3. Condicions suspensives o resolutòries. La interpretació de les esmentades condicions s’ha de fer d’acord amb Codi civil. Pel cas de condicions suspensives no haurà de liquidar-se l’impost fins de que aquestes es compleixin. Quan la condició sigui resolutòria l’impost s’exigirà normalment, sens perjudici de què, cas de produir-se la condició, procedeixi la devolució segons les normes de l’article 57.

1.3. Afectació registral

L’article 5 del TRITP i AJD recorda l’afecció dels béns transmesos al pagament de l’impost com a garantia a favor de la Hisenda Pública.

1.4. àmbit espacial
  1. Transmissions Patrimonials Oneroses

    S’exigeix el TPO per transmissions patrimonials oneroses de béns i drets, qualsevol que sigui la seva naturalesa, que estiguin, situats, pogueren exercitar-se o s’hagueren de complir en el territori espanyol o bé en territori estranger, quan, en aquest últim supòsit, l’obligat al pagament tingui la seva residencia a Espanya.

    Es preveu la no exigibilitat de TPO per les transmissions patrimonials de béns i drets de naturalesa immobiliària, situats a l’estranger, ni per les transmissions patrimonials de béns i drets, qualsevol que sigui la seva naturalesa, efectuats a l’estranger, que hagueren de tenir efectes fora del territori espanyol.

    Els principis bàsics en la delimitació de l’àmbit d’aplicació de l’ITP i AJD són el de territorialitat i el de residencia efectiva. La regla general de la territorialitat implica exigir el tribut per la ubicació física...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR